Med 900 MHz, 800 MHz plus det allerede besluttede 700 MHz bånd har mobil-industrien i alt beslaglagt 248* MHz ud af de 0-1000 MHZ til rådighed.
Antenne-tv - DTT - har i fremtiden kun 224 MHz (470- 694 MHz) fordelt mellem lande og deres nabolande. Selv om man tænker sig, at hele DTT UHF båndet overgår til mobil, vil det maksimalt kunne give en yderligere mobil kapacitet på 90% under 1GHz.
Det skal ses i sammenhæng med, at 1800, 2100 og 2600 MHz båndene i alt udgør 480 MHz - hvortil kommer 40 MHz i L-bandet og mindst 150 MHz i 3-4 GHz båndet, som allerede er afsat til 4G/5G mobil. Og der er flere høje frekvensbånd, som kan overgå til mobil brug.
Medens de højere frekvenser ganske rigtigt ikke rækker så langt 'ud over markerne', så betyder det jo netop, at frekvenserne kun kan genbruges med en større cellestørrelse og dermed har en meget lavere kapacitet totalt set end muligt med de højere frekvenser.
Vigtigere er måske, at MIMO drift , der kan øge kapaciteten afgørende, kræver en antennestørrelse i samme størrelsesorden som bølgelængden. For de lavere UHF (tv-) frekvenser (40-60 cm) vil det næppe være muligt at anvende MIMO i håndholdte enheder.
Så ja under 1GHz frekvenser giver dækning i større områder /celler, men ringere kapcitet pr MHz båndbredde pga. færre celler og en meget ringere mulighed for praktisk at anvende MIMO.
Det er let for mobil industrien bare at få et nyt frekvensbånd, men reelt er det vanskeligt at se, der er andet end lettere at 'svine' med frekvenserne, end det er nogen afgørende nødvendighed.
Lars :)
- En lille af 900 MHz båndet er afsat alene til GSM-R - signale mv for jernbanen.