Fra april skal alle nye vandhaner være fri for nikkel
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fra april skal alle nye vandhaner være fri for nikkel

Den offentlige godkendelse af armaturer og andre dele, der kommer i kontakt med drikkevandet, kommer nu til at handle mere om sundhedsskadelige stoffer end fysiske og mekaniske funktioner.

Fra 1. april 2013 bliver den nuværende VA-godkendelse lagt i graven og erstattet af en ordning med det mundrette navn 'Godkendelsesordning for byggevarer godkendt til drikkevand'.

Den nye ordning kommer som noget nyt til at omfatte coatingmaterialer (flydende plastmaterialer), og for vandhaner indføres der krav om test for nikkel, ligesom kravet til blyafgivelse fra vandhaner nedsættes fra 20 til 5 µg/liter tre år efter bekendtgørelsens ikrafttrædelse. For nikkel bliver den fremtidige grænseværdi 20-80 µg/liter, alt efter hvilken testmetode, man anvender.

Skærpet tilsyn

Ordningen kommer også til at stramme op på krav til dokumentation, afrapportering og tilsyn.

Det er op til producenten at teste og dokumentere sit produkt, men som noget nyt er godkendelsen af produktet blevet udliciteret til et privat godkendelsessekretariat, som Energistyrelsen endnu ikke kan offentliggøre navnet på.

Tilsynet bliver skærpet på den måde, at sekretariatet udfører et årligt tilsyn gennem hele den treårige godkendelsesperiode. Og i modsætning til tidligere vil tilsynet gælde alle produkttyper, hvor formålet er at anvende dem til drikkevand - fra det sted, hvor matriklen begynder og ind til vandhanen.

»Så ordningen er forbedret i forhold til den sundhedsmæssige risiko for forbrugeren,« konkluderer chefkonsulent i Energistyrelsen Lars Korsholm.

Resultat af gammel problematik

Produkter som eksempelvis brusehoveder er ikke omfattet af godkendelsesordningen, der er resultatet af en årelang diskussion om afsmitning fra armaturer.

Allerede i 2004 sendte fire borgmestre fra Vestegnen et brev til daværende miljøminister Hans Christian Schmidt (V), hvor de gjorde opmærksom på nikkelproblemerne.

I brevet pegede borgmestrene blandt andet på, at der i nogle tilfælde blev målt et nikkelindhold i vand fra vandhaner på mellem 100 og 500 µg/l, selvom vandet var nikkelfrit, inden det kom ind i vandhanen.

I 2007 begyndte Energistyrelsen, som forvalter lovgivningen på området, at stramme op på den nuværende VA-godkendelse, og tidligere i år kom så varslingen om, at der er en ny godkendelsesordning på vej.

Branchen holder måske VA-godkendelsen i live

Den nuværende VA-godkendelse, som især har fokuseret på vvs-produkternes fysiske og mekaniske funktion, vil ikke længere være en del af den offentlige godkendelse, men flere aktører i installationsbranchen har ifølge Lars Korsholm givet udtryk for, at de ønsker, at VA-godkendelsen kan leve videre i en form for frivillig ordning.

Det er blandt andet dette ønske, der har gjort, at godkendelsesordningen er blevet forsinket i forhold til den oprindelige dato for ikrafttrædelse ved årsskiftet. Energistyrelsen har simpelthen skulle finde på et nyt navn.

Den ny ordning træder i kraft 1. april 2013, og alle nye produkter skal derfra leve op til de nye krav. Produkter, der allerede er på markedet, kan fortsætte efter de gamle krav, indtil godkendelsen udløber - det vil sige højst tre år minus én dag.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Det er vigtigt, at testen af vandhaner sker med alm. vand fra rørsystemet og ikke med destilleret vand, hvor afsmitningen / forureningen med bly og nikkel ikke er så udtalt. I drikkevand er der metal ioner og oxidrester, som trækker bly ud af vandhanen. Dette sker ikke med destilleret eller demineralliseret vand.

  • 0
  • 0

Man skulle stille krav til dokumentationen istedet for ! Så kunne man få dem testet hvor man får lavet alle sine andrer tests ! Som med CE. Man skal opfylde de og de krav for at det må sælges, producent/importør skal altid være i besiddelse af en rapport der dokumentere at der ikke sker brud på de fastsatte krav ! Så kan de lave alle de kontroller de vil ! Men at skulle betale 50-100.000 Kr. for en test som kan fås ved et anerkendt internationalr lab. for 5-10.000 kr. er jo sygt !!

  • 0
  • 0

For nikkel bliver den fremtidige grænseværdi 20-80 µg/liter, alt efter hvilken testmetode, man anvender.

Jamen INDHOLDET af nikkel eller andre stoffer, afhænger jo for d*len da ikke af hvordan man måler det. Kunne man ikke starte med at give de gode folk der skal beskæftige sig med dette her en uddannelse?

PS. Godt der bliver set mere på vores drikkevand. Det er der virkelig behov for. Og husk: Kvaliteten af dit drikkevand er ikke værre eller bedre end det der kommer ud af din egen vandhane. Test på vandværket og lignende kan være fine, men også meget misvisende. Det har været en sovepude i mange år.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten