Forsvaret får egen satellit til at overvåge Arktis

Illustration: DTU

En lille satellit udstyret med radiomodtagere skal fra slutningen af 2017 lytte efter radiosignaler fra skibe og fly fra en position over den danske del af Arktis.

Det skriver Forsvaret, DTU og Gomspace i pressemeddelelser fredag.

Det er Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse, der har indgået aftale med DTU og nano-satellit-firmaet Gomspace om udvikling af satellitten.

Læs også: IDA om ny rumstrategi: Send flere satellitter op over Arktis

»Vores satellit- og radioteknologier er et perfekt match til at monitorere det enorme og afsides arktiske område med satellitten, der vil passere over område hver 90 minutter,« siger direktør i Gomspace, Niels Buus i selskabets pressemeddelelse.

Satellitten får navnet Ulloriaq, der betyder stjerne på grønlandsk. Den vil måle 30 cm x 20 cm x 10 cm. Den bliver et demonstrationsprojekt, der blandt andet skal identificere ‘best practice’ for fremtidig overvågning af området for forsvaret.

Ulloriaq bliver forsvarets første egne satellit og skal opsendes i slutningen af 2017.

Læs også: Minister: Rumfart kan blive en mælkevej for vækst i Danmark

»På DTU Space glæder vi os naturligvis over for første gang at samarbejde med Forsvaret og GomSpace om at bygge en dansk satellit, der skal løse nogle meget vigtige opgaver for myndigheder i Danmark og Grønland. DTU har mange års erfaring med både Arktis og satellitter, og det kombineres på fremragende vis i dette projekt,« siger direktør på DTU Space Kristian Pedersen i DTU’s pressemeddelelse.

»Samtidig er det et forskningsprojekt, der vil være med til at styrke vores teknologiske forskning og vores viden om Arktis, hvor vi også arbejder med en række andre rum- og jordbaserede monitoreringssystemer til blandt andet klima- og miljøformål,« fortsætter han.