Fredericia-brand sendte mindst 4.000 ton kvælstof ud i Lillebælt
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fredericia-brand sendte mindst 4.000 ton kvælstof ud i Lillebælt

Billede af branden Illustration: Lars Nordahl Lemvigh

Lillebælt fik i begyndelsen af februar et unødvendigt stort tilskud af kvælstof. Det var resultatet af en kollapset gødningtank samt storbrand hos Dan Gødning A/S.

I et notat fra Miljøministeriet estimerer Fredericia Kommune, at op mod 4.752 ton kvælstof slap ud fra opbevaringstankene på Fredericia Havn.

Og ifølge notatet har en stor del af udslippet fundet vej til Lillebælt .

Derfor vurderer kommunen, at det minimum drejer sig om en udledning på 4.000 ton, men trekantskommunen arbejder på at nå frem til et mere præcist estimat.

Udledningen er i værste fald i samme størrelsesorden som den samlede årlige kvælstofudledning fra landbrug og byer til Lillebælt.

Udledt kvælstof forventes at føre til algeboom i havmiljø

Efter storbranden er der målt høje koncentrationer af kvælstof ud for både Vejle Fjord og Gamborg Fjord, som kædes til ulykkesudslippet.

Målinger fra Naturstyrelsen, som foretager rutinemålinger for kvælstof og alger, viser, at koncentrationen af kvælstof nord og syd for Fredericia var ’stærkt’ forhøjet 1-2 uger efter ulykken.

Faktisk var målingerne på op til cirka 900 mikrogram kvælstof pr. liter, hvor niveauet i februar lå omkring 300-400 mikrogram pr. liter.

Det forventes, at den øgede udledning af kvælstof vil forårsage en stigning i algeproduktionen.

Læs også: Beredskabsdirektør: Sådan slukkede vi oliebranden i Fredericia

Imidlertid har den store gennemstrømning af vand i bæltet sørget for at sprede kvælstoffet ud i farvandene.

Naturstyrelsen mener, at det er nødvendigt at gennemføre modelberegninger i Lillebælt og indre danske farvande for at kunne vurdere konsekvenserne af udslippet.

Således vil man forsøge at beregne, hvordan udslippet påvirker nærområdet, de danske farvande og ikke mindst algeproduktionen samt algeindhold i vandet.

Politi: Gødningstank var muligvis overfyldt

Det er endnu uvist, hvad der præcist udløste tank-ulykken. Men det lokale politi har mistanke om, at tanken kan have indeholdt mere end den maksimalt tilladte mængde gødning.

Hvorfor ulykken startede en dominoeffekt, som udviklede sig til en storbrand, der blandt andet bredte sig til tanke med palmeolie, vides heller ikke endnu.

Episoden begyndte d. 3. februar 2016, da en stor tank, der opbevarede den kvælstofholdige gødning urea, kollapsede hos Dan Gødning A/S.

Læs også: Storbrand sendte sandsynligvis over tusind ton kvælstof direkte i Lillebælt

Som følge af ulykken spredte store mængder palmeolie og gødning sig ud over området.

Palmeolien blev samlet op fra strandene i området i store, hvide kager, men har næppe forårsaget større miljøskader.