Fredag morgen har Transport- og Boligministeriet præsenteret to forundersøgelser af henholdsvis en underjordisk østlig ringvej i København og mulighederne for at bygge nye metrostrækninger omkring den foreslåede kunstige ø Lynetteholm.
Ifølge forundersøgelsen af en havnetunnel fra bydelen Nordhavn via den foreslåede kunstige ø, Lynetteholm, videre under Refshaleøen og Amager kunne bygges for mellem 20 og 31 mia. kr. De varianter, der går ned langs Amagers Østkyst mod Københavns Lufthavn vil være biligst at anlægge, mens de varianter, der gør under den vestlige del af Amager til Amagermotorvejen vil koste mest.
Kun rentabel med massivt tilskud
Havnetunnellen vil kunne mindske trængslen på det Københavnske vejnet og tidsforbruget i trafikken med mellem 900.000 og 2,5 mio. timer årligt. Den højeste effekt fremkommer, hvis tunnellen bliver gratis at bruge. Og det er kun en model uden brugerbetaling, der vil være samfundsøkonomisk rentabel. Ellers er besparelserne i tidsforbruget for små. Men en tunnel uden brugerbetaling vil kræve større offentlige tilskud end en model med brugerbetaling.
»Hvis Østlig Ringvej skal anlægges, vil der derfor være behov for et tilskud, hvis forbindelsen skal være gældfri 40 år efter åbningen....Østlig Ringvej (vil) i scenarier med brugerbetaling forudsætte mellem 17,3 og 21,8 mia. kr. i tilskud ”udefra”. Dette beløb stiger, hvis der ikke er trafiksaneringer i København, eller hvis der ikke er indtægter fra brugerbetaling,« står der i Vejdirektoratets rapport.
Metro er ikke rentabel
Den samfundsøkonomiske gevinst ved at anlægge en ny metro omkring den foreslåede kunstige ø, Lynetteholm, er heller ikke overvældende. Ifølge forundersøgelsen af tre varianter af metroforbindelser fra Nordhavn eller Østerport omkring Lynetteholm vil de koste mellem 6,6 og 22,8 mia. kr. at anlægge. Fratrækker man passagerindtægterne, vil finansieringsbehovet være mellem 5,3 og 20,4 mia. kr. Den billigste løsning, hvor man forlænger den nuværende metro til Nordhavn til Lynetteholm har den højeste interne rente - nemlig på 2 procent. Den løsning vil imidlertid ikke løse de kapacitetsproblemer, der forventes at opstå på de nuværende metrostrækninger M1 og M2, så den løsning ønsker Københavns Kommune ikke at arbejde videre med. I de to dyrere løsninger ligger den interne rente på henholdsvis 1,5 og 1,6 procent. Grænsen for, hvornår regnes som samfundsøkonomisk rentabelt, ligger normalt på fire procent.
Ø vil give andre fordele
I pressemeddelelsen fra Transport-, Bygge-, og Boligministeriet fremhæver transportminister Benny Engelbrecht (S) dog en række andre fordele ved anlæggelsen af den kunstige ø, Lynetteholm, som er afhængig af både vej- og metroforbindelser.
»Med Lynetteholm vil man få en effektiv stormflodssikring af København fra nord og dermed en tryghed for byens borgere, som i de kommende årtier efter alt at dømme vil opleve mere ekstremt vejr. Østlig Ringvej og en ny metro kan betjene Lynetteholm og andre byudviklingsområder, men vil i høj grad også skabe ny mobilitet og værdi for resten af hovedstaden. En Østlig Ringvej vil også aflaste mange centrale veje i København og samtidig forbedre adgangen til Københavns Lufthavn og Øresundsforbindelsen,« siger transportminister Benny Engelbrecht.
I pressemeddelelsen stemmer Københavns overborgmester, Frank Jensen (S), i.
»Vi skal både have bilerne ledt væk fra de områder af byen, hvor københavnerne bor, og styrket den grønne kollektive trafik med mere metro. Det er samtidig vigtigt for mig, at en Østlig Ringvej bliver ledt uden om Amager Fælled og ned langs kysten mod Øresund – og gerne som en sænketunnel. Det vil ikke bare være den billigste løsning, men også det mest skånsomme for både naturen og beboerne på Amager, som vil få mindre støj og gravearbejde.«
Ørestad-model rækker ikke
Den nye infrastruktur skal delvist finansieres af udvikling og grundsalg på Lynetteholm, som man kender det fra bl.a. Nordhavn og Ørestad. Byudvikling og grundsalg forventes at generere indtægter i størrelsesordenen 17 til 23 mia. kroner. Men det vil ikke være nok til at dække behovet for støtte til havnetunnel og mere metro.
Forundersøgelserne skal nu danne baggrund for Statens og Københavns Kommunes videre arbejde med Lynetteholm, som der tidligere er indgået en principaftale om.
