Frekvenspolitikere freder tv-signal

12. december 2015 kl. 15:0020
Tv-selskabernes UHF-­frekvenser bliver ikke inddraget i 5G-netværk foreløbig. Beslutningen vækker glæde blandt tv-udbyderne, men sætter 5G-udviklere på ekstra-arbejde.
Artiklen er ældre end 30 dage

De æterbårne tv-kanaler skal ikke afgive plads på det ombejlede UHF-bånd til næste generation af mobilt bredbånd foreløbig. Det er en af konklusionerne efter en månedlang konference i FN-organet International Telecommunication Union (ITU) i Genève i november.

Her er forhandlere fra lande og regioner blevet enige om at frede frekvenserne fra 470-694 MHz indtil videre. Det er de frekvenser, der i dag bliver brugt til jordbaseret tv-broadcast, hvilket i Danmark vil sige, at DR’s og Boxers kanaler bliver udsendt på frekvenserne.

»UHF-båndet er i hvert fald fredet frem til næste konference i 2019. Her kan man beslutte at sætte undersøgelser i gang, så der går reelt otte år, før der kan ændres på det,« påpeger Steffen Ring, der deltog i frekvensforhandlingerne med den danske delegation. Han er tidligere leder af blandt andet afdelingen for spektrumkoordinering hos Motorola og i dag selvstændig rådgiver på området.

Udviklere af næste version af mobilnetværk, kaldet 5G, har ellers haft håb om at kunne benytte tv-frekvenser i UHF-båndet som nogle af de mange frekvenser, der forventes at blive en del af teknologien, når den skal lanceres i 2019. Det skyldes, at de såkaldte 5G-netværk ifølge planerne skal bruge flere forskellige frekvensområder for at sikre høje datahastigheder og vid udbredelse på det samme netværk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Steffen Ring påpeger dog, at beslutningen ikke nødvendigvis afholder politikere i enkelte lande fra at beslutte noget andet, da alle beslutninger fra ITU er vejledende. I Danmark har Boxer i dag licens til at bruge frekvenserne frem til 2020, hvilket afholder politikerne fra at bruge frekvenserne til andre formål indtil da.

Ombejlede frekvenser

UHF-båndet har længe været betragtet som det optimale frekvensbånd til en række anvendelser, men navnlig udviklere af forskellige typer datatjenester har stået på spring for at udnytte frekvenserne. Det har blandt andet ført til forsøg med at levere internet via de kanaler på UHF-båndet, der ikke bliver set i et givent område.

Det er også en popularitet, der giver genlyd blandt Steffen Rings klienter.

»Under 1 GHz er det simpelthen så svært at skaffe frekvenser. Jeg har klienter fra blandt andet nanosatellit­området og droneområdet, som alle kæmper for at få plads til deres teknologi under 1 GHz,« siger Steffen Ring.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det skyldes, at netop disse frekvenser rækker væsentligt længere og er bedre i stand til at sikre indendørs dækning end de højere frekvenser. Samtidig er de høje nok til at båndbredden er brugbar til tv- og mobiltransmissioner.

Blandt 5G-udviklerne er ønsket om båndbredde under 1 GHz til 5G helt central, har mobiloperatørernes brancheorganisation GSMA påpeget ved gentagne lejligheder op til ITU-konferencen.

Når 5G-udviklerne ikke kan forvente at få UHF-båndet stillet til rådighed for deres netværk foreløbig, er det derfor nødvendigt at kigge efter den nødvendige båndbredde andre steder, påpeger 5G-udviklere.

»Resultatet umuliggør ikke vores arbejde med 5G, men retningen bliver anderledes,« påpeger Benny Vejlgaard, forskningsleder hos Nokia Networks.

»For det første bliver det vigtigere, at vi kan refarme andet spektrum – altså flytte eksisterende mobil­spektrum til 5G. Samtidig bliver det vigtigere, at vi kan udnytte det frekvensbånd over 3 GHz, der allerede er blevet tildelt. Det giver også nogle gode muligheder, men det kan ikke stå alene. Vi har brug for spektrum under 1 GHz,« understreger han.

Strid om behovet for tv

Det helt centrale stridspunkt i debatten er, om der overhovedet er brug for et jordbaseret sendenet til tv, såkaldt terrestrial tv fremover eller ej. Hos tv-udbyderne er holdningen, at det fortsat vil være nødvendigt med et sendenet, der ikke kræver bredbåndsforbindelse eller lignende. Det sikrer blandt andet kommunikationen i krisesituationer og sørger for, at public service-kanaler kan udsendes uden krav om eksempelvis et bredbåndsabonnement.

Terrestrial-nettets fremtid er dog mindre lys, hvis man spørger 5G-udviklerne.

»Det er et emne, vi kan tage op igen til næste konference. Som vi ser det, bliver behovet for terrestrial tv mindre og mindre. Det bliver samtidig vanskeligere og vanskeligere at levere terrestrial, fordi tv-apparater og kunder forventer en højere og højere opløsning, som fylder mere og mere. Tiden var ikke moden til det denne gang, men det er den måske om nogle år,« vurderer Benny Vejlgaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er også dommen fra Steffen Ring:

»Der er ikke mange, som tror, at der er noget, der hedder broadcast om fire år,« vurderer han.

Hos Boxer TV ser administrerende direktør Ulf Lund væsentligt anderledes på udviklingen.

»DTT (Digital Terrestrial Television, red.) er en fremragende teknologi, der giver høj kundetilfredshed og ikke mindst dækning allevegne. Det tilbyder netneutralitet og forsyningssikkerhed,« påpeger han.

I Danmark har Boxer i dag omkring 300.000 kunder, der modtager selskabets tv-kanaler via DTT. Hertil kommer et ukendt antal danskere, der ikke har et tv-abonnement, men modtager DR’s kanaler ved hjælp af antenne. Herudover fremhæver Ulf Lund, at DTT i dag er den mest udbredte metode til at modtage tv i Europa generelt.

Boxer har i dag kanaler på såvel 470-694 MHz-båndet som 700 MHz-båndet, som der allerede er lavet fremtidige planer om at give til andre formål. I Tyskland har de første mobiloperatører fået lov til at bruge 700 MHz-båndet, hvilket også er ITU’s anbefaling efter årets konference. Også her har Boxer dog en dansk licens frem til 2020.

Herudover lægger Boxers ønske om i fremtiden at kunne sende alle kanaler i HD yderligere pres på båndbredden. Selskabet har planer om på længere sigt at udvide med en mulighed for at streame selskabets kanaler, men Ulf Lund ser det primært som et supplement til DTT-kanalerne.

20 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
31. december 2015 kl. 01:33

Tallet kommer direkte fra YouSee. 1,2 millioner home passed, 900.000 acceptere leverance fra tredjepart, heraf har 600.000 TV idag. Jeg ved ikke hvor mange af de resterende 300.000 home passed der har TV.

18
31. december 2015 kl. 01:20

Ville de være lovligt for en boligforening at vedtage at samtlige lejligheder skal have leveret mad fra McDonalds og det opkræves over huslejen?

Hvis du har en ejendom bygget efter 1992, så vil der næppe være noget i vejen for, at alle nye beboere blev pålagt leje på pensionvilkår (men McDonalds er næppe fremmende for at indfange nye lejere)

Der er fri husleje for sådanne ejendomme. Så er du ikke den eneste og dominerende udlejer, så ved jeg ikke, hvor du vil finde et forbud?

Lars :)

PS! Det er anderledes for ældre lejligheder, samt for de eksisterende lejere.

17
31. december 2015 kl. 00:58

Lars du kan opfinde undskyldning for YouSee, selvom jeg ikke forstår hvorfor du mener det er nødvendigt.

Sagen er at YouSee ser udviklingen fra USA hvor fænomenet cable cutters breder sig hurtigt. De ser at hvis de holder fast i at bundle TV med Internet, så bliver de helt fravalgt. Derfor og kun derfor vælger de at unbundle.

Der gælder nogle konkurrenceregler og de gælder sådan set for alle, inklusiv restauranter. Situationen er bare ikke den samme. Det er nemt at finde et andet sted at spise. Der er ofte kun én mulighed for at få acceptabelt internet.

TV og Internet har nogle forældede undtagelser i lovgivningen. Ville de være lovligt for en boligforening at vedtage at samtlige lejligheder skal have leveret mad fra McDonalds og det opkræves over huslejen? Nej vel - men det er lovligt at opkræve TV abonnement over huslejen og dermed tvinge alle til at betale. Jo det medfører billig(ere) TV, men jeg er sikker på at du også får en god portion rabat fra McDonalds på førnævnte aftale.

Reglerne stammer fra en tid hvor det var eneste måde at levere et godt udbud af TV kanaler. I dag kan man vælge at kryptere hvis det er sløjfeanlæg (de få der er tilbage) og ved stikledningsanlæg kan man bare koble dem fra som ikke er med.

Det samme gør sig gældende for bolignet. Umiddelbart får man super billigt net med et bolignet, men det er igen ud fra en betragtning om at alle har de samme behov. Og så er det iøvrigt ikke alle bolignet der er billige - eller gode.

Monopoler er sjældent godt for noget. Lad os lukke ned for dem. Navnet på forretningen (YouSee vs Syd Energi) er ligegyldigt.

PS. YouSee har 1,2 millioner "home passed". Det er kun 2/3 der faktisk er kunder.

16
31. december 2015 kl. 00:40

Nu er der særlige forhold for TDC, fordi de som den eneste er udnævnt til at være markedsdominerende. Det er måske nok rimeligt i forholdt til kobber og coax(kabel-tv). TDC access fiber er vel kun omfattet pga. de to øvrige teknologier.

Det undre mig nu meget, at SE/Stofa kan slippe udenom at åbne deres fibernet i det sydlige Jylland for andre (inkl for gigabit.dk)

Der er intet, der fx forhindre en restaurant i kun at sælge hele menuer. Der er visse regler mod gratis medgift af helt urelaterede varer eller services.

YouSee har haft rimelige grunde til ikke hurtigt at kunne omlægge frekvensplanen i kabel-tv nettet. Der er endnu et par måneder analoge tv kanaler og der har været mange flere.
Både kræver disse beskyttelse fra digitale signaler og de optager hver en hel VHF/UHF kanal. youSee har også haft meget betydelige kapacitetsproblemer med at coaxkablerne var delt mellem alt for mange brugere pr. segment mange steder.
De fleste steder er antal tilslutninger der skal dele et segment nedsat afgørende. Det er ganske sikkert også afgørende for youSee, at den - på kablerne - helt anderledes og meget bedre DOCSIS 3.1 standard nu er klar og kan leveres på det nye udstyr, som youSee fremadrettet installerer både i egne skabe og i routerne hos kunderne.

Jeg skal ikke afvise, at youSee hidtil kun har skyndt sig langsomt, men at påstå det er noget, der hurtigt og let kunne være rettet, er efter min mening noget vrøvl. Har man 1,1 -1,2 mio kunder, er der intet der kan omlægges hurtigt og slet ikke uden en betydelig planlægning og omkostning.

Langt de fleste af youSees kunder holder fx også for de digitale signaler fast i de kodefri tv-pakker, der bygger på fysiske frekvensfiltre, låst inde i skabe ude hos/nær hver enkelt kunde.

Lars :)

15
30. december 2015 kl. 23:28

Og ville også være løsningen, også hvis tv-kanalerne forsat ville være bundled men internettet.</p>
<p>Det er sgu da ikke et samfundsproblem, der kan eller på nogen måde skal få os til at grave vort Kongerige op, at en minder mængde 'skidesprællere' må betale et par hundrede mere eller mindre for deres private hastighedslyster.

Nej lige dét problem er der allerede lovgivning imod. Forbrugere skal da ikke tvinges til at købe noget de ikke skal bruge. Det er ulovlig bundling.

YouSee er sluppet afsted med det da de hævdede at det var umuligt at undgå. Prøv selv at finde de gamle referater fra Erhvervsstyrelsen. Pludselig en dag annoncerede de at de vil sælge internet uden TV. Hvad der førhen var umuligt blev muligt på en dag, da man vurderede hos YouSee at det var noget de selv ville.

14
30. december 2015 kl. 22:36

Så kan jeg købe det hos YouSee i stedet og få en glimrende 300/60 MBit forbindelse - hvis jeg bare vil betale for en TV-pakke oveni. Og det er så løsningen.

Ja, det er løsningen!

Og ville også være løsningen, også hvis tv-kanalerne forsat ville være bundled men internettet.

Det er sgu da ikke et samfundsproblem, der kan eller på nogen måde skal få os til at grave vort Kongerige op, at en minder mængde 'skidesprællere' må betale et par hundrede mere eller mindre for deres private hastighedslyster.

Hvorfor skulle TDC bygge et nyt fremskudt punkt nær dig, hvor der allerede er coax-kabler lagt ind. Du har ikke noget teknisk problem, du har kun din egen fornærethed som problem for at få 300/60, hvis du ønsker der.

Det er da indlysende, at TDC udbygger med fremskudte punkter i områder, hvor der nu kun er mulighed for meget langsomt ADSL fra en fjern central.

Når man i det hele taget har internetadgang over 5-10 Mbit/s på den officielle politiske dagsorden, så er det, fordi det (måske) kan have en betydning for erhvervsvækst og flere arbejdspladser.

Men det er da slet ikke et problem i København, hvor man sagtens kan tiltrække folk, Hvor der er arbejde, og hvor der ikke er 'rigtige' firmaer med flere ansatte, der har større problemer med at få god adgang til internettet.

Lars :)

PS! Jeg har lige tjekket et par veje omkring Islev station, der er da mange steder, hvor der kan leveres rimelige xDSL hastigheder. Hvis du finder en leverandør, der vil installere pair-bonding (2 lederpar), så kan du får næsten dobbelt hastighed på den måde.
Jeg ved at TDC leverer pair-bonding, hvis du fx bestiller 'home trio' på en adresse med langt til centralen.

12
30. december 2015 kl. 17:53

...ikke er muligt at få en bredbåndsforbindelse på mere end 10Mb</p>
<p>Nu er dette vel meget off-topic i denne tråd.
Men værre, det er heller ikke rigtigt - slet ikke rigtigt

Muligvis ikke i Valby, men hvor jeg bor (Vanløse nær Islev station - ca. 6 km fra Rådhuspladsen) kan jeg iflg TDC få 5 MBit down/0,5 MBit up. I et ganske almindeligt forstads/villakvarter i landets hovedstad. Hvilket blot understreger at gamle kobber-ledninger bare ikke er fantastisk til at håndtere datatrafik.

Så kan jeg købe det hos YouSee i stedet og få en glimrende 300/60 MBit forbindelse - hvis jeg bare vil betale for en TV-pakke oveni. Og det er så løsningen.

Men for at styre debatten lidt tilbage på sporet: Jeg vil gerne beholde DTT signalet, for lige så snart YouSee ophæver den tvungne bundling af TV og Internet, er jeg hoppet af deres TV-signal og tager de få kanaler jeg vil have via DTT.

11
14. december 2015 kl. 13:45

</p>
<blockquote>
<blockquote>
<p>det 4 km fra Rådhuspladsen ikke er muligt at få en bredbåndsforbindelse på mere end 10Mb,</p>
</blockquote>
</blockquote>
<p><strong>Men værre, det er heller ikke rigtigt - slet ikke rigtigt.</strong>

Lars har ret. ...så kan vi levere 50/12 på en telefonlinie eller 100/24
Men pointen holder nu stadig. Der er fortsat mange adresser hvor der ikke er mulighed for god hastighed. Det er et lotteri med DSL.

Her har den oprindelige kommentar imidlertid ikke søgt at skabe klarhed og synes uden interesse i, om det han skriver er sandt eller falsk - det skal bare forvirre og overskygge det faktum, at han og hele hans kvarter faktisk kan få meget godt bredbånd.

Hvis det skal have nogen mening med indlæg her, så bør alle i det mindste lave et grundtjek på deres oplysninger. Når man faktisk bor på adressen og der siden efteråret 2013 har været teknisk mulighed for 50/12 og 100/24 via de to tråd-par, som Baldur har tjekket nu kan tilbydes, så synes jeg ikke, man har gjort sit hjemmearbejde, men blot udspredt "Bullshit".

Man har ret til sin egen mening, men man har ikke ret til sine egne fakta.

Lars :)

https://en.wikipedia.org/wiki/On_Bullshit

10
14. december 2015 kl. 08:50

Men pointen holder nu stadig. Der er fortsat mange adresser hvor der ikke er mulighed for god hastighed. Det er et lotteri med DSL.</p>
<p>Jeg har selv 105/32 på VDSL2 med fuld vectoring. Men bare et par gader længere væk ligger de og kæmper med 10-20 Mbit/s eller det der er dårligere.

Jo jo men så er vi tilbage ved den gamle traver om, at mobilt bredbånd er den livline, som regeringen har spændt udover hele landet. Selvfølgelig skal så meget data som muligt transporteres over kabler (kobber, coax, fiber eller what ever).

Men kan man ikke få ordenlig hastighed via en kablet forbindelse, så er det 4G nettet, som bliver redningen - både på landet og i storbyen. Her er det så op til markedskræfterne at diske op med nogle produkter, som danskerne har råd til og som de er villige til at betale for.

Jeg kan f.eks. notere mig, at Net-1 tilbyder ubegrænset data for 299 kroner om måneden, omend hastigheden ikke er ret meget bedre end 10/5 Mbit/s. TDC tilbyder 300 GB data for 349 kr. og Telia 500 GB for 399 kroner. Man skal være MEGET uheldig, hvis man ikke kan få mobilt bredbånd fra mindst ét af de nævnte selskaber, og de fleste husstande vil nok kunne få service fra alle tre.

Lars har dog helt ret i, at det er spild af frekvenser, at der findes så mange forskellige mobilnetværk i Danmark. Jeg har skrevet det et par gange før, men en gentagelse skader ikke;Det er urealistisk - på markedsvilkår - at nøjes med ét stor mobilnetværk. Vi skal have mindst to store landsdækkende netværk i DK, for at sikre forskellig dækning og konkurrence nettene imellem.

Med hensyn til TV, så skal regeringen snart få afklaret, hvad man vil efter 2020. Det kan simpelthen ikke passe, at der dagligt sælges TV i Danmark, som teknisk set risikerer at blive forældet allerede i 2020, når det står skrevet i sol, måne og stjerner at H.265 og DVB-T2 er fremtiden. Men indtil regeringen tager stilling, så kan TV-producenterne blot ignorere H.265.

9
13. december 2015 kl. 16:21

Carl-eddy Skovgaard Larsen

Lars har ret. Hvis din adresse er som dgs.dk hævder, så kan vi levere 50/12 på en telefonlinie eller 100/24 på to telefonlinier med pair bonding. Det er tæt på fiberhastighed.

Det er muligt fordi der en fremskudt central på Søndervangs Alle 12/14. Det er som regel et stort gadeskab, så du kan formodentlig finde den hvis du går en tur.

Men pointen holder nu stadig. Der er fortsat mange adresser hvor der ikke er mulighed for god hastighed. Det er et lotteri med DSL.

Jeg har selv 105/32 på VDSL2 med fuld vectoring. Men bare et par gader længere væk ligger de og kæmper med 10-20 Mbit/s eller det der er dårligere.

8
13. december 2015 kl. 11:20

Det koster, hver gang

Ja, det er jo hele meningen med penge, at de skal bruges. :D

Det er ikke kun de ansatte, der stedse skal være 'ændringsparate'.

Men der sker nu nok ikke i praksis så meget for trådløse mikrofoner lige ved at 700 MHz båndet forsvinder. Det kan blive langt værre, hvis man tillader lokale bredbåndsforbindelser på tv- frekvenserne i områder udenfor tv-muxernes dækning.
Det er ca det, som trådløse mikrofoner nu bruger, men white-space bredbånd kan blive meget mere anmassende og støjende.

Trådløse mikrofoner må og skal over på digitale forbindelser.

Lars :)

PS! re: forrige kommentar er der et kort her https://wholesale.tdc.dk/Produkter/B66_Varsling_kort.doc

7
13. december 2015 kl. 11:05

...ikke er muligt at få en bredbåndsforbindelse på mere end 10Mb

Nu er dette vel meget off-topic i denne tråd.
Men værre, det er heller ikke rigtigt - slet ikke rigtigt.

Din adresse er - og har længe været - tilsluttet et fremskudt punkt i telefonnettet (kobber), der ligger ca 15 husnumre fra dig. Du kan med en VDSL opkobling få noget, der ligner en 50/12 forbindelse.

ADSL vil fortsat være ført tilbage til hovedcentralen og er sikkert ganske langsom.

Det er et godt gæt, at dit fremskudte punkt vil blive opgraderet med vectoring til 100/30 indenfor de kommende år.
Hvornår vil nok afhænge af, hvor mange der bestiller de høje VDSL hastigheder fra dit fremskudte punkt. TDC vectoriserer pt ca 100 punkter pr kvartal, men dette tal fordobles fra næste efterår. Rækkefølgen bestemmes af ønsker fra TDC og fra de andre xDSL leverandører. Man må formode, at prioriteringen bl.a. sker efter antallet af adresser og efterspørgslen efter hastighed fra det fremskudte punkt.

Lars :)

6
13. december 2015 kl. 10:29

De trådløse mikrofoner bliver kostet rundt, når de store slås. De er smidt ud af noget af 800 MHz området, og man kan/skal nu selv finde sig en plads i 470-790 MHz, ved fx at slå op i Frekvens App'en fra Erhvervsstyrelsen. Nu slås der så om dette spektrum, så bliver de vel de små igen igen.

I 2009 var denne artikel https://ing.dk/artikel/mobilt-bredband-stjaeler-frekvenser-fra-tradlose-mikrofoner-103673Det koster, hver gang

5
13. december 2015 kl. 10:03

Så længe man ikke midt i København (et sted i Valby syd for banen), har nogen mulighed for at få andet TV udbud end Boxer, og ikke nær udsigt til alternativer, er jeg meget glad for at man ikke lukker for TTV foreløbigt. Jeg er generelt undrende over det med at det altid er 'udkantsdanmark' man nævner som problemet, og hver gang undres jeg over at det 4 km fra Rådhuspladsen ikke er muligt at få en bredbåndsforbindelse på mere end 10Mb, der dermed ikke kan bære både computer og TV.

4
13. december 2015 kl. 00:02

Tak til Lars F. Det er skønt når en debattør kommer på banen med tal og fakta! Det er den slags indlæg jeg ønsker på ing.dk.

Vær venlig at sende tommel-op til Lars. Den første kommer fra mig.

Bent.

3
12. december 2015 kl. 22:47

Hvor mange frekvenser er det lige vi bruger i Danmark til TV ?
Med digitalt TV er det ganske få.</p>
<p>Jeg anerkender at ITU er det forum hvor frekvenserne fordeles, og jeg anerkender at der - måske - er lande som hænger i analog TV-teknologien.</p>
<p>Men helt ærligt, behøver TV bloker SÅ mange frekvenser ?
Og måske kunne andre frekvens-smovsere blive digitale ?

Der sendes ikke analogt antenne-tv i EU/EØS.

Nu er Danmark jo ikke en ø i et fjernt land, men har naboer i alle retninger - i det mindste no, se, pl, de og nl.
Ja vi er selv i et vist omfang 2 lande, da Bornholm tv-teknisk langt hen af vejen skal koordineres for sig selv.

Der er - uden 700 MHz båndet - fra 2020 28 UHF tv kanaler, der skal deles mellem 5-6 lande. Med passende heksekunster landenes telestyrelser imellem, hos sendemasternes antennebyggerne og brug af fx DVB-T2's bedre SFN egenskaber kan det give 5 muligvis i et vist omfang 6 muxer pr. land.

Økonomien og den gode dækning i antenne-tv opnås ved at anvende ret få, høje master og stor sendestyrke.

Indenfor ovennævnte 28 UHF kanaler, der kan omsætte til 5-6 muxer, kan der bedste teknik - DVB-T2 og HEVC viedokomprimering - sendes mellem 30 og 40 tv kanaler med hovedvægten på 1080p50 HDTV, men med nogle kanaler i 720p50 HDTV.
Men det kræver, at alle fjernsyn skal skiftes til modeller, der kan behandle den bedre videokompression HEVC/H.265.

Tyskland omstiller i øvrigt deres antenne-tv - både public og kommercielt - til DVB-T2/HEVC fra sidst i 2016 , og vil forlange apparatudskiftning (eller ny boks) ganske hurtigt (de slukker de eksisterende sendinger). UK arbejder også med at bevare Freeview til langt efter 2019/2023.

Det vil være bedre, hvis tv-frekvenserne igen blev tildelt forfra som i 2006, men det synes at blive lidt lokal omflytning/bytning landene imellem.

Men opdelingen af mobilfrekvenserne i mobil-bånd og uddele (sælge) en del af hvert bånd til selskaberne er set fra et effektivitets-synspunkt det rene spild. Der vil være alt for mange tilfælde hvor fx TDC har høj belastning i et område, medens der ikke er megen Telia eller '3' trafik på samme tid i området - eller omvendt.

Det ville være flere hundrede MHz ekstra frekvenser værd, hvis selskaberne/staten havde skabt ét og kun ét fælles net og havde solgt den resulterende bit-kapacitet i ideelle andele til alle selskaberne. Ligeledes indeholder både 700, 800 og delvis 900 MHz båndene et blokkeret (spildt) bånd mellem upload og down-load frekvenserne. Hvis man lavede et fælles 7-800 Bånd, burde man kunne nøjes med kun et blokeret bånd.

Det giver megen liden mening at tale om teknologineutral konkurrence, når selskaberne indlysende alle anvender samme mobil standarder og mest konkurrerer på abonnementer med mobiler til 1 kr og/eller gratis musik ol.

Lars :)

2
12. december 2015 kl. 20:03

Hvor mange frekvenser er det lige vi bruger i Danmark til TV ? Med digitalt TV er det ganske få.

Jeg anerkender at ITU er det forum hvor frekvenserne fordeles, og jeg anerkender at der - måske - er lande som hænger i analog TV-teknologien.

Men helt ærligt, behøver TV bloker SÅ mange frekvenser ? Og måske kunne andre frekvens-smovsere blive digitale ?

1
12. december 2015 kl. 18:22

Med 900 MHz, 800 MHz plus det allerede besluttede 700 MHz bånd har mobil-industrien i alt beslaglagt 248* MHz ud af de 0-1000 MHZ til rådighed.

Antenne-tv - DTT - har i fremtiden kun 224 MHz (470- 694 MHz) fordelt mellem lande og deres nabolande. Selv om man tænker sig, at hele DTT UHF båndet overgår til mobil, vil det maksimalt kunne give en yderligere mobil kapacitet på 90% under 1GHz.

Det skal ses i sammenhæng med, at 1800, 2100 og 2600 MHz båndene i alt udgør 480 MHz - hvortil kommer 40 MHz i L-bandet og mindst 150 MHz i 3-4 GHz båndet, som allerede er afsat til 4G/5G mobil. Og der er flere høje frekvensbånd, som kan overgå til mobil brug.

Medens de højere frekvenser ganske rigtigt ikke rækker så langt 'ud over markerne', så betyder det jo netop, at frekvenserne kun kan genbruges med en større cellestørrelse og dermed har en meget lavere kapacitet totalt set end muligt med de højere frekvenser.

Vigtigere er måske, at MIMO drift , der kan øge kapaciteten afgørende, kræver en antennestørrelse i samme størrelsesorden som bølgelængden.
For de lavere UHF (tv-) frekvenser (40-60 cm) vil det næppe være muligt at anvende MIMO i håndholdte enheder.

Så ja under 1GHz frekvenser giver dækning i større områder /celler, men ringere kapcitet pr MHz båndbredde pga. færre celler og en meget ringere mulighed for praktisk at anvende MIMO.

Det er let for mobil industrien bare at få et nyt frekvensbånd, men reelt er det vanskeligt at se, der er andet end lettere at 'svine' med frekvenserne, end det er nogen afgørende nødvendighed.

Lars :)

  • En lille af 900 MHz båndet er afsat alene til GSM-R - signale mv for jernbanen.