Foruroligende rapport: 269.000 ton plast flyder rundt i verdenshavene

Verdenshavene drukner i plast. Et nyt observationsstudie foretaget af 24 skibe viser, at der lige nu flyder omkring 269.000 ton plast rundt i verdenshavene. Studiet er gennemført over seks år, 2007 til 2013, af organisationen 5 Gyres. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Foruden massive 'plastøer', som flyder rundt på vandets overflade, er det især 'mikroplast', som er det helt store problem. Mikroplasten er afbrækkede dele af større stykker, som efter påvirkning fra sol og bølger er blevet så små, at fugle og fisk uden videre sluger stykkerne. Det går ud over deres organer og kan i værste fald dræbe dem. Den nye rapport viser, at godt 92 procent af de 269.000 ton plast kan defineres som 'mikroplast'.

Forskerne udpeger fem store områder med særligt store plastøer. Det er henholdvis ud for USA's vestkyst, vest for Sydamerika, i den nordlige del af Atlanterhavet, den sydlige del af Atlanterhavet og i Det Indiske Ocean. Det er især, når plaststykkerne bliver udsat for eksempelvis Golfstrømmen, at plasten gradvist bliver omdannet til små partikler, som sjældent er meget større end sandkorn, skriver Reuters.

Det anslås, at der på verdensplan er 5.250 milliarder partikler af plast på under 5 mm, som spreder sig - endda helt til Jordens polarområder.

I værste fald kan de små plastpartikler absorbere kemisk forurenede stoffer som PCB eller DDT, der bruges til at bekæmpe insekter. Når fiskene og fuglene i verdenshavene så sluger vand med plaststykker, holder man så at sige forureningen inden for fødekæden, konkluderer den nye undersøgelse.

Andre undersøgelser har dertil vist, at 88 procent af verdenshavene flyder over med plaststykker, som er smidt ud fra skibe, fra kyster og lignende. En FN-rapport viste tidligere på året, at forureningen med plast i havene koster mindst 70 milliarder kr., der går til genoprettelse af miljøproblemerne.

Læs også: 88 procent af verdenshavene flyder med plastaffald

Kilde Reuters
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Måske lidt overdrevet, for lidt hovedregning viser at det svarer til 1mg/m2 hav. Om det så er voldsomt eller ej kan jeg ikke vurdere, men det ville da være fint at finde ud af hvor og hvordan det kommer der.

  • 0
  • 0

Ikke for at forklejne problemet, men artiklen "citerer" godt nok undersøgelserne noget frit. Dette udsagn, bliver det nok svært at finde en eneste rapport, der kan underbygge:

Andre undersøgelser har dertil vist, at 88 procent af verdenshavene flyder over med plaststykker, som er smidt ud fra skibe, fra kyster og lignende...

For mig virker den slags helt unødvendigt urimeligt overdrevne billeder som upassende satire over et reelt og alvorligt problem.

  • 0
  • 0

De 88 procent stammer fra tidligere undersøgelser af problemets omfang. Læs mere her:

Tak for kilden, Henrik. Nu kan jeg se, hvor formuleringen kommer fra. Der hvor min kæde hopper af er der hvor du ændrer formuleringen fra, at 88% af havene "flyder med plast" til at de "flyder over med plast". Det er her, billedet bliver vanvittigt, og det er slet ikke nødvendigt.

Problemet er jo absolut skræmmende nok, selvom der stadig er langt mere vand end plast i havene.

  • 0
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten