Fransk bilgigant vil gøre brintpille-teknologien til standard i alle dieselbiler

19. januar 2011 kl. 07:194
Verdens sjette største underleverandør til bilindustrien smider nu 145 millioner kroner på bordet og køber en såkaldt strategisk ejerandel i brintpillevirksomheden Amminex. Med købet har de oprindelige fem DTU-forskere bag brintpilleeventyret solgt deres aktier i virksomheden.
Artiklen er ældre end 30 dage

DTU's berømte brintpille er nu stærkt på vej ind i fremtidens personbiler.

Den franske gigant inden for blandt andet emissionsreducerende teknologier til bilindustrien, Faurecia, har netop offentliggjort, at virksomheden satser stort på brintpillen, der udover at lagre brint også kan bruges til at rense udstødningsrøgen på diesel-personbiler.

Faurecia, der ifølge egne oplysninger er verdens sjette største underleverandør til autoindustrien, investerer 145 millioner kroner i en ejerandel på 21,2 procent af den danske teknologivirksomhed Amminex.

»Denne aftale er vigtig, fordi Faurecia er leverandør til næsten alle bilmærker. Det betyder, at vi kan komme hurtigere og mere massivt ind på personbilmarkedet,« siger administrerende direktør i Amminex, Jens E. Hinnerskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han vurderer, at de første masseproducerede dieselpersonbiler med Amminex-teknologi vil rulle af samlebåndet omkring 2013 eller 2014.

Biler med Amminex-teknologi har i de seneste år kørt flere hundredetusinde kilometer i prototypetest. Jens E. Hinnerskov ønsker ikke at give et bud på, hvilket bilmærke, der bliver det første til at introducere Amminex-teknologien. Franske Peugeot vil dog være et godt bud, eftersom denne fabrik ejer aktiemajoriteten i Faurecia.

Bagmændene er ude

Faurecias køb betyder også, at de fem oprindelige DTU-forskere bag den såkaldte brintpilleteknologi nu har solgt deres aktieandel i virksomheden og dermed kan vinke farvel til virksomheden - og goddag til en pænt stor check.

To af de oprindelige fem opfindere er i dag ansat i Amminex.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Amminex blev i sin tid netop etableret for at kommercialisere brintpilleteknologien, som gør det muligt at lagre kemikalier i fast form.

Ved at bruge teknologien til at lagre ammoniak i fast form har virksomheden skabt en effektiv metode til at fjerne skadelige NOx'er fra dieselbilers udstødning.

Dermed er Amminex-teknolgien et effektivt alternativ til andre renseteknologier, for eksempel AddBlue, der er baseret på flydende stoffer. Teknologien indebærer, at der bliver etableret en ammoniakbeholder i forbindelse med bilens udstødningssystem, hvor ammoniak-indholdet udskiftes løbende i forbindelse med de normale serviceeftersyn.

Alle fremtidige biler med SCR-katalysator vil også med fordel bruge Amminex-teknologien til at rense udstødningsrøgen.

Franskmænd: Den danske opfindelse bliver normen i bilindustrien

Faurecia mener, at Amminex-teknologien vil vise sig som værende overlegen, når fremtidens dieselbiler skal leve op til EU's skrappere miljønormer, de såkaldte Euro 6 og Euro 7 normer, der sætter skrappere grænseværdier for NOx i udstødningsrøgen. I Euro 6 normen for dieselbiler, der træder i kraft i 2014, sænkes maksimumkravet til NOx i udstødningen således til 0,080 gram pr. kilometer mod 0,180 i dag.

»I Faurecia er vi stolte af, at vi var med til at opfinde de partikelfiltre til dieselkøretøjer, som i dag er blevet en standardteknologi. Vi har en stærk tradition for at være førende inden for nye miljøteknologier til dieselmotorer, og vi mener, at Amminex har en teknologi, som er så effektiv og brugervenlig, at den vil blive en fremtidig standard i bilindustrien,« siger Jean-Marc Hannequin, direktør for emissionskontrol-teknologier hos Faurecia.

I 2009 købte den amerikanske lastbilproducent Navistar en andel på 20 procent af Amminex med henblik på udvikling af renseteknologier til det amerikanske lastbilmarked. De første Navistar-lastbiler får monteret Amminex-teknologien næste år. I løbet af 2011 vil virksomheden etablere en fabrik i Nyborg.

Det lange perspektiv: Brintsamfundet

En af de fem grundlæggere af virksomheden, Claus Hviid Christensen, er slet ikke i tvivl om, at alle dieselpersonbiler i fremtiden vil være udstyret med Amminex-teknologi, når de forlader samlebåndet.

»Amminex har en fantastisk fremtid foran sig både i personbil- og lastbilbranchen. Teknologien til at lagre kemikalier i et fast stof er både ekstremt effektiv og vil samtidig kunne udnyttes i mange forskellige sammenhænge. Og på den lange bane byder teknologien sig jo fortsat til som en stærk kandidat som den mest praktiske metode til at lagre brint, hvis brint engang bliver det dominerende drivmiddel i transportsektoren,« siger Claus Hviid Christensen, som i dag er direktør for det nyetablerede Lindø Offshore Renewables Center, LORC.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Faurecia har i alt 62.000 ansatte i 32 lande og havde i 2009 en omsætning på knap 80 milliarder kroner. Virksomheden har hovedsæde i Nanterre, Frankrig, og har underleverandør-aftaler med stort set alle bilmærker.

Den oprindelige vision med brintpillerne var, at de skulle fungere som et middel til effektiv og sikker lagring af brint og dermed føre transportsektoren ind i brintsamfundet. Dette er fortsat et langsigtet mål for teknologien. NOx-rensning har dog vist sig som den forretningsidé, der på kort sigt havde det største potentiale for at slå kommercielt igennem i transportsektoren.

4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
15. marts 2011 kl. 08:56

Med den seneste udvikling i Japan vil kommende generationer bandlyse atomkraft - og de generationer der ikke forstod det.

Med andre ord er der ingen nem udvej - Vi skal finde måder og investeringer til at udnytte solen, vinden og bølgerne - gerne gearet med varmepumper der kan trække varmen ud af vand og jord.

5
19. januar 2011 kl. 16:25

"... og når motorerne kommer så tæt på fuldstændig forbrænding, så er der jo ikke brug for katalysatoren ...."

Med en smule viden om forbrænding kan man straks indse at NOx ikke er et resultat af ufuldstændig forbrænding da begge bestanddele (kvælstof og ilt) stammer den atmosfæriske luft motoren anvender til forbrænding af brændstoffet (som består af kulbrinter, C og H). NOx dannes ved høje temperaturer og er dermed udtryk for en "vellykket" forbrænding i en dieselmotor.

3
19. januar 2011 kl. 15:02

Benny, det er kun politikere og ing.dk fantaster der tror på at batterier kommer til at spille en rolle som drivmiddel i familie biler.

Drivmiddel er jo også genvundet bremseenergi, og der står superkondensatorer og batterier stærkt, når energi priser og afgifter tordner opad så dropper salget hos de fabrikanter der ikke har omstiller sig.

De kommende generationer af biler bliver drevet af forbedrede konventionelle motorer med bedre filtre. Dieselmotoren har i hvert fald 40 år endnu.

Enig, men ikke i personbiler, og diverse batterier/hybrider af batterier med superkondensatorer vil uden tvivl spille en afgørende rolle som mellemlager for energien, det er den primære årsag til det du kalder forbedrede konventionelle motorer, og når motorerne kommer så tæt på fuldstændig forbrænding, så er der jo ikke brug for katalysatoren, det var på den korte bane, på den lange bane presser brænselceller sig på, og så kan det vise sig at 145 megakroner var et rent røverkøb.

1
19. januar 2011 kl. 10:19

Claus Hviid Christensen, er slet ikke i tvivl om, at alle dieselpersonbiler i fremtiden vil være udstyret med Amminex-teknologi, når de forlader samlebåndet.

Jo men, når den nye katalysator er færdig skulle en ny personbil med dieselmotor gerne være et niche produkt uden større betydning, vi skulle gerne have hybrider på generator teknologi, drevet af en højkomprimeret motor der kører på benzin, gas, eller ethanol.(og rene el-biler)

Når vi kan udligne over/underskud med batteri, så er dieselmotorens fordel med det brede arbejdsområde væk, motoren til en generator arbejder jo i en eller flere ideelle match af omdrejninger og belastning eller slet ikke.