Fra kulkraft til atomkraft: Ombygning og genbrug med stort klimapotentiale

Plus19. september 2022 kl. 12:4213
Fra kulkraft til atomkraft: Ombygning og genbrug med stort klimapotentiale
USA's største kulkraftværk, Scherer-værker i delstaten Georgia, har i årevis forurenet det lokale grundvand, drikkevand og luften ved at udlede kulaske med kviksølv, cadmium og arsenik. Det er derudover et af de mest CO2-udledende anlæg i landet. Når værket efter planen lukker ned i 2028, kan det det potentielt konverteres til at producere ren energi fra en atomreaktor. Det samme kan størstedelen af landets andre kulværker, peger ny rapport på. Illustration: Antennas / Wikimedia Commons.
Også store økonomiske besparelser og bedre luftkvalitet, fremhæves i ny rapport udarbejdet for det amerikanske energiministerium.
Artiklen er ældre end 30 dage

Kulkraftværker forurener og skader klimaet mere end alle andre energiteknologier.

Alligevel kan de komme til at spille en kæmpe rolle for overgangen til en CO2-fri elproduktion ved at omdanne dem til atomkraftværker. I USA alene er der et potentiale for, at op mod hele 80 procent af landets kulkraftværker konverteres til at producere strøm fra den langt mindre klimaskadelige atomenergi.

Gratis adgang i 30 dage

Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
close

Velkommen til PLUS

Da du er ved at tilmelde dig en gratis prøve beder vi dig hjælpe os med at gøre vores indhold mere relevant for dig, ved at vælge et eller flere emner der interesserer dig.

Vælg mindst et emne *
Du skal vælge en adgangskode til når du fremover skal logge ind på din brugerkonto.
visibility
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Ing.dk, Version2 og Radar
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Ing.dk, Version2 og Radar, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
13 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
12
19. september 2022 kl. 19:47

Ved en økonomisk genberegninga af alternativer kontra udskiftning af dampturbine OG etablering af reaktor, så er der sikkert så megen genbrug - herunder selve placeringen - at det lyder teknisk/økonomisk fornuftigt.

om det så politisk er spiseligt er en helt anden sag.

11
19. september 2022 kl. 19:15

Søg på "cogeneration"

10
19. september 2022 kl. 18:55

Der er brug for enorme mængder af el hvis vi skal have udfaset kul, olie og gas, så jeg syntes bare at de skal komme i gang der hvor det giver mening...

8
19. september 2022 kl. 17:37

Ofte overset er, at afbrænding af kul også udleder radioaktiv stråling, hvis miljørganisationen BUND.CH rapport fra 2009 står til troende. Udledningen er endda højere pr. produceret kwh end ved atomkraft. På det nu nedrevne Ensted-værk ved Aabenraa sad en måler, der registrede den radioaktive stråling forbrændingen af kul udledte. Der blev betalt en afgift på 250 DKK/år for denne måler til staten.

Da klimaet ikke kan forurenes, bør følgende sætning omformuleres: #Klimaforureningen fra verdens samlede kulkraftværker slog sidste år en ny rekord med en udledning på 15,3 gigaton CO2.#

CO2-udledningen fra Verdens samlede kulkraftværker satte sidste år med 15,3 gigaton en ny rekord.

7
19. september 2022 kl. 17:23

Er kraft/varmeværker ukendt i USA?

6
19. september 2022 kl. 15:05

Jeg bemærker mig man regner med at hente en capex reduktion på op til 35% ved at bruge eksisterende infrastruktur. Det virker godt nok som ønsketænkning......

At skaffe sig adgang til nye ferskvandskølevandstilladelser vil være en meget stor udfordring i de (store!) dele af use hvor man allerede lever over evne mht ferskvand. En existerende tilladelse kan derfor være rigtig mange penge værd.

Tilsvarende er der allerede foretaget tilslutning til højspændingsnettet, hvilket også er blevet en dyr fornøjelse da man lavede reglerne om så den udgift ikke bare kan tøress af på forbrugernes abonnement, men skal nu betales over elprisen.

Endelig er der ikke nær så store miljøkrav til en "continuing concern" som der er til "a new concern", så man kan slipper sikkert for en langsom og dyr oprydning.

Der er bestemt meget at spare ved at genbruge et kulkraftværk.

4
19. september 2022 kl. 14:28

Akraft værker (PWR reaktorer) kører normalt op til 155 bar og 380C. Gætter på de relative lave tryk og temperatur er fordi man vilhave en god sikkerhedsmargin.

Ja - PWR reaktorer kører ved relativt lave temperaturer.

Nej - den lave temperatur skyldes at vand går superkritisk ved omkring 370°C. Du er derfor nødt til at køre reaktoren under denne temperatur, typisk 320°C.

Dette forslag skriger på små modulære saltkølede reaktorer som dem Seaborg og Terra power går og pusler med. En nedskaleret PWR løsning som NuScales giver ikke megen mening i et eksisterende kraftværk netop pga den lave temperatur i primærkredsen.

Jeg bemærker mig man regner med at hente en capex reduktion på op til 35% ved at bruge eksisterende infrastruktur. Det virker godt nok som ønsketænkning......

3
19. september 2022 kl. 14:03

USA er er et stort land med masser af forskellig geografi.

Det er klart at de har masser af steder hvor det giver mening med mere akraft. Områder med koncentreret sværindustri, et betydeligt antal rigtige storbyer mv. Steder hvor store, centrale værker giver super mening. Og kulkraftværkerne har jo nok i høj grad allerede snuppet de gode pladser. Og har infrastrukturen på plads. Så det er bare at komme igang. Whats not to like?

2
19. september 2022 kl. 13:49

Det lyder da til at være fornuftige ide'er med SMR (små modulære reaktorer) på tidligere kraftværksgrunde.

Det er der også flere der har foreslået at gøre i DK og nu er der så sat sammenlignende tal for kul konverteringer til a-kraft, som så kan evalueres på ny. Disse ide'er og tal skal nok nå nye højder hos landets politikere og lad os så få åbnet for et institut i DK der har a-kraft som hovedemne. Store beslutninger skal træffes på et solidt grundlag.

1
19. september 2022 kl. 13:45

kulkraftværker et al kører op til 250 bar og 600 C

Akraft værker (PWR reaktorer) kører normalt op til 155 bar og 380C. Gætter på de relative lave tryk og temperatur er fordi man vilhave en god sikkerhedsmargin.

Så jeg gætter på, at turbedesign mm er ret forskellige og at det ikke er ligetil at genbruge dampdelen af en installation.