Frederikshavn får verdens første genbrugsværft

Illustration: M.A.R.S Europe

Verdens første specialbyggede recyclingværft indvies torsdag af udenrigsminister Jeppe Kofod (S) på Frederikshavn Havn.

Værftet er specialbygget til at genindvinde skibe og offshore-platforme.

Bag det står Modern American Recycling Services, forkortet M.A.R.S., der er en af verdens største recycling-virksomheder.

»Jeg er glad for, at den danske regering og Frederikshavn Kommune støtter op om det her unikke projekt. M.A.R.S. er én af verdens førende inden for bæredygtig genindvinding, mens Danmark og Frederikshavn Havn har store ambitioner inden for cirkulær økonomi, så det er et perfekt match. Vi glæder os utrolig meget til at tage sitet i brug og kunne tilbyde et grønt og bæredygtigt alternativ her i Europa til den måde tingene foregår i andre dele af verden,« siger Kim Thygesen, general manager hos M.A.R.S. Europe, i en pressemeddelelse.

Virksomheden forventer, at værftet begynder sine recycling-aktiviteter i oktober 2019, og at man i fremtiden genindvinder 200.000 ton forarbejdet stål om året.

97 procent af Tyra-platformene kan genanvendes

En af de første store opgaver bliver genindvindingen af platformene Tyra Øst og Tyra Vest, der består af 50.000 ton stål, hvilket svarer til rundt regnet syv Eiffeltårne.

Læs også: Historiens største reparation: Torsdag lukker Tyra-feltet for 90 procent af den danske naturgas

»I samarbejde med M.A.R.S har vi undersøgt platformene og fundet ud af, at 97 procent af materialerne kan genanvendes,« siger Morten Hesselager Pedersen, Total E&P’s projektdirektør for genopbygningen af Tyra.

Stål udgør 90 procent af platformene, hvor der også findes titanium og andre værdifulde materialer.

200 medarbejdere og 290.000 m2 stort recycling-område

Værftet består af et 290.000 m2 stort recycling-område, et rensningsanlæg med to 2.500 m3 store opsamlingstanke til at rense regnvand, en skibsrampe til ophaling af skibe med en længde på op til 294 meter og et område, hvor offshore-installationer på op til 50.000 tons kan tages i land.

General manager hos M.A.R.S. Europe, Kim Thygesen, forventer, at værftet i fuld drift vil beskæftige 200 medarbejdere.