Fravalgte aircondition: Patienter på supersygehus har 30 grader på stuen

1. august 2018 kl. 16:1026
Fravalgte aircondition: Patienter på supersygehus har 30 grader på stuen
Illustration: Aarhus Universitetshospital Pressefoto.
På Aarhus Universitetshospital stod valget mellem en helikopterlandingsplads og aircondition på sengeafsnittene. Det kan mærkes denne sommer.
Artiklen er ældre end 30 dage

Der er ikke installeret aircondition på de nye sengeafsnit i Skejby-afdelingen af Aarhus Universitetshospital, og derfor kan patienterne i disse dage opleve temperaturer på omkring 30 grader. Det skriver DR Østjylland.

»Jeg er ved at gå ud af mit gode skind. De, der har truffet den beslutning, skulle selv prøve at ligge og svede i deres eget sved,« siger 86-årige Ole Jakobsen, der er indlagt med et kompliceret benbrud til DR Østjylland.

Personalet på den nye Skejby-afdeling kæmper også med varmen. På stuerne har man prøvet at køle ved hjælp af gennemtræk, men dette har været problematisk på grund af rummenes små vinduer, der kun kan åbnes på klem.

Supersygehuse i Aalborg og Herning kan køles

Under byggeriet af den nye afdeling i Aarhus blev aircondition fravalgt til fordel for et ventilationssystem, der suger luft ind i bygningerne. Denne prioritering er lavet i et forsøg på at være mere klimavenlig, fordi en løsning med aircondition ville kræve mere strøm, siger Hanne Roed fra Radikale Venstre, der er næstformand for regionsrådet i Region Midtjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Man har prioriteret noget andet, fordi sandsynligheden for den nuværende situation blev bedømt til at være så utrolig lille. Det viste den sig så ikke at være, og det er selvfølgelig ærgerligt,« siger Hanne Roed til DR Østjylland.

I Aalborg og Herning er man også i gang med at opføre nye sygehuse. Her har man medtaget aircondition i modsætning til på Aarhus Universitetshospital.

Måske nødvendigt at lave om

Hanne Roed erkender, at det kan blive nødvendigt at genoverveje en løsning med aircondition.

»Det kan være, vi tager fejl, og det så skal laves om. Men det skal også være gennemarbejdet og gennemtænkt, for der er ingen grund til at fare af sted med hovedet under armen. Det er en ret dyr investering, hvis det skal gøres, og så skal man også tænke sig godt om først,« siger Hanne Roed til DR Østjylland.

Hanne Roed forklarer, at hvis man havde valgt at bruge penge på aircondition til at køle stuerne, ville man være nødt til at undvære andre ting på supersygehuset - for eksempel helikopterlandingspladsen.

26 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
26
3. august 2018 kl. 13:11

Den rette betegnelse må vel nærmere være Stordriftssygehuse baseret på discount- og halveløsninger, og med et par mangler hist og pist!

Betegnelsen Super, burde være død for længst, for modsat, så skal der nok investeres en eller et par milliarder mere pr. sygehus.

Den daglige betegnelse bør være Stordriftssygehuse, hvor formålet, som efterhånden alle andre tiltag, er at spare penge, og springe over hvor gærdet er lavest og dermed ikke, at ville betale for hvad tingene egentligt koster, hvis de skal være optimale eller "super".

Vi er blevet et discount land, ikke kun når vi handler ind, men efterhånden i alle livets perspektiver.

25
3. august 2018 kl. 04:31

[citat]...Præcist hvem er det der har "bedømt" den sandsynlighed ?..[citat]

De beslutningstagere burde nemt identificeres, og der er nok en højtlønnet "ansvarlig" med en kæmpeløn, så det er vel bare at skrive en fyreseddel og konfiskere aftrædelsesordningen.

22
2. august 2018 kl. 17:36

Helikopter landingspladsen oven på parkeringspladsen blev først prioriteret og bygget.
Så viste det sig at den lå alt for langt fra hjerteafdelingen hvor 85% af akut patienterne skal fragtes hen. Det koster livsvigtige minutter at fragte patienter fra den ene ende af sygehuset til den anden, så fra starten er der ikke blevet kommunikeret omkring behov.

Lyder som om du har forstand på tingene Sune. Ja der bliver bygget om, bygget om og bygget om mange steder i hospitalsvæsenet. Er der nogen der ved hvorfor man bygger 5(?) supersygehuse på én gang i stedet for at bygge ét og tage ved lære af fejlene inden man bygger de næste?

21
2. august 2018 kl. 12:38

hvor i alverden stuver man så alle patienterne sammen henne?

På kirkegården! Patienterne er jo kun til besvær og udgifter!

Politikerne glemmer, at de og deres familier og venner også blive syge! Det er ikke kun abstrakte hr. og fru Jensen!

Apropos de syge supersygehuse, så har formålet været det samme som for sammenlægninger af kommuner, amter, politikredse, domstole etc. nemlig økonomiske besparelser gennem stordriftsfordele, som imidlertid sjældent kan høstes og altid er et problem for kunderne. Venstre burde forny sig og søge tilbage til politiken om decentralisering og det nære samfund, de havde i 1970'erne.

20
2. august 2018 kl. 11:55

Helikopter landingspladsen oven på parkeringspladsen blev først prioriteret og bygget. Så viste det sig at den lå alt for langt fra hjerteafdelingen hvor 85% af akut patienterne skal fragtes hen. Det koster livsvigtige minutter at fragte patienter fra den ene ende af sygehuset til den anden, så fra starten er der ikke blevet kommunikeret omkring behov.

Derfor søgte hjerteafdelingen efter penge til endnu en landingsplads, der kan redde liv på grund af nærheden til hjerteafdelingen. Den er nu bygget og betalt af sponsorater. Måske den sidste i virkeligheden kunne have været den eneste nødvendige, og at den første store og prangende landingsplads kunne være omprioriteret til Aircondition.

Som det har været nævnt, er det at fravælge et AC anlæg, ofte noget der sker i bevidsthed om at det ikke kan undværes, men er den eneste mulighed for at øge det samlede budget på sigt. Når så behovet viser sig, efter et par år eller tre, (Det blev så i år), så må man søge budgettet øget for at få tingene til at fungere.

Hvis der ikke er råd, så må vi vente til det bliver akut nødvendigt, og så findes der nok penge til det. Men ubehageligt for dem der måtte føle varmen denne sommer. Det koster både liv og effektivitet.

19
2. august 2018 kl. 10:07

Også, at man skal tænke sig godt om (oven i købet først og ikke sidst).

Og det er jo ligesom det de ikke har gjort, da huset jo er opført nu.

Samme historie i Hillerød, der er arkitekturen blevet så eksorbitant dyr, at man allerede før man er gået i gang med at bygge har besluttet at spare noget ekstremt vigtigt for patienternes helbredelse, nemlig køkkenet, væk.

Dermed bliver det ikke-helt-så-super sygehus billigere at opføre, så kan man altid kæmpe med at driften vil blive dyrere og dårligere al fremtid.

Er der i øverigt nogen der kan forklare hvordan hele regnestykket hænger sammen fsva. Hillerød?

Man har revet Hørsholm ned, Helsingør ligger øde som en spøgelsesby, og Frederikssund reduceret, før man overhovedet har så meget som taget første spadestik til det nye sygehus - hvor i alverden stuver man så alle patienterne sammen henne?

18
2. august 2018 kl. 09:58

<a href="https://www.dnu.rm.dk/presse/nyheder/2017/h..">https://www.dnu.rm.dk/pr…;
<p>Jeg er sikker på at andre kan bidrage med lidt mere info om konstruktionen og måske også prisen. ;)

I hvilken artikel man så også kan læse følgende:

"Platformen er en gave fra TrygFonden og A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene formål."

Så hvad er det lige for et valg der er tale om, kontroltårn skulle jo nok etableres under alle omstændigheder - ville fonden måske have financieret AC i stedet?

17
2. august 2018 kl. 08:42

Jeg er sikker på at andre kan bidrage med lidt mere info om konstruktionen og måske også prisen. ;)

Helikopterlandingsplads er ikke et spørgsmål om asfalt og vindpose, men om placering. Fra parkeringspladsen til hjerteafdelingen tager transporten af båren over 5 min. og det hjælper kun lidt at løbe fordi der er flere elevatorer og en del andre forhindringer på den rute.

Fra tårnet er der 30-40 sekunder, og det redder liv.

At sammenligne prisen på helikoptertårnet med aircon på et patientafsnit giver ikke mening.

16
2. august 2018 kl. 08:09

Der rammer du plet, Kamp: hvem er 'man'?

Dette uhåndgribelige sprogvæsen gør nyhedsformidlingen upræcis.

Journalisten skal altid spørge ind, hvem man er!

Eller for at citere een af mine gamle læremestre: Man er død, man eksisterer ikke!

15
2. august 2018 kl. 01:11

Befriende, at en af de ansvarlige politikere nu endelig erkender, at man ikke skal fare afsted med hovedet under armen.

M.a.o: Lad os vente til vinter, så har alle glemt at det er ulideligt varmt om sommeren, og vi kan spare de penge ;-) Strategien gentages hver sommer.

I øvrigt kunne solceller nemt drive AC, så miljøargumentet er ret tyndt. Mit gæt er at mangel på AC giver længere indlæggelser og lavere produktivitet, så økonomi-argumentet er vist i bedste fald kassetænkning.

Det virker som om, hovedet allerede sidder under armen, og trænger til at blive sat på plads og holdt koldt.

14
1. august 2018 kl. 20:53

...for der er ingen grund til at fare af sted med hovedet under armen. Det er en ret dyr investering, hvis det skal gøres, og så skal man også tænke sig godt om først,

Befriende, at en af de ansvarlige politikere nu endelig erkender, at man ikke skal fare afsted med hovedet under armen. Og ikke nok med det: Også, at man skal tænke sig godt om (oven i købet først og ikke sidst).

Lad os håbe at samme erkendelse kommer til det øvrige regionsråd og sygehusledelsen...

13
1. august 2018 kl. 20:19

Hvordan har man monstro prioriteret der?

12
1. august 2018 kl. 20:11

....massive, hvis det skal svare til journalist sproget af idag Karsten.

10
1. august 2018 kl. 19:51

På nogen bygninger er der udvendige vindbrydere, der også fungerer som kraftige persienner. Der er vel ikke bygget så solen steger lige ind, indirekte lys er også mere optimalt.

9
1. august 2018 kl. 19:24

Det der super i "supersygehus" er der da gået en anelse discount i.

8
1. august 2018 kl. 18:29

Faktisk er der 2 H'er den der er linket til er ved hjerteafdelingen. Og er sponsoreret (hvilket også står i linket) den anden er oven på p huset (700 parkeringspladser) lige ved akut afdelingen.

Personligt har jeg svært ved at se hvorfor AC skulle spares væk. Der er andre ting der ville være bedre at spare på i det væsen. DNU er kun for dem der bor i Århus. så hvis man bør i Søften (cirka 10km væk) så kan man behandles akut men når man er rask nok, bliver man fragtet til Randers og har nu 3 gange så langt hjem. I Randers har de måske AC....

Politikere tager beslutningen uden af have skyggen af grundlag for at tage beslutningen. De bedste politikere er den der tør sige at de tog fejl og så retter op på det. (Ordet Politikere kan i nogle tilfælde udskiftes med ledere)

7
1. august 2018 kl. 18:18

Man valgte at bygge et p-hus med tårn og placere helikopterlandingspladsen der, således at den lå praktisk i forhold til resten af hospitalet. Jo nærmere jorden den slags er placeret jo større problemer er der med indflyvningen og landingen. Det ville jo være åndssvagt at placere H’et 2 km væk med 2-3 omlæsninger pr. gang til følge, falske alarmer og ditto anstillinger der også koster en aircondition.

6
1. august 2018 kl. 18:01

...lidt på sygehusnavnene.

Til syge superhuse

3
1. august 2018 kl. 17:37

»Man har prioriteret noget andet, fordi sandsynligheden for den nuværende situation blev bedømt til at være så utrolig lille. Det viste den sig så ikke at være, og det er selvfølgelig ærgerligt,« siger Hanne Roed til DR Østjylland.

Det her er en af de tilfælde hvor rigtige journalister ville forfølge det passive sprog til dørs:

Præcist hvem er det der har "bedømt" den sandsynlighed ?

Der må findes et eller andet beslutningsreferat for den beslutning ?

2
1. august 2018 kl. 17:13

En helikopter landingsplads består af et stykke parkeringsplads med et stort påmalet H i en cirkel. Det kan så garneres med lys og en vindpose.

Aircondition til et hospital må da være lidt dyrere?

Medmindre man har har bygget en helikopterlandingsplads på taget af bygningen, men så er man da også gået over åen efter vand?

1
1. august 2018 kl. 16:48

Det er efterhånden kun Lars Løkke der tror på betegnelsen 'Supersygehus' for de nye store centrale sygehuse, som blev opfundet under hans tid som Indenrigsminister.

'Super' sygehusene har alle undergået så store besparelser og tilpasninger for at lave op til at fra starten alt for optimistisk budget, så der er efterhånden ikke meget 'Super' over dem - nok nærmere mere 'almindeligt' sygehus.