Fortroligt forsvarsnotat: Vi kan nøjes med 22 kampfly
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Fortroligt forsvarsnotat: Vi kan nøjes med 22 kampfly

Politikerne kan barbere antallet af nye kampfly med en tredjedel og stadig fastholde muligheden for at sende fly på internationale missioner.

Det fremgår af en hidtil fortrolig behovsanalyse fra Forsvarets Forskningstjeneste, som Ingeniøren har fået aktindsigt i via Rigsrevisionen.

Forskningstjenesten, der i dag hører under materieltjenesten, fastslår, at man kan nøjes med en kampflystruktur på 22 fly frem for de 30, som Forsvarsministeriet i dag planlægger at købe.

Analysen fra 2006 har været brugt i evalueringen af de tre aktuelle fly-kandidater frem til 2010, hvor indkøbet blev udskudt. Den er bygget på de nuværende opgaver for F-16, som både forsvaret og Forsvarsministeriet ifølge notatet forventer vil fortsætte.

Forsvaret: Ingen kommentarer

Forsvaret vil ikke selv kommentere analysen, men Peter Viggo Jakobsen, lektor i sikkerhedspolitik ved Forsvarsakademiet, synes, det giver god mening at købe færre fly.
»Historisk har vi ikke udsendt F-16 særlig tit, så jeg kan ikke se noget problem i, at man neddrosler ambitionerne og køber færre kampfly,« siger han.

Siden indkøbet af nye kampfly officielt begyndte i 1997, har der været nævnt flere antal, men det er første gang, forsvarets egne analyser kommer frem i offentligheden. I analysen opstiller forsvaret tre scenarier baseret på udsendelse af enten 12, 8 eller 4 kampfly til internationale opgaver. Med 22 fly er der kun sat 4 fly af til den opgave, men det er også nok, mener Peter Viggo Jakobsen:

»Det er ikke kampfly, Nato mangler, men lande, der er villige til at smide bomber fra dem. Det er Danmark,« siger han.

Indkøbet blev sat på pause politisk i 2010, men forventes genoptaget ultimo 2012 eller primo 2013. Der er bred politisk enighed om, at forsvaret skal have nye kampfly. Spørgsmålet er derfor kun, hvilken flytype og hvor mange stel der kan blive råd til på et presset forsvarsbudget.

Milliarder at spare

Danmark har tidligere skåret antallet af operative kampfly fra 48 til 30. En reduktion på yderligere 8 kampfly af F-35-typen, der er storfavorit i Danmark, vil - baseret på norske beregninger for F-35 Joint Strike Fighter - betyde en besparelse på over ni milliarder kroner alene i anskaffelse samt et tocifret milliardbeløb på driften over 30 år.

En besparelse, der kan komme belejligt for politikerne, som skal finde 2,7 mia. kr. på forsvarsbudgettet, mener chef for Center for Militære Studier, Københavns Universitet, professor Mikkel Vedby Rasmussen. Han kalder de nye oplysninger 'interessante', men efterlyser, at politikerne først finder ud af, hvad nye kampfly skal bruges til.

»Efter alle de år kan vi konstatere, at politikerne stadig ikke har taget stilling til, hvilke opgaver flyene skal varetage. Skal vi bombe Iran eller koncentrere os om Danmark? Det bør definere antallet af kampfly, ikke omvendt,« siger han.

Venstres forsvarsordfører, Troels Lund Poulsen, vil have analysen fra forsvaret belyst i forbindelse med de kommende politiske forhandlinger.

»Vi vil se, hvad det er for analyser, Forsvarsministeriet har liggende i skuffen, og hvad antallet af fly kan betyde for forsvarets økonomi,« siger han.

Forsvarsminister Nick Hækkerup (S) er ikke til at slå et ord af, når det gælder milliardinvesteringen i nye kampfly. Gennem sin presseafdeling oplyser han blot, at forsvaret skal opdatere oplysningerne fra den årelange udbudsproces, når ministeriet starter processen op igen.

Kommentarer (43)

Og hvor er så linket til analysen?

Det er jo fortroligt, så lad som om du ikke har set denne artikel lol.

  • 0
  • 0

Dropper vi ideen om at være medhjælper til verdens politibetjent (læs USA) kan vi droppe de sidste 22 fly og nøjes med at levtidsforlænge vores F 16.
Så har vi råd til nogle af de andre ting vi nu må undvære.
Og måske får vi rigtig mange flere penge til rådighed hvis vi bliver hjemme fra håbløse missioner som dem i Irak og Aghanistan.

  • 0
  • 0