Fra regnskovsdræberen soja til danskdyrket lucerne: Kan bruges i kager og plantefars

Plus11. marts 2022 kl. 04:305
Fra regnskovsdræberen soja til danskdyrket lucerne: Kan bruges i kager og plantefars
Her ses demoanlægget med den lyseblå skruepresse i front. Illustration: Signe Hjerrild Nissen/Aarhus Universitet.
Aarhusiansk forskningsprojekt har brugt lucerne til skum og gelé. Målet er et alternativ til soja, der kan dyrkes i Danmark.
Artiklen er ældre end 30 dage

Danmark importerer 1,6 mio. ton soja årligt, som især bruges til dyrefoder. Og ud over at udlede millioner af ton CO2, så medfører den store sojaproduktion i især Sydamerika, at der fældes store skovområder for at gøre plads.

Derfor prøver både forskere og landmænd til stadighed at gøre os mere selvforsynende med bæredygtige proteiner, og en af de planter, som også i fødevarer menes at kunne gøre en forskel, er lucernen.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
5 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
5
21. marts 2022 kl. 21:56

Hvad med lidt meningsneutral journalistik?

Som IDA-medlem tvangsbetaler jeg til Ingeniøren, og derfor stiller jeg krav om at hæve det journalistiske niveau over det vulgære.

4
12. marts 2022 kl. 17:01

For over 40 år siden var jeg med til at lave præcis de samme øvelser. Lucernen kom først i en slaglemølle, så igennem en skruepresse, rensning ved op og ned justering af pH med tilhørende fældninger/genopløsninger og endelig spray tørring til et færdigt pulver. Produktet havde gode funktionelle egenskaber og kunne fx fint erstatte soya i pølser; men smagte af brændt græs, og det gør det vist stadigvæk! Lucerne skal vist igennem en ko til for at fjerne denne smag!

3
11. marts 2022 kl. 14:40

er der andre væsner, dette sigter på? Køer skulle allerede æde ensilage af bla lucerne.

Det er udmærket, at man forsøger at flytte produktionen af planteproteiner hjemad. Hvis den optimale udvikling er mere planteprotein til direkte menneskeføde (fremfor grise til den ½ jordklode), er det så fortsat lucerne, man ville satse på?

2
11. marts 2022 kl. 11:37

Foreløbig er det hvide pulver klar i laboratorieskala under ledelse af Trine Kastrup Dalsgaard

...at det ER lykkedes at opnå det rette hvide pulver, så det 'kun' er opskaleringen der mangler??

I resten af artiklen virder det noget længere væk..

1
11. marts 2022 kl. 10:34

Husker da jeg var helt lille at min far høstede hestebønner til foder. Det har været dyrket før i stor stil, måske det krævede mindre omstilling?