

Danmark importerer 1,6 mio. ton soja årligt, som især bruges til dyrefoder. Og ud over at udlede millioner af ton CO2, så medfører den store sojaproduktion i især Sydamerika, at der fældes store skovområder for at gøre plads.
Derfor prøver både forskere og landmænd til stadighed at gøre os mere selvforsynende med bæredygtige proteiner, og en af de planter, som også i fødevarer menes at kunne gøre en forskel, er lucernen.
- emailE-mail
- linkKopier link

Fortsæt din læsning
- Sortér efter chevron_right
- Trådet debat
Hvad med lidt meningsneutral journalistik?
Som IDA-medlem tvangsbetaler jeg til Ingeniøren, og derfor stiller jeg krav om at hæve det journalistiske niveau over det vulgære.
For over 40 år siden var jeg med til at lave præcis de samme øvelser. Lucernen kom først i en slaglemølle, så igennem en skruepresse, rensning ved op og ned justering af pH med tilhørende fældninger/genopløsninger og endelig spray tørring til et færdigt pulver. Produktet havde gode funktionelle egenskaber og kunne fx fint erstatte soya i pølser; men smagte af brændt græs, og det gør det vist stadigvæk! Lucerne skal vist igennem en ko til for at fjerne denne smag!
er der andre væsner, dette sigter på? Køer skulle allerede æde ensilage af bla lucerne.
Det er udmærket, at man forsøger at flytte produktionen af planteproteiner hjemad. Hvis den optimale udvikling er mere planteprotein til direkte menneskeføde (fremfor grise til den ½ jordklode), er det så fortsat lucerne, man ville satse på?
...at det ER lykkedes at opnå det rette hvide pulver, så det 'kun' er opskaleringen der mangler??Foreløbig er det hvide pulver klar i laboratorieskala under ledelse af Trine Kastrup Dalsgaard
I resten af artiklen virder det noget længere væk..
Husker da jeg var helt lille at min far høstede hestebønner til foder. Det har været dyrket før i stor stil, måske det krævede mindre omstilling?