Forsyningernes vand-sensorer var fulde af fejl: Ph.d.-studerende er klar med løsningen

22. august 2019 kl. 09:591
Forsyningernes vand-sensorer var fulde af fejl: Ph.d.-studerende er klar med løsningen
Jonas Kirsteins skarpe blik gransker datastrømme fra de danske vandmålere. Illustration: DTU.
Forkerte indstillinger af tid eller af minimumsforbrug var blandt de grelle fejl, en ph.d.-studerende fra DTU fandt i sensorer fra tre større danske forsyninger. Han har nu udviklet et værktøj til at teste data fra vandmålinger.
Artiklen er ældre end 30 dage

Vandmålere, der rapporterede resultater fra 26 timer på et døgn. En sensor, der målte et vandtryk på flere millioner bar. Og andre sensorer, der slet ikke sendte data, eller som rapporterede fuldstændig ens målinger over en lang tidsperiode.

Det var blot tre af de mange fejl, ph.d.-studerende på DTU Miljø Jonas Kirstein oplevede, da han undersøgte tre større danske forsyningers målerdata.

Resultaterne er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Urban Water Journal i artiklen ’A semi-automated approach to validation and eror diagnostics of water network data’.

Og Jonas Kirstein har nu udviklet et nyt værktøj, der kan teste, om data fra sensorer i vandledninger er korrekte – og som lægges online på www.leakagemanagement.net inden for et par uger.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forsyningerne har i de seneste år brugt rigtig mange penge på at installere denne type målere, der tjekker særligt forbrug, tryk og temperatur i vandet. Målet har været at kunne udvikle en automatiseret og intelligent overvågning af ledningsnettet, hvor man bl.a. får lettere ved at finde lækager ude i systemet. Men man har undervurderet drift og vedligeholdelse af systemerne, og derfor bliver rigtig mange med tiden miskalibreret, påpeger Jonas Kirstein.

Denne artikel er en forkortet version af en artikel bragt hos WaterTech. I den oprindelige artikel kan du læse mere om værktøjet og de mest hyppige fejl og deres årsager.

1 kommentar.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
1
22. august 2019 kl. 11:17

Det lyder som om, at der er installeret sensorer og måleudstyr, der er SÅ primitivt, at det burde være ansvarspådragende. Kan man overhovedet lave måleudstyr uden grænseværdier (dels valide måledata, dels korrekt interval) og alarmer ? Selv mit stuetermometer har en alarm for “usandsynlig værdi” - sat til 35 grader; over det er det ihvertfald bare solindfald på måleren.

Eller taler vi om den lokale gør-det-selv på landsbyens vandværk ?