Fosforbaseret OLED varsler gennembrud på elpære-markedet

Organiske lysdioder (OLED) ventes at blive det helt store i fremtiden, men hidtil har det ikke været muligt at fremstille hvide OLED's, der helt kunne hamle op med effektiviteten i fluorescerende elpærer, som vi kender det fra sparepærer. Men nu er forskere ved universitetet i Dresden kommet op med nye materialer, der for alvor gør OLED-baserede el-pærer konkurrencedygtige.

I øjeblikket bruges to typer af polymerer, fluorescerende eller fosforiserende materialer, når der skal fremstilles el-pærer.

De mest udbredte er fluorescerende, der anvendes til eksempelvis fladskærme, og selv om de har en betydelig længere levetid, er de kun en fjerdedel så effektive som fosforbasede polymerer.

Forskningen i blandt andet Tyskland har derfor koncentreret sig om, hvordan man kunne optimere effektiviteten og levetiden i enheder, der er baseret på fosforiserende materialer.

Og ifølge BBC, er det nu lykkedes Karl Leo fra Dresden Universitet at fremstille den første fosforbaserede polymer, der er i stand til at udkonkurrere en fluorescerende enhed, når det gælder effektivitet.

Holdbarheden er stadig et problem

Forskerne har koncentreret sig om at reducere kilder til, at lyset går tabt og fundet ud af, at mange af photonerne, aldrig slipper væk fra dioden som lys, men bliver genabsorberet i materialet. Men ved at anvende nanostrukturer i overfladen på de lysafgivende dioder, er det lykkedes forskerne at gøre dem betydeligt mere effektive. Blandt andet har de optimeret designet på det lysafgivende lag, men mere vigtigt er brugen af nanostrukturer i toppen af de lysafgivende dioder, hvor nanostrukturerne er med til at suge mere lys ud af dioderne og på den måde gøre dem betydeligt mere effektive.

Endnu er levetiden for de polymerer, der udsender den blå del af lyset stadig for ustabile til, at dioderne kan holde mere end et par timer, men Karl Leo udtrykker over for BBC optimisme over udviklingen af mere stabile materialer.

»Jeg er personligt overbevist om, at det kun vil tage et par år, men kemikerne vil løse problemet og finde materialer, der er stabile nok,« siger han til BBC News.

Forsker: OLED på fosfor bliver uhyre effektiv

Karl Leo ser store muligheder i yderlig optimering af designet på den lysafgivende del af dioden, og forventer at en OLED baseret på fosforiserende materialer kan blive dobbelt så effektiv som en fluorescerende el-pære.

Den store fordel ved OLED-baseret beslyning er, at det ikke længere behøver at være en pære, man skruer i en fatning, men "lampen" kan fremstilles i helt tynde lag, så belysning i fremtiden kan bygges direkte ind i vægge eller lofter eller være helt tynde paneler.

Philips har således netop udsendt et udviklingskit, hvor interesserede kan udforske mulighederne i at anvende OLED i forbindelse med belysning.

Professor Karl Leos resultater er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Dokumentation

BBC: Flat-screen light bulbs switch on

Emner : Lys
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

hmm, jeg kan ikke rigtigt forstå dette:

Først siges der at fluorescerende kun er 1/4 så effektive som fosforbasede. "De mest udbredte er fluorescerende, der anvendes til eksempelvis fladskærme, og selv om de har en betydelig længere levetid, er de kun en fjerdedel så effektive som fosforbasede polymerer."

Derefter lyder det som om at det er de fluorescerende der normalt er mest effektive. "Og ifølge BBC, er det nu lykkedes Karl Leo fra Dresden Universitet at fremstille den første fosforbaserede polymer, der er i stand til at udkonkurrere en fluorescerende enhed, når det gælder effektivitet"

  • 0
  • 0

Mon ikke det er "fluorescerende elpærer, som vi kender det fra sparepærer", de senere benævner "fluorescerende enhed"? Det ville give mening at OLED var lige så effektiv som sparepærer. Under laboratorieforhold, velsagtens :)

Med venlig hilsen Per Løfqvist Danled ApS

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten