Forvirrer fusionsforskere bevidst omkring ITER's virkningsgrad?

Plus8. oktober 2021 kl. 11:406
Forvirrer fusionsforskere bevidst omkring ITER's virkningsgrad?
Illustration: ITER Organization.
Tysk fysiker og videnskabsjournalist sætter spørgsmålstegn ved, om ITER overhovedet er i stand til at producere energi til elnettet. Dansk forsker understreger, at ITER ikke er en færdig reaktor, men et eksperiment til at lære mere om fusionsenergi.
Artiklen er ældre end 30 dage

En ny video fra den tyske fysiker, videnskabsjournalist og forfatter Sabine Hossenfelder har sat gang i diskussionen om fusionsenergi og mere konkret om det internationale projekt ITER.

I en 12 minutter lang video gennemgår hun især forvirringen omkring den såkaldte Q-faktor og stiller til sidst i indlægget det afgørende spørgsmål om, hvor det er vi lægger vores begrænsede ressourcer, og hvorvidt ITER i sidste ende vil producere energi til elnettet.

close
Gratis adgang i 30 dage
Tegn et gratis prøveabonnement og få adgang til alt PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, helt uden binding eller betalingsoplysninger.

Alternativt kan du købe et abonnement.
remove_circle
remove_circle
Har du allerede et PLUS-abonnement eller klip?
Tak !
Vi har sendt en kvitteringsmail til .
Du bliver viderestillet til artiklen om få sekunder.
Dit medlemskab giver adgang
Som medlem af IDA har du gratis adgang til PLUS-indhold, som en del af dit medlemskab. Fortsæt med MitIDA for at aktivere din adgang til indholdet.
Oplever du problemer med login, så skriv til os på websupport@ing.dk
Abonnementsfordele
vpn_key
Fuld adgang til Version2 og Ingeniøren
Fuld digital adgang til PLUS-indhold på Version2 og Ingeniøren, tilgængeligt på din computer, tablet og mobil.
drafts
Kuraterede nyhedsbreve
Det seneste nye fra branchen, leveret til din indbakke.
Adgang til andre medier
Hver måned får du 6 klip, som kan bruges til permanent at låse op for indhold på vores andre medier.
thumb_up
Adgang til debatten
Deltag i debatten med andre kloge læsere.
6 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
6
9. oktober 2021 kl. 00:15

Søren B. K. har sikkert ret i, at Qtotal er uden særlig mening for et anlæg som ITER. Det ændrer bare ikke på, at det indtryk som jeg og åbenbart rigtig mange andre har fået af, hvor tæt vi er på at kunne udnytte fusionsenergi, kommer fra tal for Qplasma. De tal er langt højere end Qtotal og derfor misvisende til netop det formål. Jeg har fulgt Sabine Hossenfelder et stykke tid og finder hende skarp og uden politiske eller kontroversielle dagsordner. Min opfattelse af hendes video om dette ser for mig ud som udtryk for en rent faglig bekymring for en udbredt fejlopfattelse. En fejlopfattelse som hun mener også findes på politisk topniveau og derfor måske betyder, at ressourcer til energiforskning fejlprioriteres. Fusionsforskerne kunne imødegå kritikken og mistanken ved at være meget mere aktive med at korrigere den udbredte misforståelse i stedet for at lade som om de ikke selv har opdaget den.

5
8. oktober 2021 kl. 21:26

På papiret har det set lovende ud i næsten 50 år, men foreløbig er det et sort hul, som kan få penge til at forsvinde og den del ser ud til at virke.

Hermed være ikke sagt at det ikke kan være fremtidens energi, kun at det ikke er lige om hjørnet. Aktuelt er nok det bedre at holde fokus på det muliges kunst - og videnskab!

4
8. oktober 2021 kl. 20:36

Der er lang vej endnu til fusionskraft.

De seneste 150 år har jeg arbejdet på at omdanne bly til guld. Giv mig bare 300 år til, så tror jeg den er der. Tålmodighed er en dyd - eller måske snarere en forbandelse ???

2
8. oktober 2021 kl. 14:22

Det link kommer fra facebook, men hvad skal vi lære af artiklen? ;)