Fransk rapport: LED-lys kan være farligt for børn

LED-lys, som blandt andet bliver brugt i stigende omfang i børneinstitutioner og skoler, er farligt for børn.

Det advarer franske forskere fra Agenturet for fødevarer, miljø- og arbejdsmiljømæssig sikkerhed, ANSES, om på baggrund af en ny rapport.

»Det blå lys, der er nødvendigt for at skabe hvidt LED-lys, stresser nethinden. Det er især farligt for børn og unge, da deres krystallinske linser stadig er under udvikling og ikke kan filtrere lyset tilstrækkeligt fra,« fortæller dr. Dina Attia, der er Scientific project manager i ANSES til fagbladet Elektrikeren.

Der er tre metoder til at få LED-lys gjort hvidt. En af dem er at coate en kraftig blå diode med fosforscerende materiale. Det fosforscerende materialer absorberer en del af det blå lys og lader lys med længere bølgelængde passerer. Det er den type hvide LED-lys, som forskerne mener, kan være farlig.

Ifølge forskerne kan blåt LED-lys give to slags skader: Den ene skade opstår ved, at lyset påvirker pigmentet i iris, og det påvirker igen fotoreceptorerne på nethinden. Den anden skade opstår ved, at lyset påvirker dannelsen af lipofuscin i det retinale pigmentepithel.

Det er normalt, at der ophobes lipofuscin i øjet, hvor det i 80-års alderen kan udgøre 19 procent af cellevolumen. Men ophobningen kan medføre at det retinale pigmentepithel og synscellerne dør, og det påvirker centralsynet, som til sidst kan forsvinde helt.

Forskerne understreger, at deres undersøgelser er blandt de første, og at der endnu ikke er enighed om, hvorvidt mange skader kan accelerere denne aldringsproces og dermed forværre synet. Alligevel føler de sig på tilstrækkelig sikker grund til at komme med nogle håndfaste anbefalinger.

Fraråder brug af blåt LED-lys hvor der er børn

Risikoen ved almindelig brug af LED'er er ikke øjeblikkelig, men opstår hvis personer bliver udsat for 'blåt' LED-lys i mindre doser over længere tid. Derfor anbefaler ANSES blandt andet, at man slet ikke bruger 'blå' LED'er på steder, hvor der er børn såsom skoler, vuggestuer, børnehaver, hospitaler og at man ikke bruger 'blå' LED'er i legetøj.

Forskerne har testet en række forskellige LED'er efter den europæiske norm EN 62471 og konstater at en del af de testede LED'er ligger i den næsthøjeste risikoklasse ud af fire - det vil sige, at der er en moderat risiko for skader.

Forskerne anbefaler også, at folk bliver udsat for store mængder 'blåt' LED-lys som elinstallatører, scenefolk og andre, der arbejder professionelt med lys beskyttes med særlige sikkerhedsbriller.

Ligeledes bør patienter, der enten på grund af deres sygdom eller den medicin, de tager, er meget lysfølsomme beskyttes mod 'blåt' LED-lys.

Derfor anbefaler franskmændene også:
1) at LED'er som falder i risikogruppe 2 eller højere kun må bruges i professionelle sammenhænge, hvor det muligt at beskytte sig mod de negative aspekter.
2) at der udvikles beskyttelsesudstyr til professionelle - eksempelvis briller.
3) at lampe- og armaturproducenter søger for at designe deres lamper, så man aldrig kan stirre direkte ind i LED'en
4) at lampe- og armaturproducenter tager hensyn til, at nedbrydningen af fosforlaget i hvide LED-pærer over tid kan betyde, at pæren rykker til en højere risikogruppe

Philips: Ikke farligere end andre lyskilder

Herhjemme mener Philips danske ansvarlige, Morten Felding, ikke at der er noget at komme efter.

Der bliver genereret en lille mængde blåt lys som i en hvilken som helst anden lyskilde. Men det udgør en meget lille del af den udledning, der kommer fra naturligt dagslys, og det er ikke mere end fra andre lyskilder som glødelamper, halogenlys, energisparepærer og lysstofrør, siger Morten Felding til Elektrikeren.

De europæiske lysfabrikanters organisation CELMA skriver i en pressemeddelelse afledt af undersøgelsen, at der vil komme nye mærkningsregler for den fotokemiske risiko ved LED-pærer i løbet af 2011, så det bliver lettere for forbrugerne at navigere i markedet.

Dokumentation

Læs pressemeddelelse fra ANSES
Læs artikel i Elektrikeren

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Vi må håbe at børnene er beskyttede mod at kigge på den blå himmel.

Bent.

 • 0
 • 0

De fleste billige LED lyskilder der sælges herhjemme er med lysfarve omkring de 3000-7000K, og med en forholdsvis lav Ra værdi, disse må dermed være i risiko gruppen Hvor i mod de bedre lyskilder nemt kan fås med en lysfarve under de 2700K, og med god Ra værdi. Ra værdien har også en del betydning for hvor meget blåt lys der slipper igennem, det må derfor være godt hvis Ra værdien også er høj. Men disse lyskilder koster noget mere end de billige der sælges i Supermarkedet...

Mvh. Mike, www.prolys.dk

 • 0
 • 0

Hvordan skelner man almindeligt blåt lys fra det der onde skadelige LED-fremkaldte blå lys?

Mig bekendt er solens lys med en meget stor overvægt af blåt lys, men det er måske også med til at ødelægge vore øjne?

Og hvordan pokker kan man lave sådan en artikel uden at kvantificere det på nogen måde? Eller er det bare sådan en universal regel som vi blev bildt ind som barn: "dine øjne tager skade hvis du sidder under en meter fra fjernsynet". Men ok, det var også fra dengang hvor støvsugere var fyldt med gammel strøm og slugte børn.

 • 0
 • 0

Det lyder søgt. Og der er jo, som Poul nævner, masser af blåt lys fra andre lyskilder i verden. Så mon ikke problemet er - rent blålys?

 • 0
 • 0

Jeg giver Morten Felding ret. Ses der på spektret for en fosforbaseret blå InGan LED kontra spektret for f.eks. dagslys, vil det ses, at dagslyset indeholder store mængder korte bølgelængder i forhold til lysdioden. Anvendes blålys metoden er der som artiklen rigtig nok nævner det mulighed for peak-værdier som kan være skadeligt for det menneskelige øje – og især hvis der sidder optik eller anden smalstrålende reflektortyper foran.

Alternativt kan der anvendes RGB eller UV – metoden. Hvor UV-metoden umiddelbart normalt vil tilvejebringe en mindre udsendelse i de kortbølgede bølgelængder, idet alt lyset er kontrolleret af fosforen alene.

Ses der nærmere på mange nyere LED-baserede produkter på markedet i de såkaldte ’varm hvide’ udgaver har spektret ændret sig meget i forhold til ældre lysdioder. Lysdioderne besidder ikke store værdier i de kortere bølgelængder – hvorimod lysdioder der typisk går under betegnelsen ’kold hvid’ indeholder større mængder korte bølgelængder. Der findes i dag enkelte lysdioder med en farvetemperatur helt nede på 2200K. De oftest anvendte lysdioder ligger på omkring 2700K. Følgende link viser et eksempel på et LED armatur med en farvetemperatur på 2700K og en farvegengivelse på niveau med glødepæren (CRI98) hvor glødepæren ligger på CRI99. http://www.ledsection.dk/index.php?page=pr...

Jeg vil mene, at varm-hvide lysdioder med et kvalitetsbaseret fosforlag der ikke forsvinder over halvlederens levetid ikke er skadelig for øjet – når der kun tales om korte bølgelængder. LED-baserede produkter kan være skadeligt for øjet, hvis der stirres direkte ind i lyskeglen, men sammenlignes dette med solen er skaden minimal. Hvem stirre ind i solen i længere tid af gangen uden at overveje, at det måske kan skade øjet.

Venlig hilsen Rune S. Larsen www.ledsection.dk

 • 0
 • 0

Er det bare lysstyrken af de blålige bølgelængder, der ikke skal være for høj, eller er der noget særligt ved blåt lys frembragt af LED?

Nu har ANSES åbenbart fundet en række dårlige lyskilder, der var lavet med LED, men skyldes det at der er mange dårlige LED-produkter på markedet, sammenlignet med lyskilder med kompakte/foldede lysstofrør?

Er der samme tendens til "for meget blåt" i billige kompakte lysstofrør?

PS: der findes også hvide LED-lyskilder, der genererer grundfarverne RGB direkte, og der behøves den blå diode ikke lyse nær så kraftigt som de to andre for at hæve den samlede lysstyrke. Og der bruges vel heller ikke fosfor til at omdanne blåt lys til rødt og grønt?

 • 0
 • 0

Hej Nikolai, jeg har forsøgt at besvare dine spørgsmål herunder.

Er det bare lysstyrken af de blålige bølgelængder, der ikke skal være for høj, eller er der noget særligt ved blåt lys frembragt af LED?

Det er mængden af de korte bølgelængder der ikke må være for høj. Som artiklen nævner det, er der tale om at det blå lys er skadeligt.

Nu har ANSES åbenbart fundet en række dårlige lyskilder, der var lavet med LED, men skyldes det at der er mange dårlige LED-produkter på markedet, sammenlignet med lyskilder med kompakte/foldede lysstofrør?

Jeg vil skyde på, at undersøgelsen er sat på banen pga. at lysdioder er i kæmpe fokus. Det er ikke kun forbrugeren der er begyndt at se på belysningsløsninger med LED-baserede produkter, men også politikere står i mange lande indenfor lyskilden. Der er tale om enorme pengesummer i udvikling af lysdioden. Undersøgelser om hvor skadelig en genstand kan være på mennesket kommer altid til syne, når en genstand er i fokus.

Der findes dog rigtig mange dårlige produkter på markedet, men det vil denne undersøgelse ikke stoppe produktionen af – det vil standarderne.

Er der samme tendens til "for meget blåt" i billige kompakte lysstofrør?

Lysstofrørs spektre går under navnet linjespektrum. Spektret er afhængigt af fosfor-typen og belægningen. Uden at være ekspert indenfor lysstofrør vil jeg mene, at lysstofrør der besidder en farvetemperatur på f.eks. 5000K vil være mere skadeligt for øjet end et lysstofrør der besidder 3000K – idet 5000K indeholder flere korte bølgelængder kontra 3000K og dermed mere blåt lys.

PS: der findes også hvide LED-lyskilder, der genererer grundfarverne RGB direkte, og der behøves den blå diode ikke lyse nær så kraftigt som de to andre for at hæve den samlede lysstyrke. Og der bruges vel heller ikke fosfor til at omdanne blåt lys til rødt og grønt?

Du har helt ret. Der anvendes ikke fosfor for at skabe henholdsvis rød, grøn og blå. Derimod anvendes der forskellige halvleder typisk: AlGaInP, GaP, InGan.

Venlig hilsen Rune S. Larsen www.ledsection.dk

 • 0
 • 0

Jeg bruger LED-lys til mine planter, blå med en bølgelængde på 460 nm og rød med 660 nm - og planterne trives!

Hvordan er det med min trivsel, når jeg opholder mig i samme rum som dem i nogle timer hver dag? Er det noget, som jeg på nogen måde behøver tage hensyn til?

En del af lyset er afskærmet, så det reflekteres tilbage på planterne og ikke til resten af rummet, men jeg er ikke færdig med at pakke det ind endnu.

Mvh Anja - ivrig chilidyrker

 • 0
 • 0

Jeg har selv arbejdet en del med vækstlys baseret på lysdioder. Jeg kunne sagtens mærke, at mine øjne ikke havde det godt med at færdes i lyset i længere perioder. Jeg ved ikke om du kan mærke det samme? Du er i farezonen med de blå tilførte lysdioder, men det er sådan, at der allerede fås filtermateriale der kan fordele bølgelængderne således, at der genereres hvidt lys. Jeg har en ven i Taiwan som ved hjælp af filtermateriale har fået hvidt lys 4000K med en god farvegengivelse på CRI92. Lysdioderne består af røde 660nm og blå 465nm kombineret med hvide lysdioder på 5000K. Jeg er ikke blevet sat så meget ind i forsøget, så jeg kan sige mere end ovenstående.

Din fremgangsmåde med afskærmning er en god idé - således får du også en mere kontrolleret vækst af dine chiliplanter.

Venlig hilsen Rune S. Larsen www.ledsection.dk

 • 0
 • 0

Læg mærke til ordet "kan" - det siger alt. Alt hvad du foretager dig og alt hvad du gør KAN være farligt, og hvis du ikke gør noget er dette også farligt. Bekymringsindustrien har ikke levet forgæves, døden skal have en årsag, og det er enten os selv eller nogle andre, for at vi blot dør, det er ikke muligt. Nej, det er partikler, det er støj, det er forkert (usund) mad, det er for meget eller for lidt, men det er i hvert fald ikke fordi vi alligevel skal dø på et tidspunkt. Hvis nu de havde opdaget at det reelt var farligt, så havde de vel råbt mere op. Det minder sgu om stangspringeren Bubka. Han tog kun en cm af gangen, så kunne han holde det i gang meget længere, end hvis han tog fem cm hver gang. Men sådan leger man ikke med noget der er "farligt". Så hvis beviserne ikke er så stærke, så tag dog din lykkepille, og lad os andre i fred indtil du er sikker. Med tilstrækkelig massage af resultaterne, så kunne undersøgelsen måske også have vist at lyset hjalp på bumser, men det slår jo ikke en mulig skadevirkning.

 • 1
 • 0

Hej Rune -

Nej - jeg mærker ikke nogen gener - men sidder jo heller ikke og ser lige på dem...

Men det er da interessant at afvente, hvad mere forskning bringer frem - ind i mellem kommer der jo noget frem, som også viser sig at holde i virkeligheden!

Jeg går bare videre med min afskærmning - et filter vil jo formentlig modvirke den virkning, som jeg er ude efter i forhold til planterne - ikke?

Mvh Anja

 • 0
 • 0

Hej Anja

Et filter vil helt klart modvirke det du ønsker med LED lys, nemlig en effektiv lyskilde uden det store tab, og som kun udsender det lys som dine planter kan bruge til noget...

Vi har fået udviklet en special udgave som er lavet med udgangspunkt i en undersøgelse af Lithuanian Institute of Horticulture, og som er baseret på kvalitets dioder fra en af verdens største producenter af LED, CREE - for at få den bedst ydelse og levetid for den alm. plante.

Den kan evt. kombineres med vores dagslys LED pære, som også er effektive til folk med nedsat syn, eller som ønsker et godt arbejdslys...

Mvh. Mike, www.prolys.dk

 • 0
 • 0

Jeg har konstateret at ved bestemte blå farver på en fladskærm føler jeg mig kraftigt blændet, hvilket ikke er tilfældet når jeg ser det samme billede på en crt skærm. Spørgsmål til Rune: Vil det sige at også fladskærmen er farlig? VH Finn

 • 0
 • 0

Jeg har konstateret at ved bestemte blå farver på en fladskærm føler jeg mig kraftigt blændet...

Er der nogen der har undersøgt om det påståede skadelige blå lys føles generende inden det skader øjnene? Eller er det magiske blå fotoner som øjnene ikke føler sig generet af, men alligevel er skadelige?

Og hvordan ser advarslerne ud med de moderne "LED"-skærme (som er falsk markedsføring, da der er tale om LCD-skærme med LED som backlight i stedet for koldkatoderør) ?

I øvrigt får jeg også ondt i øjnene af at stirre ind i en halogenlampe når den er tændt, skal jeg købe nogle beskyttelsesbriller som fikser det?

 • 0
 • 0

Er der ikke andre som har oplevet det jeg beskrev? Jeg kan uddybe det med at rejsekortets læsere har samme generende blå farve, og når jeg siger led skærme har jeg konstateret at det kun forekommer på billeder på fladskærmen og ikke på crt. Fladskærme er ikke direkte lysdioder som udsender lys men tft altså transistorer åbner for lyset, som måske samtidig filtrerer lyset. I alle tilfælde har jeg lagt mærke til at farverne ikke er rigtige på en fladskærm, hvilket også lysfolkene på DR må mene, da de benytter crt til lyssætningen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten