Forsvaret om F-16-billeder: Vi kan ikke bruge Cowis luftfotos
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forsvaret om F-16-billeder: Vi kan ikke bruge Cowis luftfotos

»Cowis billeder er fortrinlige, men vi kan ikke bruge dem til den opgave, som vi skal løse«.

Sådan lyder forklaring fra fototyder Michael Larsen fra Flyvertaktisk Kommando, efter at rådgiverfirmaet Cowi kontaktede Forsvaret for at tilbyde nye, ultraskarpe billeder af København taget med propelfly.

Billederne skulle sørge for, at københavnerne kan blive fri for de larmende F-16-fly, som Forsvaret i denne uge har sendt over hovedstaden for at tage nye luftfotos.

»Vores kamera er designet til at låse sig fast på et bestemt punkt. Derefter flyver vi 360 grader rundt om punktet, og kameraet tager automatisk et billede for hver sjette grad,« forklarer Michael Larsen.

F-16-flyene flyver cirkler i 600 meters højde omkring udvalgte punkter i København og tager billeder med et særligt amerikansk kamera med en opløselighed på 25 megapixels.

Kameraet er en del af en såkaldt Modular Reconnaissance Pod (MRP), der er udviklet af danskeren Per Udsen og videreudviklet af firmaet Terma. Systemet er på størrelse med en kano og er anbragt på undersiden af F-16 jagerflyene.

Efter en længere indkøringsperiode blev kameraet klar til brug sidste år og giver nu Forsvaret mulighed for at tage digitale luftfoto af landet. Tidligere har det kun været muligt for Forsvaret at tage analoge billeder.

Ved overflyvningerne af København bliver der taget billeder med et 12-tommer-kamera af mærket CA 261.

Forsvaret: Foto kunne sagtens bruges til klimatopmødet

De nye luftfoto er dermed en opdatering af det nuværende billedmateriale, »men viser også nye ting,« forklarer Michael Larsen, der i øvrigt oplyser, at enkelte billeder fra Cowi bliver brugt som supplement til Forsvarets eget billedmateriale.

Hvad er hensigten med at tage netop den her slags billeder. Er det for at være bedre rustet mod terrorhandlinger eller bedre forberedt til klimatopmødet til vinter?

»Det er helt korrekt, at der er topmøde i København og opgaven vi skal løse kræver, at vi fotograferer på netop den her måde. Men jeg kan ikke afsløre hensigten med det,« siger han.

Så det er altså for at være forberedt til topmødet?

»Jeg kan ikke forklare formålet, men det kunne sagtens tænke sig at billederne kunne bruges til efterårets topmøde.«

Er det ikke muligt at foretage fotograferingen af København med et mindre larmende fly eller en helikopter?

»Det ville kræve en ombygning af systemet. Den er designet til at bruges på F-16, både hvad angår teknik og form. Du skal huske på, at vi bruger vores pod til mange andre formål, hvor det blandt andet kræver, at vi kan rykke hurtigt ud,« siger Michael Larsen.

*Opgaven med at fotografere København kræver vel ikke, at I rykker hurtigt ud. Har i overvejet at bruge andre mindre larmende fly til netop denne opgave? *

»Vi har ikke andre fly til den her fotoopgave.«

Men har i overvejet at få andre til at løse opgaven med mindre larmende fly?

»Vi har fået udstukket nogle opgaver fra ministeriet og dem skal vi løse. Det vil heller ikke blive billigere at få andre til at løse opgaven, for vi skal jo alligevel træne, så piloterne skal flyve under alle omstændigheder. Nu har vi så bare en opgave i København, og det er selvfølgeligt uheldigt i forhold til larmen,« siger Michael Larsen.

I april og maj tog Cowi billeder af hovedstanden fra 450 meters højde med et såkaldt Vexelkamera, der var anbragt i bunden af en række forskellige fly, blandt andet en Cessna 402 C og en Piper Chieftain.

Cowis foretog også skråfotografering, der gør det muligt at se facader af bygninger tæt på. Det gør brandvæsnet allerede brug af for at finde indgangsveje til en bygning.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

I mine ører lyder det som en klassiker: "Vi har brugt enorme ressourcer og har overskredet budgetterne væsentligt for at få råd til dette udstyr. Vi vil ikke indrømme, at vi har begået fejl, og derfor er vi nødt til at bruge udstyret, selv om det kun vil blive brugt denne ene gang".

 • 0
 • 0

Ak ja nu har de fået indkøbt nyt frygteligt dyrt udstyr. Så skal det selvfølgelig bruges til at genere os i København. De kunne sikkert lige så godt bruge Cowis billeder, men næh nej. Det ville være interessant at høre nærmere om hvad udstyret specielt kan bruges til, især når vi nu skal finde os i tilsyneladende unødvendig støjforurening. Måske kunne de optagelser så stilles til rådighed for andre fredelige formål.

 • 0
 • 0

Kan det ikke have relation til den forhøjede terrorrisiko, og dette at disse fornylig introducerede (efter info. ca. 1 år siden) "fotopods" kan registrere nukleare midler mv. reaktioner ?

Det er jo lidt sammenfaldende med Motorolas systemer og opsætning og mobilsporing med over 300 sendemaster i Danmark, og vistnok indenfor få meter ved naturligvis nøgagtige krydspejledninger som det militære GPS system. Jeg kan huske ved en fremvisning af et amerikansk kystvagtskib i Grønland, Nuuk for ca. 20 år siden, ved atlantkajen at en skibsofficer udtale, at kajen faktisk var afsat 5 m. forkert ! Er der nogle specialister der ved noget teknisk om de fotopods ?

 • 0
 • 0

En F-16 larmer lidt, men til gengæld kommer den også hurtigere væk end en lille Cessna eller Piper.

Det er da øvrigt en god idé af øve brugen af udstyret, så de kan rette op på evt. fejl eller effektivisere processen yderligere inden systemet skal bruges operationelt i et af verdens brændpunkter.

Det er selvfølgelig guf for pressen at en time i luften med en F-16 koster noget i omegnen af 50.000 kr., men når nu vi har dem, skal piloterne jo alligevel træne løs. Fotograferingen koster nok mange penge, men det vil det nok også gøre, såfremt Cowi blev hyret til opgaven og F-16 flyene skulle træne almindeligt.

I øvrigt larmer en græsslåmaskine, et trykluftsbor og en støvsuger; en jetjager, den brøler og jeg spekulerer på, om jeg er den eneste, der ikke synes det kan kategoriseres som larm :-)

 • 0
 • 0

Jamen Berit! Så slap da lige af vær glade for, at vi har et forsvar med noget ordentligt grej, som kan bruges til noget fornuftigt! Og en F16 i 600 meters højde larmer ikke engang halvt så meget i jordhøjde som fire københavnske tanter på en kaffebar!

Folk forlanger, at forsvaret bruger færre penge men vil samtidig have dem til at købe/lease specielle fly til en foto-opgave, som alligevel er "gratis" og er en del af piloternes obligatoriske flyvetimer...

Redigering: Jeg synes heller ikke, at motorsummen fra en F16 kan kaldes larm. Overhovedet. :)

 • 0
 • 0

Jeg må indrømme at jeg er overrasket over den udbredte mistro mod alt hvad forsvaret siger og gør, der tilsyneladende hersker blandt mange herinde. Hvis forsvaret har brug for 360 grader billeder af bygninger/områder, ja så dur Cowi's billeder jo ikke. Men den påstand bliver der straks sået tvivl om, og den sædvanlige mantra med at "de bare vil retfærdigøre deres dyre udstyr" bliver straks hevet frem.

Jeg må giver Asbjørn ret i hans indlæg. Både med hensyn til at Cowi jo næppe vil give deres billeder til forsvaret gratis - selv hvis de kunne bruges til forsvarets formål. Piloterne skal træne med foto podden, så hvorfor ikke gøre det mens de fotografere noget som forsvaret faktisk kan bruge, i stedet for at fotografere fiskekuttere i Nordsøen??? Prisen er den samme.

Med hensyn til støjen, så er København jo ikke lige frem den mest støjfrie by i landet, og det sker jo jævnligt at fly til og fra Kastrup flyver over byen, så igen er det vist mere et udtryk for agurketid i pressen, end et reelt stort problem for Københavnerne.

Mvh Søren Augustesen

 • 0
 • 0

De kunne sikkert lige så godt bruge Cowis billeder, men næh nej

Ja, når de nu giver en saglig begrundelse for ikke at bruge COWIs billeder, så... ja, så er det jo løgn, og du ved bedre. Opløsningen er større på forsvarets egne billeder og de er en anden type som er velegnet til at opbyge rumlige modeller.

, så... sikke noget pladder du skriver der.

 • 0
 • 0

D'herrer Wolf og Petersen skulle måske læse hvad der står, inden de lufter deres bodegafilosofi:

Der skal bruges 360 graders billeder af "interessant" objekter med en sjettedels grads opløsning. Kan COWI det?

Sorry, men det skulle du nu også. Det er for hver sjette grad - men ellers har du helt ret. Det er godt nok gribende at læse de "ingeniør"-relaterede indlæg her. "Så kan du jo bare lade være med at læse dem" - ja dét er da rigtigt, men sæt nu der stod noget vigtigt og relevant - i stedet får man heldigvis motioneret ens humoristiske sans og hovedet bliver bevæget lidt fra side til side.

Det kunne nu være rart, hvis det kunne drejes til en saglig relevant debatplatform "standen" kunne være bekendt.

(det var godt nok fedt at få fyret af - så kan I lære det kan I)

 • 0
 • 0

Jeg må indrømme at jeg er overrasket over den udbredte mistro mod alt hvad forsvaret siger og gør, der tilsyneladende hersker blandt mange herinde.

Det er nok ikke så underligt endda, for projekter som gerne må komme i pressen fordi de failer, f.eks. tårnfalken fylder meget i vores billede af forsvaret som en amatør-biks. Mens de projekter som faktisk virker og kan bruges, må de ikke sige noget særligt teknisk om til medierne, da de jo netop er hemmelige fordi de skal bruges. Så forsvaret står i en træls situation uanset hvad, men når det så er sagt så kunne deres pressehåndtering optimeres pænt meget i forhold til idag. Bare fordi et projekt er kørt helt af sporet og ud i hampen, betyder det ikke at alt hvad de udvikler/får udviklet er noget klamp.

Det undrer mig at ingen i vores kompetente og kritiske presse er faldet over at forsvarets billeder er i sort/hvid, mens cowi helt sikkert kan levere noget med farvelade på.

 • 0
 • 0

Ved gud om jeg forstår, at de skal flyve i 2000ft for at tage billeder. Er det det samme de ville gøre i Afganistan? For mig virker det lidt idiotisk (som resten af militærets beslutninger), at man skal helt ned i den højde for at kunne tage et godt nok billede.

Nu er det ikke fordi jeg skal tro på hvad der sker i film, men har amerikanerne ikke satelliter der kan tage billeder i samme opløsning? Det er jo selvfølgelig spekulationer, da ingen af os har adgang til disse informationer. Men kom gerne med et gæt ;)

Desuden tror jeg næsten det ville være billigere at lave sådan en satellit sammen med de andre skandinaviske lande og så tage billeder den vej.

But wtf do I know...

 • 0
 • 0

Jammen har i ikke fattet det? Flyvevåbnets fotografier er ikke almindelige fotos; men simpelt hen røntgen-optagelser af samtlige bygninger så man kan få overblik af det indre af bygningerne helt ned til kælderniveau. Godt nok kan man på optagelserne også se en masse skeletter. En nødvendighed i disse terrortider - og op til klimatopmødet! :-)

 • 0
 • 0

Jeg kan ikke forklare formålet, men det kunne sagtens tænke sig at billederne kunne bruges til efterårets topmøde.

Betyder det at f16´eren nu er så forældet at den kun kan bruges til at bekæmpe demonstanter?

 • 0
 • 0

Det undrer mig at ingen i vores kompetente og kritiske presse er faldet over at forsvarets billeder er i sort/hvid, mens cowi helt sikkert kan levere noget med farvelade på.

Uden at vide det med sikkerhed, så er jeg ret sikker på at flyvevåbenets billeder også indeholder infrarøde data.

Det ved jeg nemlig at man gjorde som standard da ESK729 med de gamle Draken stod for fotorecon

mvh Thomas

 • 0
 • 0

Hvilke objekter/bygninger er det egentlig som det giver mening at have højopløste, 3dimensionelle billeder og modeller af inden topmødet?

Christiania, så man bedre kan blokere alle ind- og udgange? Det nye ungdomshus, så man kan læse grafittierne? Christiansborg eller Bella Centeret? Her ville jeg ellers mene at det var nemmere at bede den relevante myndighed om tegningerne - eller gå en tur rundt om huset og tage de fornødne billeder?

Og set fra forsvarets side: hvilke objekter er det, de har brug for at fotografere med deres MRP? Skibe, der er kapret? Bygninger der kunne tænkes at huse bombefabrikker eller gidsler? Bjergsider, hvor der kunne tænkes at være indgange til huler? Potentielle atomanlæg?

 • 0
 • 0

Michael: Hvis man tænker lidt på Forsvarets sædvanlige omgang med udviklingsmidler, samt dets klassiske måde at forsvare det på, så er det en yderst rimelig mistanke, at fotograferingen er spil for et internt galleri.

Kameraet kan givetvis noget, som COWIs kameraer ikke kan, men det fremgår ikke, hvorfor det er vigtigt, eller om der er brug for det.

 • 0
 • 0

Hvis COWI også byder ind på fotoopgaverne i diverse krigsplagede ørkenlande, så giver deres forretningstilbud også mening i den store sammenhæng. Indtil da kan vi lige så godt bruge de ressourcer, der er købt og betalt i forvejen.

 • 0
 • 0

Nu er det ikke fordi jeg skal tro på hvad der sker i film, men har amerikanerne ikke satelliter der kan tage billeder i samme opløsning? Det er jo selvfølgelig spekulationer, da ingen af os har adgang til disse informationer. Men kom gerne med et gæt ;)

Ja jeg nyder også at se actions film hvor man fra en satellit kan zoome ind og læse en avisside fra rummet. Jeg har en mistanke om at billederne er knapt så skarpe;-) Problemet er at dem der ved noget ikke må sige noget – og så bruger vi vores fantasi og skaber konspirations teorier. Poul Pedersen bryder sig åbenbart ikke om "farvelade" mange ting ses simpelthen bedre ved hjælp af farvefoto. Prøv at se f.eks. en fugl i et træ og konverter billedet til gråtone - pist - nu er fuglen næste væk.

 • 0
 • 0

@Michael: Hvad kan det da være, Forsvaret forbereder sig på v.h.a. den aktuelle fotografering, nu da alverdens terrorister har Kbh. i kikkerten? Opbygger de en database over alle relevante bygninger og offentlige gader, veje og pladser i hovedstaden til brug for operationer i mørke? Jeg savner et led eller to i kæden af argumenter for hvorfor der skal fotograferes med MRP på F-16 lige nu og her? Står det tindrende klart for alle jer andre?

 • 0
 • 0

At læse debatten på denne "ingeniørside" er simpelthen patetisk. Har I i det hele taget en ingeniøruddannelse, eller er i humanister, der sidder på cafe og drikker cafe latte og så lige skal gøre jer kloge på Forsvarets arbejde?

Prøv nu at læse artiklen da den forklarer en hel del. Bl.a. forklarer den hvorfor flyene flyver i circler, hvilket i går fik en eller anden klaphat til at påsta at flyene dermed IKKE tog billeder. Der er en naturlig forklaring på det hele, der er langt mere nede på jorden en konspirationsteorier og Forsvarets uduelighed, nye legetøj osv.

 • 0
 • 0

Jeg synes nu ikke de par F-16 larmer så meget mere end trafikken på Åboulevarden ... men jeg forstår ikke hvorfor forsvaret ikke kunne udsende deres pressemeddelelse om flyvningerne lidt før end mandag morgen kl. 7:20.

Her hvor jeg bor, plejer vi da at sætte et opslag op nogle dage i forvejen inden vi holder fest og dermed larmer lidt mere end normalt. Det er jo nok mest den 'unormale' støj, der foruroliger mest - det er vist en helt normal reaktion hos de fleste.

 • 0
 • 0

Mark: Jeg tror sagtens, folk kan gennemskue, at der er forskel på kameraerne. Det, der straks er lidt sværere at gennemskue, er hvorfor denne forskel gør det umuligt for forsvaret at benytte COWIs billeder.

En veluddannet ingeniør er forhåbentlig klar over, at teknologien alene ikke er det vigtige, men også hvad den reelt bliver brugt til. Eller sagt på dansk: Selv om man godt kan skyde gråspurve med kanoner, så er der måske billigere metoder.

Humaniora handler ikke om at sidde op drikke latte og at spille klog på andres arbejde - men det er du forhåbentlig selv klog nok til at vide.

 • 0
 • 0

De tager IR-billeder for at kunne se, hvor der slipper varme ud fra bygningerne (her udelader jeg pænt at skrive noget med varm luft og Christiansborg). Og i næste uge rykker en hær af håndværkere ind for at isolere de steder hvor der trænges mest.

To fluer med et smæk: Arbejde til flyvevåbenet og beskæftigelse til de kriseramte håndværkere.

 • 0
 • 0
 • Kan hidse sig så meget op over 2 F16 fly der kommer ind over københavn. Fatter det ik.

Det sker jo aldrig og rart for en københavner, at se at de ikke kun flyver rundt i jylland hvor der ingen mennesker bor.

Måske de også vil have lidt PR samtidigt ?

Jeg har været ved at falde ud af vinduet 25 gange bare for at se disse smukke maskiner : )

 • 0
 • 0

På spørgsmålet om det hænger sammen med klimatopmødet svare han undvigende:

»Jeg kan ikke forklare formålet, men det kunne sagtens tænke sig at billederne kunne bruges til efterårets topmøde.« Men senere svarer han i anden sammenhæng: »Vi har fået udstukket nogle opgaver fra ministeriet og dem skal vi løse."

Altså en ministeriel kommando.

Kunne han ikke bare have svaret "Ja"? :O)

Mvh henrik

 • 0
 • 0

På spørgsmålet om det hænger sammen med klimatopmødet svare han undvigende:

»Jeg kan ikke forklare formålet, men det kunne sagtens tænke sig at billederne kunne bruges til efterårets topmøde.« Men senere svarer han i anden sammenhæng: »Vi har fået udstukket nogle opgaver fra ministeriet og dem skal vi løse."

Altså en ministeriel kommando.

Kunne han ikke bare have svaret "Ja"? :O)

Mvh henrik

Måske er der andre formål end lige topmødet - selvom dette er den mest oplagte begrundelse

-Jesper

 • 0
 • 0

Poul Pedersen bryder sig åbenbart ikke om "farvelade" mange ting ses simpelthen bedre ved hjælp af farvefoto. Prøv at se f.eks. en fugl i et træ og konverter billedet til gråtone - pist - nu er fuglen næste væk.

Nope, jeg har intet imod farver, men jeg har noget imod presse/journalister/cowi som hygger sig med score billige points på bekostning af et forsvar som ikke kan eller må udtale sig om fakta og detaljer. Det kan godt være ironien var for tyk til at alle fangede den, for jeg er udemærket klar over at forsvaret har sine grunde til flyvningen (ud over at de kan lide brænde fuel af og genere københavnere for sjov).

 • 0
 • 0

At læse debatten på denne "ingeniørside" er simpelthen patetisk. Har I i det hele taget en ingeniøruddannelse, ...

Jeg er tilbøjelig til at give dig ret. Det ville være rart hvis debatten på Ingeniørens hjemmeside var domineret af indlæg fra personer der har opdateret faglig viden om det de udtaler sig om.

Desværre er der en overvægt af indlæg der enten bygger på en forkærlighed for konspirationsteorier eller fantasterier hovedsageligt grebet ud af den blå luft.

Det er naturligvis helt legalt at stille spørgsmål - også de banale - men det ville være rart hvis dem der svarer på dem har faglig og professionel indsigt i det emne de udtaler sig om. Kun på den måde kan vi med fælles indsats højne vores vidensniveau.

Der findes masser af useriøse chatfora på nettet hvor man kan slynge om sig med udokumenterede påstande og teorier grebet ud af den blå luft. Lad os forsøge at hæve standarden i denne debat, ellers har den ingen eksistensberettigelse efter min mening.

 • 0
 • 0

Jeg arbejder i en lille gade i indre by og jeg ville bare ønske at de også øvede præcissions bombning. Så kunne de måske tage sig af fjolserne der mener de skal give fuld gas på deres harley eller bilisten der holder nummer fem i køen efter en lastbil, som er ved at læsse af, og som tænker at holde hornet i bund i fem minutter vil fremskynde processen. F16'erne er vand i forhold til dem.

 • 0
 • 0

Jeg tilhører dem der både er vild med jagerfly og jazzmusik. De to emner støder ganske meget sammen i denne uge!

Jeg må sige at her har forsvaret virkelig dummet sig her. Forestil jer reaktionerne hvis tilsvarende missioner var blevet fløjet over Roskildefestivallen mens den stod på!

Derfor kan de undre mig ganske meget at overflyvningerne foretages lige netop under en af årets væsentligste udendørs festivaller i hovedstaden. Ugen efter havde været en bedre ide.

I øvrigt starter de første arrangementer i jazz festivallen kl 10:30, så der er stort set ikke noget vindue til at flyve uden af forstyrre festivallen i denne uge. Interessant nok er det børne jazz arrangementerne der ligger først på dagen.

Derfor, kære FTK: Tak for opvisningerne, og jeg glæder mig til at se mere. Men at placere overflyvningerne i denne uge stinker af dårlig planlægning og mangel på indsigt!

 • 0
 • 0

Jeg tilhører dem der både er vild med jagerfly og jazzmusik.

Jeg vil til en hver tid foretrække jagerflyet frem for jazzmusik. Hvis de fjerner flyene p.g.a. støj, kan de så ikke i samme omgang gøre noget ved den frygtelige jazzmusik - de kunne vel lige så godt spille i en jazzklub eller andre steder hvor uskyldige mennesker bliver skånet for denne larm?.

 • 0
 • 0

Hvis man læser nedenstående artikel fra jp.dk får man indtryk af, at det rent faktisk ER til brug i 3d-simuleringer af København, at flyvevåbnet er i gang med at gennemlyse hoteller m.v. som Magnus Mikkelsen påpgede i det ovenstående: http://jp.dk/indland/kbh/article1749494.ece

"Billederne skal sættes sammen til et 3D-kort, som politi og andre myndigheder kan få gavn af under en eventuel katastrofe eller et terrorangreb."

 • 0
 • 0

Jeg må sige efter at have læst en del af de indlæg her på siden at jeg til fulde forstår hvorfor mange projekter i DK kuldsejler.

At så mange højtuddannede mennesker ikke kan forstå at der er meget stor forskel på de billeder der er behov for til Google og så det der er brug for til diverse krisehåndteringer. At man ikke har forståelse for at i visse tilfælde der KRÆVER det et special produkt/data for at kunne udføre opgaven.

Som kommenteret herover laver de tilsyneladende en del 3D modeller af diverse bygninger - disse kunne sagtens bruges til at træne de anti terror teams der kommer til at stå standby under topmødet. Samtidig kan vi være sikre på at alle vores allierede gerne vil have denne info til at træne deres folk. Når man ved at Obama kommer slæbende med 1000+ folk hvoraf en meget stor del er ren sikkerhed, ja så ved man at alle disse teams har brug for at vide hvordan der ser ud fra en given bygning, så man kan planlægge ordentligt. Med så mange VIP'er der skal besøge så mange lokationer ER det lidt svært at sende folk rundt med et kamera og filme alt, når det an gøres fra luften (bedre) på en brøkdel af tiden.

Følgende link fortæller lidt om selve pod'en der bruges http://www.terma.com/multimedia/70.572_REC....

Nu ved vi ikke hvad der er i den men vi ved at systemet giver mulighed for at streame recce data live til modtagerenheder i container format. Vi ved at det er en modulær enhed der hele tiden opdateres/opgraderes. Derfor kan vi med rimelig sikkerhed gå ud fra at man her har en mission der er en blanding af træning i tilfælde af at div. kriser der kræver live feed, generel opdatering af et efterhånden 5 år gammelt materiale og måske test af nye moduler i MRP pod'en.

Det er ikke fedt at have fly over en by en hel dag, men alternativet HVIS der skete noget under det kommende topmøde er altså heller ikke fedt - Pressen og befolkningen ville gå amok hvis det viste sig at vores politi/forsvar/beredskab ikke var ordentligt forberedt. Nu forsøger de at være det....og får på puklen.

En lille smule realitetssans kunne være på sin plads, men har man ikke større problemer - så er livet nok lige til at klare :-)

 • 0
 • 0

DK har da nu annonceret en højlydt (!) vilje til at være på forkant vedr. en eventuel terrorsituation. Sådan annoncering af detailleret billedmateriale lukker nok nogle uønskede aktionsmuligheder?

Gunner

 • 0
 • 0

Til de mange nysgerrige læsere og deltagere i debatten her, kan jeg oplyse at Ingeniøren, DR og TV2 i dag får en demonstration af TRS (Tactical Reconnaissance System) med MRP pods på Flyvestation Skrydstrup. Så forvent yderligere information i nærmeste fremtid i nyhederne eller her på sitet. Der var også omtale i TVAvisen i går :

http://kortlink.dk/6shb

Bemærk at de billeder der vises ikke er fra MRP'erne, men fra en LANTIRN pod : http://en.wikipedia.org/wiki/LANTIRN

 • 0
 • 0

men har amerikanerne ikke satelliter der kan tage billeder i samme opløsning?

Sattelitfotos kan langtfra opnå samme kvalitet, og opløsning, som fly fotos. Hvis forsvaret har udstyr, som svarer til det der vises i film, vil det fungere ved at kombinere sattelitfotos, med viden fra flyfotos, og derved øge opløsningen. De ting, som ikke er med på flyfotos, er i ringe opløsning. De kan i nogle tilfælde også forbedres, ved at indlægge kendte fotos - f.eks. er muligt at aflæse numrene på taget af politibiler og ambulancer, fordi man ved hvordan cifrene skal se ud, og så køre dem igennem billedforbedring. Derved kan cifrene i princippet opnå uendelig opløsning. Samme gør sig gældende med biler - hvis deres udseende er kodet ind, er det muligt at billedforbedre, men ingen garanti for, at ridserne kommer med, eller de fejl der er i forhold til andre biler.

Sattelitfotos, er desuden ikke egnet som grundlag til opbygning af en 3D model.

 • 0
 • 0

...simpelt hen røntgen-optagelser af samtlige bygninger så man kan få overblik af det indre af bygningerne helt ned til kælderniveau...

HA!!! Og de folk der er på visit i Istedgade. Ligner den gamle vittighed om to skeletter på et bliktag. (= den gamle definition på støj) Men det er altså en lamelbund under springmadrassen.

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten