Fortrolig rapport: Iran fremstiller udstyr til hovedingrediens i atombomber

Her ses Irans præsident, Hassan Rouhani, sammen med Ali Akbar Saleh, der står i spidsen for den iranske atomenergiorganisation, uden for atomkraftværket i byen Bushehr. Iran har trods beskyldninger benægtet at arbejde på at udvikle atomvåben. Illustration: Tasnim News Agency / Wikimedia Commons

Iran har taget et væsentligt skridt mod at kunne udvikle atomvåben og er begyndt at fremstille udstyr til at producere uranmetal, der er en af hovedingredienserne i et atomvåbens kerne. Det skriver The Wall Street Journal efter at have fået indsigt i en fortrolig rapport fra FN's Internationale Atomenergiagentur (IAEA) til medlemslandene.

Læs også: Iran er milevidt fra de fleste atommagters foretrukne bombe, men...

I rapporten fremgår det, at Iran har meddelt FN’s atomvagthund, at fremstillingen af udstyr til at producere uranmetal vil gå i gang ved byen Isfahan i løbet af de kommende måneder.

Fremstilling af uranmetal er forbudt i henhold til Irans atomaftale fra 2015 med Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Kina og Rusland, men ikke længere USA, der trak sig ud af aftalen i 2018.

På Twitter skrev Irans IAEA-ambassadør onsdag, at forskning og udvikling (R&D) »relateret til designet af en forbedret type brændstof til Teheran Research Reactor« er påbegyndt.

Læs også: Irans største atomanlæg i brand

En uge før offentliggjorde den iranske ambassadør på Twitter et brev til IAEA om »det israelske atomvåbenprogram« med en henstilling til, at IAEA opfordrer Israel til at tiltræde NPT-traktaten om ikke-spedning af kernevåben.

Ifølge IAEA har Iran ikke givet nogen tidshorisont for, hvornår landet vil begynde at fremstille uranmetal, men skridtet herimod bringer Iran tættere på grænsen mellem atomkraft til civil brug og fremstillingen af atomvåben, skriver The Wall Street Journal.

Iran har trods beskyldninger gennem mange år benægtet at arbejde på at udvikle atomvåben.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

USA bære skylden for Irans adfærd.

USA støttede den tidligere diktator i Iran, en person og et styre, så udueligt og korrupt det endte i en revolution.

USA har ført krig mod Iran siden 1979, gennem stedfortrædere og ved hjælp af økonomiske sanktioner, som har sikret at Irans præstestyre stadig sidder ved magten.

USA støtter Israels overfald på Iran og giver Israel både militærudstyr og penge til at bekæmpe Iran.

USA trak sig ud af den fungerende aftale omkring civil og militær brug af uran og atomkraft, selvom Iran overholdt deres del af aftalen og under protester fra EU og NATO, pga tumben Trump.

Nu truer Israel atter med "forebyggende angreb" på Iran, støttet af USA.

Intet under hvis Iran ønsker at følge Nord Koreas eksempel og blive en atommagt, så de kan slippe for USAs og Israels aggressioner.

Så et stort tak til USA for deres uduelige politik i Mellemøsten, som har hold krigene i kog siden WW2.

 • 11
 • 17

Det kunne måske være en 'bargaining chip': Hvis Iran nu lover at la' vær', kan USA se det som en 'indrømmelse' og bruge det som figenblad for at genindtræde i aftalen!??

 • 6
 • 2

USA bære skylden for Irans adfærd

Helt enig. Med USA's udtræden af atomaftalen og de resterende landes tøvende samhandel med Iran, grundet slet skjulte trusler fra Trumpadministrationen, har Iran truffet den logiske slutning, at aftalen de facto er ikke fungerende længere.

Iran er blevet sjoflet siden 79, hvor Yankeernes kæledække, den inkompetente Shah blev væltet.

 • 7
 • 6

Michael jeg er enig med dig i at USA har kvajet sig ved at fjerne den socialdemokratiske Mossadeg og indsætte Reza Shah i sin tid. Det er muligt at USA er kommet til den overbevisning, at man ikke kan omvende en befolkning til demokrati, med våben.

Men jeg er ikke enig med dig om dine konklusioner angående Israel.

Og det er jeg ikke, fordi du misforstår USA's fremfærd. USA er verdens ældste nulevende demokrati og mener at det er den bedste styreform der findes og har villet missionere for den ,hvor der var problemer.

USA rummer personer fra samtlige folkeslag og deres religioner i verden....samtlige....der er flygtet fra forfølgelser, sult, overbefolkningerog krige.....en personmasse der ikke er homogen, men som har fundet sig tilrette under USA's styreform...demokratiet. En styreform vi også praktiserer her i landet

En meget stor del af flygtningene og indvandrerne er Jøder. Nogen af dem er idag økonomisk meget magtfulde og støtter Israel økonomisk og politisk. Bemærk at Israels kvindelige primeminister Golda Meir var født i 1898 iKiev og kom til USA i 1906.

https://en.wikipedia.org/wiki/Golda_Meir

Ligeledes havde zionismen vundet ørenlyd på grund af de progromer jøderne var udsatte for i Rusland og senere i Sovjet, Polen, Letland, Litauen, Frankrig ( Dreyfuss) , England (Exodus) og ikke forglemme Hitlers og Mussolinis fremfærd.

Zionist bevægelsen (opstået i Svejtz -Hertzel)gik ind for at vende tilbage til deres hellige steder der var et engelsk protektorat , der omfattede Palæstina og Jordan,som var frataget det Osmanninske rige(Tyrkiet).

Sådan som verden så ud ,var der kun to steder man kunne tage hen som jøde og det var USA og til det engelsk besatte Palæstina.......læs linket.

https://denstoredanske.lex.dk/zionisme

Indvandringen af Israel startede i 1888 men gik langsomt, men de polske og russiske jøder begyndte at forlange i 1930 + at englænderne opfyldte deres løfte i balfourdeklarationen om en jødisk stat i Palæstina. (Russisk er forøvrigt det mest udbredte andetsprog i Israel)

https://www.israelinfo.dk/historie-israel-...

https://da.wikipedia.org/wiki/J%C3%B8der

God fornøjelse Michael

Michael is a masculine given name derived from the Hebrew phrase

https://en.wikipedia.org/wiki/Michael

 • 10
 • 8

Bombe Irans atom anlæg?

De anlæg skulle kunne fremstille "Uranmetal". Det er vist en unødvendig understregning af at uran er et metal?

Forskellen mellem Israel og Iran er, at det kun er nødvendigt for Iran at fremstille en bombe, for at udrydde Israel, men at udrydde Iran med avåben ,vil kræve en hel del flere, da iran er 75 gange større end Israel og Iran har en befolkningstæthed der er tre gange mindre end Israels.

 • 6
 • 3

indvandringen af Israel startede i 1888 men gik langsomt, men de polske og russiske jøder begyndte at forlange i 1930 + at englænderne opfyldte deres løfte i balfourdeklarationen om en jødisk stat i Palæstina. (Russisk er forøvrigt det mest udbredte andetsprog i Israel)

Så mangler vi lige at minde om at Menachem Begin - senere ministerpræsident - som leder af terrororganisationen Irgun stod bag bombningen af King David hotellet i Jerusalem hvor 91 mennesker døde.

Dette blot som eksempel på at terrorisme nogle gange betaler sig - og så efterfølgende bliver kaldt frihedskamp.

 • 10
 • 6

Og om Shellhuset der svarede til Hotel King David her i landet.

Det er normalt at sejrherrerne definerer hvad der er op og ned i krige ✌

 • 4
 • 3

Svenskere på mission imposible, now way Dan! De var da lige så bange for at miste ordrer til Tyskland dengang som vi er bange for kineserne idag.?

 • 0
 • 0

Se Scott Ritters kommentar - Scott er ekspert i inspektion af atomfaciliteter og tidligere chef for UNs inspektioner i Irak f. eks.

https://www.rt.com/op-ed/511707-iran-nucle...

"In what was apparently a coordinated move, Iran announced on January 4 that it was initiating the enrichment of uranium to 20 percent at its underground enrichment facility in Fordow, bringing to an end its commitment under the JCPOA to forgo such activity. This action was followed by the seizure of a Korean tanker, the MT Hankuk Chemi, in the Strait of Hormuz, on charges that it was in violation of environmental law by polluting the territorial waters of Iran – a charge the South Koreans deny.

Both of these actions come as President-elect Joe Biden’s designated national security advisor, Jake Sullivan, declared that any return of the US to the JCPOA must be predicated on Iran’s ballistic missile programs “being on the table” in any follow-on negotiation if and when the US rejoins the JCPOA. Iran has repeatedly made it clear that its ballistic missile program, which provides Iran with a credible regional deterrent, was, is, and forever will be, non-negotiable.

The Iranian actions are calculated to appease hard-line conservatives who had been calling for a decisive response to the assassination of Soleimani, while keeping the door open for diplomacy once a Biden administration takes over in Washington. The seizure of the South Korean tanker appears designed to pressure the Seoul government to pay Iran some $7 billion owed for oil delivered prior to the US embargo on the sale of Iranian oil taking effect. South Korea has held back making the payment, under pressure from the Trump administration."

 • 3
 • 0

Sikke en flok "skrivedyr" her inde! :-) Der er bare anbragt en artikel af lidt informerende karakter, så begynder alle bare skrive! Men hallo stop lige en halv! Hvad er det, der er lagt op til diskussion her i artiklen? Der er ikke en gang stillet spørgsmål om det er godt eller skidt, det Iran har gang i! eller om de må eller ikke må eller om hvad du synes eller ikke synes! Så hvad er det, der er til diskussion i artiklen siden alle kaster sig over tastaturen!? :-) virkelig imponerende med så mange vel uddannede kloge hoveder!

 • 1
 • 3

Velkommen her på stedet Gorgi Gorgia og det vil nok tage et stykke tid før end du vil kende om rådet og debattørerne her og hvad der interesserer dem og hvad deres holdninger er.......og hvorfor de virker som "skrivedyr) :)

God lyst

MVH Bjarke Mønnike

 • 2
 • 1

Men hallo stop lige en halv! Hvad er det, der er lagt op til diskussion her i artiklen? Der er ikke en gang stillet spørgsmål om det er godt eller skidt, det Iran har gang i! eller om de må eller ikke må

Iran må ikke, dvs. at det vil være en overtrædelse af aftalen fra 2015. USA er ude af aftalen, men det er EU ikke. Dvs. at EU landene forventer aftalen overholdt.

Desuden er det et skridt på vejen til en atombombe, og da det ikke er nødvendigt i forhold til at drive et atomkraftværk, kan du selv gætte på hvordan det vil blive fortolket i Israel og USA.

Og da Iran gang på gang fastholder at Israel skal udslettes, kan både Israel og USA blive fristet over evne til at stoppe det med militær magt.

 • 5
 • 3

Iran må ikke, dvs. at det vil være en overtrædelse af aftalen fra 2015. USA er ude af aftalen, men det er EU ikke. Dvs. at EU landene forventer aftalen overholdt.

Desuden er det et skridt på vejen til en atombombe, og da det ikke er nødvendigt i forhold til at drive et atomkraftværk, kan du selv gætte på hvordan det vil blive fortolket i Israel og USA.

Og da Iran gang på gang fastholder at Israel skal udslettes, kan både Israel og USA blive fristet over evne til at stoppe det med militær magt.

EU landene har heller ikke overholdt aftalen. Man skulle aktivt ophæve restriktioner etc . men det er ikke sket. Til gengæld vil EU jo gerne have at man fra Irans side bibeholder aftalen med inspektion etc da man ikke ønsker nogen yderligere optrapning af konfliktmuligheder. EU er bukket under for USAs pres, som man jo lejer når storebror kommer rendende med krabasken. Du kan anbefales at læse en eksperts vurdering af de ret sofistikerede spil man kan se i kulisserne. Det er ikke som medierne fremstiller det. Eksperten bliver også intervieweet af iransk TV her

 • 3
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten