Vandmålere, der rapporterede resultater fra 26 timer på et døgn. En sensor, der målte et vandtryk på flere millioner bar. Og andre sensorer, der slet ikke sendte data, eller som rapporterede fuldstændig ens målinger over en lang tidsperiode.
Det var blot tre af de mange fejl, ph.d.-studerende på DTU Miljø Jonas Kirstein oplevede, da han undersøgte tre større danske forsyningers målerdata.
Resultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Urban Water Journal i artiklen ’A semi-automated approach to validation and eror diagnostics of water network data’.
Og Jonas Kirstein har nu udviklet et nyt værktøj, der kan teste, om data fra sensorer i vandledninger er korrekte – og som lægges online på www.leakagemanagement.net inden for et par uger.
Forsyningerne har i de seneste år brugt rigtig mange penge på at installere denne type målere, der tjekker særligt forbrug, tryk og temperatur i vandet. Målet har været at kunne udvikle en automatiseret og intelligent overvågning af ledningsnettet, hvor man bl.a. får lettere ved at finde lækager ude i systemet. Men man har undervurderet drift og vedligeholdelse af systemerne, og derfor bliver rigtig mange med tiden miskalibreret, påpeger Jonas Kirstein.
Denne artikel er en forkortet version af en artikel bragt hos WaterTech. I den oprindelige artikel kan du læse mere om værktøjet og de mest hyppige fejl og deres årsager.
