Frankrig lover fleksible atomkraftreaktorer, der kan skrue ned, når vinden blæser
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Frankrig lover fleksible atomkraftreaktorer, der kan skrue ned, når vinden blæser

Illustration: Wikimedia Commons | Stefan Kühn

Vedvarende energi og kernekraft er ikke rivaler, men skal slås side om side i kampen mod fossile brændstoffer. Det mener Frankrigs nationale energiselskab, EDF, som kalder vedvarende energi og kernekraft ’komplementerende’.

»Vores ræsonnement bag ’new nuclear’ er, at det skal være i konkurrence med – og derfor billigere end – fossile brændstoffer snarere end at konkurrere med vedvarende energi,« siger Xaviar Ursat, direktør for nye kernekraftsprojekter ved EDF, ifølge Wind Power Monthly.

Ifølge Wind Power Montly er EDF allerede begyndt at skrue ned for produktionen af kernekraft til det franske hjemmemarked, når der er meget vedvarende energi til rådighed.

If you can't beat them...

Det markerer et holdningsskift fra den franske energigigant. Så sent som i 2016 udtalte selskabet, at man i 2030 med en række nykonstruerede atomreaktorer ville være konkurrencedygtig med den vedvarende energi til 'mindsteprisen', som kunne installeres på samme område. Men nu, da prisen på vind- og solenergi daler, melder selskabet, at man i virkeligheden nærmere bør samarbejde i kampen mod fossile brændstoffer.

På nuværende tidspunkt er tariffen for strømmen fra vindmøller på land i Frankrig omkring 54 øre per kWh. Det vil EDF under med nye atomkraftreaktorer. Det skal vel at mærke ske, samtidig med at Frankrig opfylder sit mål om at at reducere kernekraftens bidrag til den samlede elforsyning fra 75 pct. til 50 pct. i 2025. Den vedvarende energis andel skal fra 20 pct op på 40 pct.

Det kan kun lykkes ved at øge kontrollen med atomkraftværkernes output. Ofte er et atomkraftværk en tung proces at starte op og sætte i bero, men EDF reklamerer nu for sin »fleksible nukleare flåde,« hvis formål er at integrere vedvarende energi. Ifølge EDF er 'flåden' i stand til at variere 30 reaktorers produktion ad gangen, med en variation på 80% over 30 minutter.

Status nu:
75% atomkraft, 20% vedvarende, 5% CO2-producerende?

Status i 2025:
50% atomkraft, 40% vedvarende, 10% CO2 producerende.

De vil altså fordoble energiproduktionen fra ikke-vedvarende kilder. Det er da en skæg målsætning.

  • 12
  • 2

Atomkraft har ikke brug for sol og vind, overhovedet, så hvorfor dog gentage Tysklands forfejlede og forkvaklede "energiewende".

Atomkraftværker kan producere enorme mængder energi med et minimalt forbrug af recourcer, så der ingen grund til at skrue ned.
Hvis der er for meget energi, så skal det bruges til intiligente brugere, som producere fx synfuel eller lign.

Det her er det glade vandvid, for at tilfredstille de uvidende fjolser i miljøbevægelsen.

  • 17
  • 31

Atomkraft har ikke brug for sol og vind, overhovedet

Frankrigs strømproblemer er hidtil sket i to situationer : når det er meget koldt, og når det er meget varmt. I begge tilfælde har Frankrig importeret strøm fra Tyskland.

I sommervarmen har franske kraftværker (inde i landet) været begrænset af at kølevandet ikke måtte overskride temperaturgrænsen for at beskytte søen/floden. Det er situationer hvor solceller producerer for fuld kraft, og hvor solens opvarmning af landjord trækker kølig luft ind fra havet til gavn for de fransk-producerede General Electric-havmøller. Måske kan Frankrigs produktion af elbiler mindske forskellen mellem spidslast og grundlast.

  • 29
  • 4