Franske og italienske kabler til Skagerrak-forbindelsen

Energinet.dk og den norske pendant Statnett har mandag underskrevet kontrakterne på kablerne til den fjerde jævnstrømsforbindelse mellem Norge og Danmark, kaldet Skagerrak 4.

Kontrakterne kommer sammenlagt til at koste knap 938 millioner kroner, og kontrakten bliver delt mellem to leverandører: Franske Nexans og italienske Prysmian, oplyser Energinet.dk i en pressemeddelelse.

Nexans skal levere 137 kilometer søkabel over Skagerrak, og 12 km landkabel til Norge. Prysmian har fået ordren på 91 km landkabel, der skal graves ned mellem Tjele i Midtjylland og Bulbjerg i Nordjylland. Prysmians kontrakt lyder på ca. 300 millioner kroner, mens ordren til Nexan er på 638 millioner kroner.

Klima- og energiminister Lykke Friis (V) godkendte i august 2010 kablet, der giver en ekstra forbindelse på 700 MW. I dag findes der allerede tre jævnstrømsforbindelser, men de har sammenlagt kun en samlet kapacitet på 1.000 MW.

Foruden kablerne består Skagerrak 4-forbindelsen også af to omformerstationer i Tjele ved Viborg og Kristiansand i Norge.

Det samlede anlægsbudget er på ca. 2,8 milliarder kroner, hvoraf den danske andel bliver 1,5 milliarder. Skagerrak 4 planlægges i drift ved udgangen af 2014.

Dokumentation

Læs mere om Skagerrak 4 hos Energinet.dk