Franskmand modtager Abelprisen: Belønnes for matematik bag datakompression og signalbehandling

Meyers wavelet finder stor anvendelse inden for informationsteori i forbindelse med store datamængder. Illustration: JonMcLoone/Wikicommons

Abelprisen i matematik tildeles i år Yves Meyer fra École Normale Supérieure Paris-Saclay i Frankrig for hans nøglerolle i udviklingen af den matematiske teori for wavelets.

Yves Meyer er født i 1939. Han er tidligere belønnet med en række store matematikpriser og er dette års modtager af Abelprisen på 6 millioner norske kroner. Illustration: Abelprisen

Wavelets finder anvendelse inden for datakompression, støjreduktion, medicinsk billeddiagnostik, digital video og analyse af billeder optaget med Hubble-rumteleskopet og blev også brugt i forbindelse med den første detektion af gravitationsbølger foretaget med LIGO i USA.

JPEG 2000 metoden er eksempelvis direkte baseret på Meyers wavelets.

Læs også: Kompression i stedet for bredbånd

Alternativ til Fourieranalyse

Ingeniøren vil senere berette mere indgående om teorien og de konkrete anvendelser af wavelets, men det er kort fortalt en teknik, der minder meget om Fourieranalyse, hvor man opløser et signal - i en eller flere dimensioner - i en række fundamentale dele.

Et Forurier-signal består af sinus- eller cosinus-funktioner, der strækker sig fra minus uendelig til plus uendelig. En wavelet-analyse opdeler signaler i elementer kaldt wavelets, hvis udstrækning er begrænset. Hvad det mere konkret betyder, og hvilke fordele, det giver ved visse anvendelser, vender vi som sagt tilbage til i en opfølgende artikel.

Yves Meyer blev orienteret om sin pris ved et telefonopkald her til morges kl. 9.15.

Han erklærede efterfølgende over for den kendte amerikanske matematiker Terrence Tao, der præsenterede en populær videnskabelig udgave af Meyers arbejde ved offentliggørelse af nyheden kl. 12, at han var både lykkelig, overrasket og en lille smule skyldig - uden dog at komme nærmere ind på, hvad han mente med det sidste. Men matematikere udtrykker sig ikke altid lige klart.

Emner : Matematik