Fracking udløste mikrojordskælv i område uden seismisk aktivitet

Hydraulisk frakturering, også kaldet fracking, har udløst en række små jordskælv i 2013 i en hidtil ukendt forkastning i Harrison County i Ohio. Det slår forskere fast i en undersøgelse publiceret i tidsskriftet Seismological Research Letters (SRL), her videregivet i en pressemeddelelse fra Seismological Society of America.

Fracking indbefatter at sprænge skiferlagene i undergrunden for at få gas og olie ud ved at injicere vand og kemikalier med højt tryk.

Læs også: Delstaten New York forbyder fracking efter sundhedsrapport

Næsten 400 små jordskælv fandt sted mellem 1. oktober og 13. december 2013 på en ikke tidligere kortlagt forkastning. Heraf kunne 10 måles med styrker mellem 1,7 og 2,2 richter. Det vil sige små jordskælv, som ikke kan mærkes.

Jordskælvene udgør de første kendte tilfælde af seismisk aktivitet i området.

Ifølge forskerne er det helt normalt, at fracking-metoden forårsager små mikrojordskælv.

Læs også: Naboer til skifergas-boringer har højere risiko for sygdomme

»Hydraulisk frakturering har potentialet til at udløse jordskælv,« siger Poul Friberg, seismolog hos Intrumental Software Technologies og medforfatter på undersøgelsen.

Jordskælvene har afsløret en forkastning i tre kilometers dybde direkte under tre horisontale gasbrønde. The EarthScope Transportable Array Network Facility identificerede de første jordskælv i området 2. oktober 2013, og en efterfølgende analyse viste, at der havde været 190 jordskælv gennem en periode på 39 timer fra 1. til 2. oktober.

Læs også: Anlæg af nordjysk skifergasboreplads begynder til maj

Den seismiske aktivitet svarede til aktiviteterne i brøndene, og timingen af jordskælvene gav forskerne en idé om grunden til jordskælvene – nemlig hydraulisk frakturering.

»Mens hydrauliske frakturerings-operationer udforsker nye regioner, vil mere seismisk overvågning være nødvendig for at opfange forkastninger, som endnu ikke er kortlagt,« siger Poul Friberg.

Skifergas

Produktprisen 2013 Skal Danmark udnytte skifergassen i undergrunden eller ej? Beslutningen kræver indsigt i tekniske, økonomiske og miljømæssige forhold. Ingeniøren dækker emnet hele vejen med artikler og debatmøde. Følg hele skifergas-dækningen her