FOTOS: Robot-mekka byder på robot-kammerat og elektronisk bordtennisspiller

En robot kun lidt større end hånd er en af de store stjerner ved Japans største tech-messe, Ceatec, der løb af stablen tidligere på måneden. RoBoHon kan tale, gå, danse, fotografere, vise billeder, fungere som mobil og aflæse ansigter. Men mini-robotten er ikke kun et værktøj. RoBoHon kan selv vurdere, hvordan og hvornår der skal tages billeder på udflugten, og om der er brug for et par opmuntrende ord - 'jeg kan godt lide dig' - når fruen i huset græder.

Se præsentationsvideo af RoBoHon her

Sharp Corporation, der ellers er bedst kendt for at producere tv og elektronik til hjemmet, vil sende robot-kammeraten i handlen til næste år.

War Of The Worlds

I den anden ende af robot-skalaen fremviste automatitionsspecialisten Omron en 3 meter høj og 800 kg tung robot med ét enkelt formål: at spille bordtennis.

Trods den nærmest skræmmende fysik, der kan bære mindelser om scener fra War Of The Worlds, er robottens formål udelukkende at motivere modstanderen, hedder det i en pressemeddelelse.

Robotten bruger en række indbyggede kameraer og sensorer - hvoraf nogle er indbygget i bordet - for at kunne følge og fange bolden. Den bat-svingende robotarm anvender fem 5-aksers motorer for at kunne returnere modstanderens slag, og dens bevægelseskontrol fungerer inden for 1/1.000 del af et sekund.

Se Omrons egen præsentationsvideo her

Exoskelet og redningsrobotter

Andre robotter fra de 531 udstillere begrænsede sig til at konkurrere med hinanden. Japanske Denso demonstrerede, hvordan selskabets små industrirobotter er habile til det klassiske japanske trælegetøj kendama, som går ud på at gribe en kugle med et træhåndtag.

Endelig rummede robot-potpourri to deltagere fra Japan Virtual Robotics Challenge, hvor robotter på tid skal gennemføre forhindringsbaner med forskellige opgaver, som at gå op og ned ad trapper, bore huller og skrue skruer i.

Robotterne er udviklet af blandt andre Tokyo University med menneskelignende højde og vægt på henholdsvis 170 cm og 70 kg og 180 cm og 110 kg og har til formål at udføre fysisk arbejde i katastrofeområder.

Læs også: VIDEO: Det er ikke nemt at være katastroferobot

Ceatec står for Combined Exhibition of Advanced Technologies, og messen blev afholdt første gang i 1999.