Forsvarets spilder 130 millioner kroner på radar-fiasko

Forsvaret har brugt omkring 130 millioner kroner på radarsystemet Ocean Eye, som siden det blev leveret i 2003 aldrig har virket efter hensigten.

Ifølge dagbladet Information betegner Forsvarskommandoen selv Ocean Eye som ramt af "gentagne forsinkelser, fejl og mangler". I de første tre år var systemet endda "præget af flere systemnedbrud".

Ocean Eye, som blev bestilt i 2000, skulle have sparet Flyvevåbnet for en omstændelig omstilling af Challenger-flyene, som bliver benyttet til både fiskeriinspektioner og til at overvåge, om der har været oliespild i de danske farvande.

Den amerikanske leverandør, Telephonic, forsikrede ifølge Information, at Ocean Eye kunne klare begge opgaver, men det har vist sig at være forkert. Systemet kan godt nok finde oliepletter på havoverfladen, men pålideligheden er så ringe, at Flyvevåbnet er tvunget til at bruge sit gamle system (SLAR) i stedet.

Kommer det nogensinde til at virke?

Information skriver, at Forsvarskommandoen ikke har stor tillid til, at Ocean Eye nogensinde kommer til at virke efter hensigten. Derfor vurderer Kammeradvokaten, om Forsvaret skal forsøge at få nogle af millionerne tilbage fra Telephonic.

Problemet er, at alle andre lande ifølge Information også benytter forskellige radarsystemer til fiskeriinspektion og havovervågning, og at Danmark forsøgte gå i front og få udviklet Ocean Eye til lige præcis de danske behov.

Derfor erkender Forsvaret også, at en del af skylden for de mange problemer ligger hos køberen, altså Danmark.

Halvandet år uden indsigelser

Information har fået aktindsigt i en række dokumenter, som Forsvaret har sendt til Rigsrevisionen, og af dem fremgår det, at der har været perioder på op til halvandet år, hvor Forsvaret ikke har gjort indsigelser over for den amerikanske producent trods problemerne.

Forsvaret kan ifølge Information ikke oplyse den nøjagtige udgift for Ocean Eye.

Til gengæld har ledelsen i det danske militær ifølge avisen travlt med at forsikre, at det nu har indført procedurer, som skal sikre, at den slags indkøb af ny teknologi bliver fulgt bedre i fremtiden, og at alle opgaver med fiskeriinspektion og havovervågning er blevet løst med de gamle systemer.

Forsvaret har også været i skudlinjen for at spilde 400 millioner kroner på det ubemandede overvågningsfly Tårnfalken, som aldrig kom til at flyve. Projektet blev skrottet, og pengene afskrevet. I dag flyver Tårnfalken i stedet rundt på spiontogter i Afghanistan for sin nye ejer, den canadiske hær.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten