Frankrig: Europa må ruste sig til rumkapløb
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Frankrig: Europa må ruste sig til rumkapløb

Kinas nedskydning af en af landets egne satellitter må gøre det klart, at rumkapløbet er i gang, og står det til Frankrig, skal Europa stille sig ved siden af asiater, russere og amerikanere bag startsnoren.

Franskmændene skæver også til de voksende rumbudgetter i USA, Rusland, Kina og Indien. Rusland har for eksempel tidoblet sine ruminvesteringer siden 1999.

Det er et tegn på, at rummet er blevet et strategisk udviklingsområde, og Europa er ved at sakke bagud. Det bliver kun endnu værre, hvis der ikke kommer flere penge på bordet, samtidig med at landene holder op med at konkurrere med hinanden.

Sanktioner

Sådan lyder det fra en fransk parlamentsgruppe. Den har netop offentliggjort en rapport, som skal puste nyt liv i Europas civile og militære rumfart. Med over 50 anbefalinger er der nok at tage fat på.

For det første skal de europæiske lande hjælpe de firmaer, der udvikler suborbitale bemandede rumflyvninger, for eksempel Virgin Galactics Spaceship Two.

Også den europæiske opsendelsesraket, Ariane-5, skal videreudvikles, så den inden for fem år kan benyttes til bemandede opsendelser.

Det kræver naturligvis penge, som blandt andet skal komme fra satellitopsendelser. Vil de europæiske lande ikke benytte Ariane-raketten til det formål, så skal der indføres sanktioner, mener franskmændene.

Drop militær enegang

Når det gælder det europæiske satellitnavigationssystem Galileo, så skal der indledes forhandling med Nato om, hvordan det krypterede signal skal udnyttes og beskyttes bedre.

I samme boldgade bør de europæiske Nato-medlemmer gøre deres militære systemer kompatible inden for to år. I dag har blandt andre Tyskland, Spanien, England og Italien foruden Frankrig selv egne militære telekommunikationssystemer.

Endelig er franskmændene trætte af at vente på ESA. De mener, at landet selv bør udvikle interplanetariske sonder, baseret på den eksisterende erfaring i fransk industri og hos den franske atomenergikommission.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten