Fra pyntegran til polymer: Britiske forskere fremstiller plast af nåletræer

18. januar 2017 kl. 13:303
Olier fra nåletræer kan erstatte råolie i plastindustrien og findes lige nu som et restprodukt fra papirindustrien. Det giver plast af både bionedbrydelige og fornybare materialer.
Artiklen er ældre end 30 dage

De dufter skønt og kan måske også forskønne en sort plastindustri. Olie fra nåletræer, citrusfrugter og lavendel består alle af organiske komponenter af typen terpen, der ganske som råolie kan udvikles til plast.

Det har forskere fra University of Bath i Storbritannien vist, efter at det er lykkedes dem at polymerisere olie af typen pinen fra nåletræer til en klump plastic på et par gram. Det fremgår af en videnskabelig artikel publiceret i tidskriftet Polymer Chemistry.

Læs også: DTU-forskere: Sådan udskifter vi olie med sukker

Her præsenterer forskerne, hvordan de i første omgang har omdannet β-pinen til den råoliebaserede plastkomponent caprolactone, der bidrager til at gøre plast fleksibelt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge universitetets hjemmeside indgår caprolactone fra råolie lige nu i mange af de plastmaterialer, som i dag fremstilles af ellers bionedbrydelige kemikalier fra majs og sukkerrør. Ved at erstatte råolien med pinen vil den fornybare plastic være lavet udelukkende af plantematerialer.

Læs også: Bioprojekt ændrer kurs: Brændselseventyr blev til plastikeventyr

Fra restprodukt til produktion

Lige nu findes pinen som et restprodukt fra papirindustrien, hvor den ingen funktion har. I første omgang vil der derfor være en frit tilgængelig ressource til plante-plasten:

»Vi snakker ikke om at genanvende gamle juletræer til plast, men i stedet at bruge et restprodukt fra industrien, som ellers ville blive smidt væk, og vende det til noget brugbart,« forklarer Helena Quilter, der er ph.d.-studerende og førsteforfatter på den videnskabelige artikel, til universitetsmediet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs også: Gør det selv-projekt vil bekæmpe plastforurening

Ønsker man at erstatte alle petrokemikalier med eksempelvis pinen i plastindustrien, vil man på et tidspunkt skulle dyrke nåletræer blot for plastens skyld. For at undgå det, vil forskerne på universitetet i Bath blandt andet forsøge at få bakterier til at fremstille pinen.

Forsøgene med pinen er en del af et større projekt, hvor forskere på tværs af fagområder forsøger at udnytte terpener fra både citrusfrugter og nåle, så de kan indgå som mere bæredygtige byggesten i alt fra plast- til medicinalindustrien.

Hør mere om projektet i denne video

Remote video URL

3 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
3
18. januar 2017 kl. 22:16

....har jeg fået af min datter. Med LED lyskæde og en kasse så jeg kan gemme de tre dele på loftet til næste Jul :)

Årsagen til at vi fik det, er at nu vil mine børn holde Jul for familien på skift. Fint sagde vi. Så er vi fri for at købe et juletræ og fri for drys og fri for at bruge benzin for at køre det på genbrugspladsen.

Men det syntes vor datter alligevel var synd for os, så hun dukkede op med plastik træet, men er ikke helt tilfreds med, at når hun nu har købt et dryssefrit juletræ, så placerer vi det udendørs på vor veranda :)

2
18. januar 2017 kl. 17:05

Nej omvendt! Et naturligt juletræ kan blive til et plastikjuletræ. ;-)

1
18. januar 2017 kl. 13:42

Vil det så sige at mit plasticjuletræ kan blive et naturligt plasticjuletræ?