Du kan bygge din egen robot, komme på vandretur op ad Amager Bakke, blive klogere på Danmarks industrielle udvikling siden 1840’erne – eller dykke ned i hundredvis af andre spændende ting, når der bliver afholdt Kulturnat i København næste fredag.
Alene hos IDA er der så mange tilbud, at man nemt kan forestille sig, at en teknisk pilfinger aldrig kommer videre ud i byen, om det så er en erfaren ingeniør eller et ingeniørfrø fra 5. klasse.
I IDA-huset på Kalvebod Brygge kan de besøgende blandt andet møde foreningen Coding Pirates, der har etableret klubber rundt omkring i landet, hvor frivillige underviser børn og unge i at kode og bibringer dem almen teknologiforståelse. På kulturnatten er der mulighed for at se og prøve forskellige teknologier, udstyr, kodesprog og værktøj, som Coding Pirates benytter sig af.
Man kan også prøve at bygge en mini-højttaler til sin smartphone, få hjælp til at vække gamle batterier til live med elektronik-hacking og få en snak med Ingeniører Uden Grænser om klimatilpasningsprojekter i Sierra Leone, som organisationen arbejder med netop nu.
I den lidt mere pjattede afdeling kan man melde sig til en Hebocon-workshop og -turnering. Her kan alle, »der ikke har evnerne, eller vil have en udfordring«, som der står i programmet, bygge deres egen kamprobot af gammelt legetøj og motorer. Hebocon er en japansk dille, som opstod i Tokyos maker-miljø. Ideen er at fejre ideer og projekter, der fejler. Her gælder det med andre ord om at turde fejle og om at have det sjovt imens.
I løbet af aftenen lægger IDA også hus til to gange Science Show med kemikere fra DTU.
Der er også mulighed for at se en udstilling om flykonstruktøren Vincent Seremet fra Ringsted, der byggede sin egen ryghelikopter. Senere byggede og prøvefløj han et såkaldt faldskærmsfly, der kunne pakkes i to tasker. Alt i alt har han konstrueret omkring 30 modeller.
Interesserer man sig for industrihistorie, er det værd at lægge vejen forbi DieselHouse. Her kan man komme med på en særrundvisning om Danmarks industrielle udvikling fra 1843 og frem til i dag. DieselHouse fortæller historien om B&W, og centret er bygget op omkring B&W 2000, en dieselmotor fra 1932, som i 30 år beholdt titlen som verdens største dieselmotor med 22.500 hk. Motoren er bygget som en dobbeltvirkende 8-cylindret totaktsmotor.
Man kan også beundre B&W’s første dieselmotor fra 1904, der har én cylinder og yder 40 hk. Det er nok en god idé at tage høreværn med, for begge motorer bliver startet på kulturnatten, og det går efter sigende ikke stille af sig.
Er vejret til udendørsfornøjelser, kunne en guidet vandretur op ad CopenHill, det nyåbnede Amager Bakke, måske friste. Undervejs kan man høre historien om bygningen og skibakken.
Når man alligevel er på de kanter, kan man vælge at fortsætte til Biofos og blive lidt klogere på, hvordan det vand, københavnerne skyller ud i toilettet, bliver omdannet til grøn energi. Der er guidede ture hver halve time på Danmarks største renseanlæg, Lynetten.
Københavns Universitet holder også dørene åbne, blandt andet på Niels Bohr Institutet, Kemisk Institut og Datalogisk Institut. Det samme gælder IT-Universitetet, der har arrangeret spilarkade på 1. sal. Her kan man f.eks. prøve spillet Glemt, der simulerer en hverdag som alzheimerpatient.
Der er ligeledes åbent hus i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, hvor man kan møde nogle af dem, der har et bud på, hvordan Danmark kan skære 70 procent af CO2-udledningen i 2030. Og selv give »sit besyv med«, som der står i programmet.
Alt i alt deltager cirka 250 institutioner, museer, teatre, biblioteker, kirker, ministerier, parker og pladser i Kulturnatten 2019.
Se hele programmet på kulturnatten.dk
Vi bygger bro med stærke vidensmedier, relevante events, nærværende netværk og Teknologiens Jobfinder, hvor vi forbinder kandidater og virksomheder.
Læs her om vores forskellige abonnementstyper
Med vores nyhedsbreve får du et fagligt overblik og adgang til levende debat mellem fagfolk.
Teknologiens Mediehus tilbyder en bred vifte af muligheder for annoncering over for ingeniører og it-professionelle.
Tech Relations leverer effektiv formidling af dit budskab til ingeniører og it-professionelle.
Danmarks største jobplatform for ingeniører, it-professionelle og tekniske specialister.
Kalvebod Brygge 33. 1560 København V
Adm. direktør
Christina Blaagaard Collignon
Chefredaktør
Trine Reitz Bjerregaard