FOTOS: Udsigt til videnskabens grænseland

Fra neurale stamceller dyrket i en syntetisk gel til blodkarene, der omslutter og aktiverer øjet i en gris.

Finalisterne i kategorien for videnskabs-relaterede billeder i Wellcome Image Awards 2017-prisuddelingen spænder over mange forskellige temaer. Men en fællesnævner er allestedsnærværende: Der er tale om fotos og visualiseringer, du næppe har set noget lig før.

Se blot disse udvalgt af Gizmodo:

Blodkarrene i et griseøje

Illustration: Peter M Maloca, OCTlab at the University of Basel and Moorfields Eye Hospital, London; Christian Schwaller; Ruslan Hlushchuk, University of Bern; Sébastien Barré

Med hjælp fra computertomografi og 3D-printning har forskere fra University of Bern kreeret dette unikke indblik i blodkarrene i et griseøje. Disse blodkar bringer energi og næring til musklerne, som omslutter iris, der bestemmer hvor meget lys, der bliver kukket ind i øjet. Du kan ane udformningen af selve pupillen yderst til højre.

Stierne som giver dig talens gave

Illustration: Stephanie J Forkel and Ahmad Beyh, Natbrainlab, King’s College London; Alfonso de Lara Rubio, King’s College London

Nej, det er ikke et fluoriserende rejevæsen, men en 3D-printet rekonstruktion af stien til det hvide materie, som forbinder hjernens områder for tale og sprog.

Modellen er skabt med en teknik kaldet traktografi. Den går ud på at bruge en skanner til at følge bevægelsen af vandmolekyler inde i hjernen.

En regnbue af moderkager

Illustration: Suchita Nadkarni, William Harvey Research Institute, Queen Mary University of London

Disse ni moderkager stammer fra genetisk modificerede mus med deres egne unikke immun-systemer.

Opstillingen i en art moderkageregnbue viser forskellene i moderkagens udvikling, hvilket kan være forårsaget af manipulation af moderens immun-system. På den måde kan forskerne bedre forstå og på sigt formentlig behandle komplikationer, som kan opstå under menneskelige graviditeter.

En zelvlysende zebrafisk

Illustration: Ingrid Lekk and Steve Wilson, University College London

Dette er øjet af et firedage gammelt zebrafisk-foster. Forskere fra University of College London har her været i gang med CRISPR Cas9-gensekvenseringsteknikken.

Den store rødtlysende cirkel er øjelinsen og cellerne kaldet neuromaster. De ses som mindre røde pletter. Neuromaster hjælper fisken med at reagere på bevægelser i vandet ligesom rovfisk. Fiskens nervesystem ses med den turkise farve.

En klips inde i din iris

Illustration: Mark Bartley, Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust

Dette billede viser, hvordan en irisklips også kendt som en kunstig intraokulær linse (IOL) sidder i øjet. Dette udstyr bliver tilpasset øjet gennem et mindre kirurgisk indgreb og anvendes for at behandle personer, der er nærsynede eller lider af grå stær.

Klimaanlægget inde i en due

Illustration: Scott Echols, Scarlet Imaging and the Grey Parrot Anatomy Project

Ved hjælp af CT-skanninger og digital billedbehandling har forskere kunnet kortlægge netværket af blodkar i en due helt ned til de mindste kapilærer. Dette omfattende forsyningssystem af blodleverancer lige under huden hjælper duen med at kontrollere dens kroptemperatur gennem en proces kaldet termoregulering.

En hjerne på en chip

Illustration: Collin Edington and Iris Lee, © Massachusetts Institute of Technology (MIT)

En neural stamcelle vokser på syntetisk gel. Selvom disse stamceller i lillarød farve befinder sig uden for kroppen, er de i stand til at generere nervefibre. Disse er vist med grønt.

I øjeblikket undersøger forskere måder at dyrke miniature organer på plasticchips, som herefter kan blive forbundne. Sådanne systemer kan på sigt være med til at forudsige effekten af vacciner og deres giftighed og dermed mindske behovet for at dyreforsøg i klinisk forskning.

Poppedreng vil have sukker – og kontraststof

Illustration: Scott Birch og Scott Echols

En 3D rekonstruktion af en grå jaco eller gråpapegøje fra Afrika. Modellen viser de bittesmå blodkar i hovedet og halsen på fuglen takket være brugen af et nyt kontraststof kaldet BriteVu. Kontraststoffet gør, at forskere kan studere et levende væsens vaskulære system helt ned i detaljerne såsom kapilæerne.