For første gang skal danske energipolitikere i al offentlighed diskutere, om den 12 mia. kroner dyre polsk-danske gasledning tværs igennem Danmark fremmer den grønne omstilling.
Diskussionen foregår torsdag på et åbent samråd, indkaldt af Alternativet – alt imens der blot er fire måneder til, at de to selskaber bag projektet skal tage den endelig investeringsbeslutning omkring Baltic Pipe. Og før dét sker, skal også energiministeren have godkendt investeringen.
Læs også: Alternativet kalder minister i samråd om Baltic Pipe-projektet
Energiordfører Christian Poll fra Alternativet vil på samrådet konfrontere energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) med det synspunkt, at en stor investering i naturgas-infrastruktur ikke er forenelig med Parisaftalens mål, som ifølge Poll indirekte betyder, at sådanne investeringer skal stoppes.
Forbrugernes penge involveret?
Alternativet vil også vide, hvorvidt Energinets investering i Baltic Pipe på 6,3 mia. kroner inddrager provenu fra tariffer eller afgifter fra det danske energisystem:
»Rørledningen skal graves ned på tværs af Danmark og vil være til gene for mange borgere – uden at vi reelt har brug for en ny gasledning. Det skal vi ikke bruge forbrugernes penge på,« siger han.
Læs også: Milliarddyr gasledning graver hele Danmark op for polakkernes skyld
Som vi tidligere har beskrevet i Ingeniøren, er Baltic Pipe en ny, stor gasledning på tværs af Danmark, der skal transportere norsk naturgas ned til Polen i mængder, der er tre gange så store som det danske naturgasforbrug i dag.
Danmark har ikke selv brug for mere naturgas; i stedet er det danske rationale bag gasledningen, at de ekstra transport-indtægter til Energinet på den norske gas, der løber gennem Danmark, vil medvirke til at naturgastarifferne ikke stiger så meget i takt med at antallet af naturgasforbrugere skrumper – helt efter planen i øvrigt.
Forsker sår tvivl om økonomien
Samtidig anfører Energinet, at den norske gas »har potentiale til at øge anvendelsen af naturgas som brændsel på kraftværker i Polen, Central- og Østeuropa«. Og at vi har en forpligtigelse til at hjælpe vore naboer.
Læs også: Energinet: Baltic Pipe hjælper både Polen og det danske samfund
Hvad økonomien angår, er det ifølge Energinets business-case en god forretning for det danske samfund, men da centrale dele af tallene er streget over, er det reelt ikke muligt for udenforstående at gennemskue, om det er rigtigt. Netop lukketheden kritiserede en økonomiprofessor fra Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh også i Ingeniørens artikler.
Læs også: Forskere: Vi skal (måske) bruge gas-nettet i fremtiden
Selve linjeføringen ind over Fyn og Sjælland har også været genstand for en del diskussion og modstand hos lodsejerne, og Energinet er stadig i gang med at kontakte alle berørte parter.
Endelig ruteføring til foråret
I foråret 2019 kommer et forslag til endelig ruteføring og denne skal så VVM-godkendes, hvorefter der udstedes et såkaldt landsplandirektiv.
Der ligger ligeledes et forslag til endelig linjeføring i Østersøen, som Rambøll har fastlagt og som er blevet godkendt af Gaz System. Ledningen går gennem dansk, svensk og polsk farvand.
Læs også: Polsk gasledning overrasker østjysk kommune
Ud over Alternativet er også SF kritisk overfor det store projekt og vil gerne have uddybet, hvordan gasledningen påvirker CO2-udledningen.
Også Enhedslisten tidligere har udtalt skepsis overfor projektet og ikke mener, at det er rimeligt, at Energinet investerer i et projekt, som ikke bidrager med nyttig infrastruktur til danskerne.
