FOTOS: Facebooks data bevogtes i den svenske skov

3. oktober 2016 kl. 09:031
Direktøren for det sociale medie Facebook, Mark Zuckerberg, er i færd med at publicere fotos af den infrastruktur, som holder hans site kørende.
Artiklen er ældre end 30 dage

Tre serverhaller med et samlet areal på 84.000 kvadratmeter alle sammen til tjeneste for klodens mest anvendte sociale medie.

Facebooks datacenter i Europa er det største af sin slags på vores kontinent. Det ligger i Luleå - en lille svensk by tæt på polarcirklen, og her går en stor del af trafikken fra verdens 1,7 milliarder Facebook-brugere igennem.

Her nyder datacentret godt af områdets to fordele; kolde omgivelser og billig strøm i et effektivt elnet. Luleås gennemsnitlige temperatur ligger på omkring to grader, og den laveste temperatur i Sverige er også målt her. Det var minus 52,6 grader i 1966.

Elektriciteten til det gebommerlige datacenter kommer fra dæmninger, som samlet genererer mere end 4.000 megawatt. Ifølge Facebooks stifter og direktør, Mark Zuckerberg, er centret mere end 10 procent mere effektivt og bruger 40 procent mindre strøm end traditionelle datacentre.

Det er en af flere oplysninger, som Mark Zuckerberg har postet på sin egen Facebook-væg. Her lover han fremover at dele fotos og tekst om nogle af de tekniske udfordringer, som Facebook har måttet løse for at holde trit med udbredelsen af sitet. Og første præsentation gælder altså Luleå.

Billederne bærer præg af en professionel opsætning og er ment i en PR-mæssig sammenhæng, om end nettet allerede nu flyder over med sarkastiske og bidende kommentarer til skildringen af datacentret og dets medarbejdere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt andet har det amerikanske erhvervssite Quartz bidt mærke i Zuckerbergs bemærkning om, at datacentret minder om en sci-fi-film. I så fald er der tale om en dystopisk en af slagsen, kommenterer Quartz og peger på, at det så kan være 'Blade Runner' eller et værk af Terry Gilliam.

Stemningen bliver ikke mere opløftet af billederne af datacentrets medarbejdere ifølge Quartz. Ingen af dem smiler, og persongalleriet leder tankerne hen på noget fra 'The Matrix' eller it-skurken fra 'Spectre' i en James Bond, lyder det fra Quartz. Bedøm selv her:

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
3. oktober 2016 kl. 12:51

At datacentret er 10 % mere effektivt og bruger 40 % mindre strøm end "traditionelle" er jo fint, men hvor meget strøm bruges der så egentlig ?

  • MW i standard drift mode.
  • MWh pr år.
  • hvor stor en del af datatrafikken for Facebook går via centret ?