Forsvarsminister: Præsident Assad får ikke adgang til dansk radardata
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forsvarsminister: Præsident Assad får ikke adgang til dansk radardata

Ødelæggelser efter tøndebomber i Aleppo, Syrien. Illustration: Freedom House, Wikimedia Commons

Syriens præsident Assad kommer ikke til at drage fordel af danske radarbilleder i den syriske borgerkrig, hvori styret parallelt med kampen mod Islamisk Stat (IS) bomber den syriske oprørshær såvel som den syriske civilbefolkning. Det forsikrer forsvarsminister Peter Christensen (V) over for Folketingets forsvarsudvalg.

Folketinget gav sidste måned sit samtykke til at sende en dansk radarenhed til Irak som et bidrag til kampen mod IS i Irak og Syrien. Radarenheden består af flyvevåbnets AN-TPS-77, som med en rækkevidde på op til 750 kilometer skal overvåge lufttrafikken og understøtte koalitionens kampfly i det vestlige Irak og det østlige Syrien, hvor også russiske, iranske og syriske fly bomber IS.

Læs også: Sådan bidrager den danske radar til kampen mod IS

Folketingets forsvarsudvalg har derfor på vegne af Enhedslisten spurgt Peter Christensen, hvilken sikkerhed der er for, »at de oplysninger, det danske radarbidrag tilvejebringer, ikke havner i hænderne på og kan misbruges i strid med Danmarks interesser af præstestyret i Iran eller præsident Assad i Syrien«.

Den mobile AN-TPS-77 har tidligere været udsendt med de danske styrker til Afghanistan. Illustration: Forsvaret

Sikrede forbindelser

Og Værnsfælles Forsvarskommando oplyser som en del af forsvarsministerens svar, at data fra den danske radar bliver sendt via sikrede forbindelser til det amerikanske kontrolcenter i De Forenede Arabiske Emirater, hvor de bliver sammenstillet elektronisk med data fra koalitionens øvrige radarer i ét samlet luftbillede.

»Det er endvidere oplyst, at der i kontrol- og varslingscentret er etableret procedurer og tekniske foranstaltninger, der skal regulere delingen af data inden for koalitionen. Værnsfælles Forsvarskommando har oplyst, at der i forbindelse med udsendelse af radarbidraget vil blive indgået en aftale med USA, så anvendelsen af data fra den danske radar alene vil blive brugt i det samlede luftbillede. Endeligt er det oplyst, at Forsvaret ikke har grund til at antage, at koalitionens samlede luftbillede vil blive delt med iranske myndigheder eller det syriske regime,« skriver Peter Christensen til forsvarsudvalget.

Forsvarsministeren er samtidig blevet bedt om at bekræfte tilstedeværelsen af iranske og syriske kampfly i området, og Forsvarets Efterretningstjeneste oplyser i den forbindelse, at »det iranske og syriske flyvevåben har gennemført flyvninger i det luftrum, som det kommende danske radarbidrag i Irak kan overvåge«.

Den danske TPS-77 skal placeres på en base i Irak, formentlig Al Asad-luftbasen i den vestlige Al Anbar-provins, hvor det danske bidrag til kapacitetsopbygning i forvejen er placeret. Med radarbidragets dækning udvider Danmark for første gang indsatsen mod IS til også at omfatte Syrien.

Radaren skal som udgangspunkt udsendes i en periode på op til 12 måneder.

Indse det dog: der er ingen basis for demokrati i Syrien. Assad er nok den som kommer nærmest en vestlig orientering. Og IS er nok dem som flest ville stemme på.

Tyrkiet støtter åbenlyst IS fordi Tyrkiet vil udrydde kurderne. Tyrkiet er medlem af NATO.

Komisk rodekasse og ikke værd at risikere danske liv for! Vi gør bare ondt værre.

  • 5
  • 2

ISIL er jo berygtede for deres luftvåben og dygtige kamppiloter.
Godt at danske radarer kan bidrage i kampen mod ISIL.

(Ironi kan forekomme)

  • 0
  • 0