FOTOS: Dansk solanlæg laver 17.000 ton australske tomater

7. oktober 2016 kl. 10:3121
Artiklen er ældre end 30 dage

Torsdag åbnede et 200.000 kvadratmeter stort drivhusområde i den australske ørken. Solanlægget afsalter havvand og varmer om vinteren.

21 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
18. oktober 2016 kl. 14:27

Dejligt at se de mange kommentarer og gode fortolkninger og ideer til at forbedre solenergianlæg i verden. Dette solenergianlæg har ikke smeltet salt, men er baseret på direkte damp. Der er ingen lagermodul på dampsiden så dampturbinen genererer kun el når solen skinner. Dampturbinen er tilføjet for at vise mulighederne i at benytte CSP med direkte dampproduktion og kombineret kraftvarme produktion. Næste skridt er i den næste generation CSP-anlæg, at tilføje et betonlager der kan producerer damp om natten og når solen ikke skinner. (selvfølgelig kun i det omfang at lageret er opladet til). Anlægget har 2 niveauer af varmtvandslager, 1) den store tank, oplagre højtemperatur energi i form af varmt vand ved 95ºC. Energien leveret enten via kondenser på dampturbine afgang eller fra by-pass kondenser. Lageret er primært udlagt således at der kan produceres ferskvand i døgndrift om sommeren, hvor vandbehovet er størst. 2) den mindre tank, der oplagre lavtemperatur energi ved ca 50ºC der er opsamlet ved genindvinding fra afgang fra MED afsaltningsanlægget. Denne energi benyttes til opvarmning af drivhusene, især om natten.

Der er mange gode ideer til at lave andre anlæg med PV og flade paneler, og vi hos Aalborg CSP er altid på udkig efter gode kombinationer og vi ser på hele markedet med fornybar energi som en fantastisk mulighed for at kombinerer flere forskellige energikilder og især energilager metoder, med henblik på at lave lige netop den løsning som den enkelte kunde forespørger.

Som udviklingen er indenfor vedvarende energi lige nu, på globalt niveau, er det et under, at der i det hele taget er nogen der tør investerer flere hundrede millioner kr i sådanne anlæg. Der er jo altid noget der er meget bedre,, og der er noget meget mere effektivt under udvikling, men det er der jo altid.

Grunde til at dette anlæg er blevet gennemført er at Coles (at sammenligne med Dansk Supermarked) har indgået en 10 årig aftagerkontrakt (tomato purchase agreement) og derigennem har sikret Sundrop den nødvendige langsigtede økonomiske ro til at lave et anlæg af høj kvalitet og ned høj leveringssikkerhed.

18
8. oktober 2016 kl. 21:31

CSP virker ved at man opsamler varme fra spejlene ved an passende ganske høj temperatur. Denne varme bruges til at smelte salt i en isoleret beholder. Et separat sæt rør i denne smeltet salt lager tank virker så som en kedel i et normalt kraft varme værk. Smeltevarmen fra saltet levere energien og holder kedeltemperaturen konstant.

Ved at sætte kondensator temperaturen passende højt kan man så få proces varme til at destillere saltvand. Fidusen ved det anlæg er at man i princippet, hvis solen skinner hver dag, kan levere strøm kontinuert døgnet rundt.

17
8. oktober 2016 kl. 20:44

Jeg gætter - du tog dig ikke tid til at se videoen, Svend

Nu har jeg set den, og min kommentar er, at det stadig afhænger af areal der vender mod solen. Jeg er så lidt usikker på om effektiviteten kan blive bedre med mere koncentreret lys på cellerne. Med hensyn til varmt vand kan jeg ikke investere meget for 15 kroner om ugen. Jeg overvejede det nøje, da jeg for syv år siden udskiftede fyret, men det hang ikke sammen, heller ikke med gør det selv.

16
8. oktober 2016 kl. 20:32

Der er et billede hvor man kan se en lagertank, antagelig til varmt afsaltet vand. Man bruger selvfølgelig ikke strøm til at lave varme, der er masser af spildvarme fra dampturbinen, også efter at have leveret varme til destillation.

14
8. oktober 2016 kl. 00:59

Måske var det noget for dig, Svend, der ønsker en simpel opsætning af et mindre antal paneler, til at skære toppen af elregningen - en smule mere rørføring og du har solopvarmet vand oven i købet.

Jeg har undersøgt det, både solceller og solvarme. Solvarme kunne jeg ikke se nogen fordel i. Når den leverer bruger jeg 3m3 gas om ugen, og det kan ikke betale investering og besvær. Solceller er interessante, men taget hælder forkert og for meget bøvl i forhold til gevinsten. Men jeg tænker stadig på et mindre panel (200W) og en konverter i stikkontakten uden registrering. Solceller er jo kun interessante fordi privatprisen er så voldsom. I Colorado, USA betaler private ~12c/kWh så vidt jeg har set.

13
8. oktober 2016 kl. 00:43

50.000x1kWx0.2 giver 10 MW elproduktion for standardpaneler (med tracking en stor del af dagen).
Med afstand mellem panelerne noget mindre; men dog stadig mere end 1,5MW.

Spørgsmålet er om det er 50.000m2 areal af paneler, eller de dækker 50.000m2 jord. Jeg tror det er det sidste, og det giver en mindre elproduktion. Stedet ligger på 35 syd. Det er vel en optimering mellem varme og el, og med støtte osv kan mindre effektive løsninger let blive bedre.

12
7. oktober 2016 kl. 22:27

Jeg så et sted noget om 1,5MW elproduktion, og det får du ikke fra et 50.000m2 areal med solceller. Desuden mister du varmen, som de også får.

50.000x1kWx0.2 giver 10 MW elproduktion for standardpaneler (med tracking en stor del af dagen). Med afstand mellem panelerne noget mindre; men dog stadig mere end 1,5MW.

Nogle af de senest udviklede paneler giver omkring 50% mere uden aktiv tracking og kan desuden levere varme omend ikke til at drive en turbine.

Måske var det noget for dig, Svend, der ønsker en simpel opsætning af et mindre antal paneler, til at skære toppen af elregningen - en smule mere rørføring og du har solopvarmet vand oven i købet.

Se fx videoen i nedenstående link!

https://www.holotech.es/news/?lang=en

10
7. oktober 2016 kl. 16:05

Det er mere effektivt at bruge Multi-stage flash distillation hvis man er i et område hvor CSP kan benyttes.

Sikkert.

Det kræver dog ikke mere end omkring 100 grader C.

Den temperature kan sagtens opnås med flade solfangere, af type der anvendes til fjernvarme.

Kunne være interessant at se på om ikke et opdelt anlæg er billigere:

  • Solceller til elproduktionen.
  • Effektive flade paneler til afsaltning I multi-stage flash desalination anlæg og til opvarmning af væksthusene.
  • et varmelager, som også billedet lader antyde.
8
7. oktober 2016 kl. 13:06

Afsaltningen sker her ved destillation => varme

7
7. oktober 2016 kl. 13:05

"Det specialdesignede energisystem til en værdi af mere end 250 mio. kr. er det første CSP-anlæg i verden, som på én og samme gang leverer flere forskellige energiydelser (varme, el og afsaltet vand) til fødevareproduktion. " Det er vel ikke CSP'en der producerer afsaltet vand, den leverer bare energien til det.

6
7. oktober 2016 kl. 13:04

"Modsat den konventionelle fødevareproduktion er Sundrop Farms drivhuse ikke afhængige af fossile brændstoffer og ferskvandsressourcer" Gødningsproduktion medfører brug af både fossile brændstoffer og især ferskvandsressourcer, så helt uafhængige er de vel ikke.

5
7. oktober 2016 kl. 12:57

Er der nogen der ved hvorfor dette er mere smart end konventionelle celler ?

Det skulle da være lige til at omdanne EL til varme og damp. Afsaltning plejer at være noget med omvendt osmose og en masse pumpeeftekt => strøm.

Er det billiger ?

Er der en bedre virkningsgrad ?

Hvorfor ?

Men det er da helt sikker meget monumentalt og spectakulært, gode billeder.

3
7. oktober 2016 kl. 11:44

"Om vinteren og på kolde sommernætter bruges strømmen til opvarmning".

Hvordan genereres strømmen om natten?

"Den høje koncentration af solenergi fra tårnet omdanner vand til damp, der kan drive en dampturbine. Turbinen producerer den elektricitet..."

2
7. oktober 2016 kl. 11:01

Kære Mads,

Tusind tak for at gøre opmærksom på det. Der skulle selvfølgelig stå solanlæg.

De bedste hilsener herfra, Rebekka

1
7. oktober 2016 kl. 10:53

Kære Rebekka / Ingeniøren Tak for det flotte billeder. Skynd dig at rette overskriften til CSP eller Koncentreret Solvarme, for der er ikke tale om solceller Mvh Mads Aarup