Fra løsning til problembarn: Er tiden løbet fra affaldsforbrænding?

Plus3. marts 2021 kl. 15:304
Fra løsning til problembarn: Er tiden løbet fra affaldsforbrænding?
Illustration: Amager Ressourcecenter.
Der vil stadig være behov for forbrændingsanlæg i fremtidens affaldssystem. Men udviklingen i affaldets sammensætning dikterer, at der ikke længere er det samme behov for anlæggene, fortæller DTU-professor.
Artiklen er ældre end 30 dage

Fortællingen om affaldsforbrænding har været en dansk succeshistorie siden det første forbrændingsanlæg blev opført på Frederiksberg for knap 120 år siden. Anlæggene hjalp ikke alene Danmark med at blive kvit med de store, snuskede lossepladser og løse et affaldsproblem – de forsynede også tusindvis af husstande med varme og elektricitet og mindskede derved afhængigheden af fossile brændsler.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
4 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
4
4. marts 2021 kl. 17:47

Så længe affaldsforbrændingen sker i stedet for afbrænding af fossile brændstoffer er tiden ikke løbet fra den. Tvært imod er der så en god CO2 gevindst ved den. Også så god at vi burde importere affald fra andre lande hvor affaldet blot sviner eller bliver brændt af uden nyttevirkning. Det vil gavne det globale miljø, men tæller negativt i vores regnskab. Og samle affald ind fra floder og havet og brænde det til nytte.

Det er derfor det er så forkert at målsætte midler i stedet for mål. Genanvendelse er ikke et mål, men et middel til mindre ressourceforbrug, mindre forurening og mindre CO2 udledning. Og kun når det fører til det, giver det mening.

3
4. marts 2021 kl. 08:40

Blot fordi noget bliver bredere politisk funderet, er det jo ikke ensbetydende med at det opnår en højere grad af sandhed....nærmest tværtom.

2
4. marts 2021 kl. 03:24

Vi har vedtaget, at affaldforbrænding er et problem. Derfor bliver affaldsforbrændingsanlæg problematiske.

Det er super, at vi har professorer, der kan mønstre et så højt niveau af logik.

Vi kunne fange al CO2 fra forbrændingen af affaldet (50-60% biogent og 40-50% fossil) og enten gemme den under havbunden eller genanvende den til at lave ny plastik med samme kvalitet som den der kommer fra fossile brændsler i dag.

Men vi vil hellere forlange en større omlægning af hele måden hele samfundet (det globale samfund?) producerer og forbruger varer på.

Det lyder måske ædelt og nobelt, men økonomisk og ressourcemæssigt svare det til Molbohistorien om storken i kornet.

Men det er i tidens ånd at problematisere alt muligt og forlange omsiggribende "systemændringer" for at løse "problemer" som dårligt er problemer og oftest kunne løses langt bedre og mere rationelt på andre måder.

I såvel teori som praksis kunne man sagtens sample det forbrændte affald, måle den fossile andel og beskatte denne. Dette ville så automatisk introducere et kraftigt incitament til at anvende denne fraktion på en anden måde - enten direkte eller via pyrolyse el. lign.

1
3. marts 2021 kl. 17:23

Man kunne jo lægge fra land med et lavere ambitionsniveau end det cirkulære samfund, og blot satse på eksempelvis Renesciencesystemet, som Ørsted langt om længe har fået til at spille. Det ville være oplagt, at koble det sammen med et anlæg, som producerer olie af beskidt plastaffald fra husholdningerne. For beskidt affaldsplast fra husholdningerne, er nok det mest presserende problem at få has på....