Fotos af patienternes tallerkener skal begrænse madspild på hospitaler

Hver dag bliver over en tredjedel af maden på landets sygehuse levnet, og det giver et spild af råvarer og arbejdskraft på op mod 1 milliard kroner.

Det fortæller professor i ernæring & offentlig mad på Aalborg Universitet Bent Egberg Mikkelsen, som sammen med forskere og virksomheder fra ind- og udland vil komme problemet til livs med en monitoreringsenhed, de kalder DIMS.

»It-indsatsen på hospitalerne har længe været fokuseret på det medicinske og ikke på køkkenet. Men vi ved, at 35-40 procent af maden på hospitalerne ikke bliver spist, og det giver et stort spild,« siger han og fortsætter:

»Med vores enhed hjælper vi køkkenet til at begrænse mængden af nogle fødevarer hos bestemte patienter, og så giver vi diætisterne et konkret billede af, hvad patienten får og ikke får ernæringsmæssigt,« siger Bent Egberg Mikkelsen.

Læs også: 72 initiativer skal mindske affaldsmængderne i Danmark

Enheden består blandet andet af en vægt, et kamera og en RFID-læser, som forbinder tallerken og patient.

DIMS kan give køkkenet og diætisterne på hospitalerne mere præcis feedback om spisevanerne hos patienterne. Målet er at undgå en stor del af madspildet. Illustration: Aalborg Universitet

Når rullevognen med mad til en konkret afdeling bliver kørt ind til patienterne, vil tallerkenerne blive scannet, vejet og fotograferet. Det samme sker, når tallerkenen skal ud igen.

»I dag sker vurderingerne ofte efter lidt grovere skøn, da det kan tage lang tid at holde fuldstændigt styr på alle tallerkeners indhold. Men nu kan vi ret nemt og præcist se, hvem der ikke bryder sig om broccoli eller ikke spiser sine kartofler,« siger Bent Egberg Mikkelsen.

Foreløbig har ph.d.-studerende Kwabena Ofie testet enheden på Aalborg Universitetssygehus på ca. 20 udvalgte patienter, og den er ifølge Bent Egberg Mikkelsen blevet godt modtaget. På tirsdag skal den stå sin prøve på Herlev Hospital, når et hold internationale forskerstuderende skal gennemføre en test i sygehusets simuleringslaboratorium som et led i AAU’s Internationale Food & Devices-uge.

Læs også: Kræsne forbrugere presser landmænd til madspild

Udfordringen, som forskerne arbejder videre med, er kvaliteten af den billedgenkendelsesalgoritme, der skal til. Eftersom maden som regel kommer ind på stuen i velanrettede portioner, er resterne ofte kørt sammen til et ukendeligt miks af sovs og kartofler.

»Vi har et samarbejde med et amerikansk universitet, som er gode til denne del, så vi håber, at denne del bliver bedre. Teknologien er i hvert fald blevet vel modtaget på universitetssygehuset i Aalborg,« understreger Bent Egberg Mikkelsen.

Aalborg Universitet har udviklet DIMS’en og en bærbar enhed med kamera i samarbejde med den danske it-virksomhed Syscore og University of Pittsburgh.

»Hospitalerne vil aldrig helt kunne undgå spild, men nu kan centralkøkkenet bedre regulere produktionen,« siger professoren, som håber at få interesserede investorer på banen i den nærmeste fremtid.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Måske skulle de også tage et godt og grundigt kik på kvaliteten af de måltider de serverer - måske ville der være langt mindre madspild hvis det ikke alt samme smagte af udkogt pap. Måske ville de pågældende patienter gerne spise deres brocoli - problemet er bare at det har mistet farven og smager af i bedste fald af ingenting.

Alle ved at gode sunde og nærende måltider er alfa og omega specielt når man er svækket - men i det danske hospitalsvæsen er man åbenbart komplet ligeglade og årtiers kritik har ikke kunne rette op på det.

Drop det og begynd at lave gode velsmagende og nærende måltider - så skal de fleste nok spise op.

Når den del er på plads - så kan man begynde at undersøge hvem der ikke spiser hvad - men ikke før det mest elementære er på plads

 • 13
 • 2

Kan kun give Kim ret. Dette "DIMS" er nok det mest kyniske jeg længe har set. Frem for at interessere sig for HVORFOR en patient ikke spiser og korrigere forholdet, så ligger vægten på at optimere centralkøkkenet.

Og hvis en patient ikke spiser, så reducerer man bare portionen: Hvabehar??

Hvis fokus lå på at holde øje med om patienterne får det at spise de har brug for kunne jeg forstå det. Men det her? Vorherre bevares!

MvH,

Bent.

 • 10
 • 1

Det er klart at det er vigtigt for diætister at kunne danne sig et overblik over hvad patienterne ret faktisk indtager vs hvad de er blevet rettet ind på.

Men det vigtigste må da være at hvis patienten ikke spiser broccolien så prøver man med en anden grøntsag. Og hvis de ikke bryder sig om kartoflerne så prøver man med ris i stedet. Eller bagte kartofler i stedet for kogte kartofler etc. Derudover så svinger folks appetit jo. Hvis patienten fik meget mad i går så spiser de nok ikke så meget i dag og omvendt.

 • 3
 • 0

Kunne man forestille sig: - Igår havde patienten kvalme og kunne ikke spise noget -> i dag får patienten en minimal portion og er meget sulten. - Igår tabte patienten broccolien på gulvet -> i dag var der ingen broccoli.

Dette er da hvis en oplagt sag for "Fail fast principle"

 • 7
 • 0

"Men nu kan vi ret nemt og præcist se, hvem der ikke bryder sig om broccoli eller ikke spiser sine kartofler"

Dybt chokerende idé.

Hvis patienten lige netop i dag ikke har lyst til kartofler eller broccoli eller sild, osv. må patienten aldrig mere spise den form for fødevarer.

 • 4
 • 1

Forslaget er så idiotisk, at det kun kan være en djø'f'er der har udtænkt det. Vedkommende kan ikke forestille sig - som Albert Nielsen skriver - at selvom patienten ikke har lyst til kartofler eller agurker om tirsdagen, så kan man godt have lyst til det dagen efter.

Der burde indføres en plan, hvorefter djøf'er der kom med idiotiske ideer pr. automatik blev fyret.

 • 4
 • 4

Enig i Kims o.a. synspunkter - det er jo rent skrivebordsarbejde uden tanke på virkeligheden, og den ofte alt for dårlige og ikke mindst kedelige hospitals mad. Ja, men det er for dyrt at bruge gode råvarer - sludder, det er for dyrt at lade være :-(

DIMS - ja, lad det blive til en fiks dims. Sommetider spørger jeg mig selv, om alle idiotiske ideer nødvendigvis skal offentliggøres på ing.dk som de superkloge djøffer sikkert ikke engang læser.

Men ideen burde måske tages op i privat regi, al den stund hver dansk familie årligt smider for mange tusinde kroner madvarer i skraldespanden. En lille app til smartphonen der samlede billederne af middagstallerkenerne, og så kunne man nytårsaften, når man alligevel sidder og lægger nytårsfortsætter, få skrækscenariet vist på en grafik :-) Lidt horrormusik i baggrunden, kunne sikkert være passende...o(0_0)o

 • 0
 • 4

Hvorfor serverer man ikke et bredt udvalg af tilbehør til måltiderne og lader patienterne selv vælge hvilket tilbehør de ønsker den pågældende dag. Så kan det da godt tænkes at man nogle dage løber tør for noget tilbehør og andre dage for noget andet, men et forholdsvis frit valg ville sikre at patienterne fik muligheden for at blive mætte af gode produkter.

 • 2
 • 0

Hvad med at vedtage en lov om, at folketingsmedlemmer altid SKAL benytte offentlige danske hospitaler på lige fod med almindelige dødelige. Så kan det være at madkvaliteten bliver bedre.

 • 0
 • 1

Hvis vi skulle fyrer alle Djøf´er der kommer med idiotiske ideer så vil de alle mistet jobbet i løbet af et år

... og det samme ville gælde for ingeniører - siger jeg, der både er ingeniør og Djøf'er ;)

Men jeg er i øvrigt fuldstændig enig med Kim's indledende kommentar. Den mad, man serverer for patienterne er under al kritik.

Og så må jeg komme med et 'djøf'-forslag: Servér den samme mad i hospitalets kantine, som man serverer for patienterne.

PS: I må gerne tænke videre: Servér den samme mad i rådhusets kantine, som man bringer ud til de gamle i kommunen.

PPS: Og så er jeg altså træt af den evige 'djøf-mobning'. Vi er fuldstændig lige så forskellige som ingeniører er.

 • 2
 • 0

Jeg ser en masse kommentarer om kvaliteten af maden mv. Er der slet ikke andre end mig, der konstaterer, at her er der endnu engang tale om BIG BROTHER overvågning. Synes altså udviklingen nærmer sig et skræmmende niveau.

I øvrigt kan det ikke bruges til noget som helst. På et sygehus er du i sagens natur syg. Det betyder bl.a. svingende appetit og madlyst. Man KUNNE jo prøve at spørge patienten, hvad vedkommende kunne have lyst til inden maden serveres.... Blot en meget lavpraktisk og lavteknologisk løsning...!

 • 2
 • 1

Serveringen og de øvrige omgivelser i e3n forbindelse er naturligvis en del af den samlede kvalitet af 'måltidsoplevelsen'.

Så fri os fra de teknologiske IT-fix'es på måltidet - det kan kun være en ingeniør, der har udtænkt det ;)

 • 0
 • 1

På et sygehus er du i sagens natur syg. Det betyder bl.a. svingende appetit og madlyst. Man KUNNE jo prøve at spørge patienten, hvad vedkommende kunne have lyst til inden maden serveres....

Det gjorde man også, da jeg sidst var på hospitalet. Der blev også nødet i nødvendigt omfang, uden at det blev påtrængende. Og maden var rigtig fin, så jeg kan ikke helt genkende til billede, som ellers tegnes i debatten (men derfor var det nu alligevel dejligt at kunne fejre udskrivelsen med en burger!)

 • 2
 • 0

Man må konstatere, at der tilsyneladende er rigtig mange ingeniører, der ikke kan kende forskel på brug af teknologi i et forskningsprojekt og så at indføre selv samme teknologi som en driftsunderstøttende løsning. I ovenstående artikel er der tydeligvis tale om det førstnævnte tilfælde, hvorfor mange af de 'bekymrede debattørers' kommentarer virker malplacerede..

 • 2
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten