Første fundament på plads til Dongs gigant-havmøllepark
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser og accepterer, at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Første fundament på plads til Dongs gigant-havmøllepark

Første fundament er nu på plads på den kommende 630 MW store havmøllepark 20 kilometer fra kysten i Themsens munding.

Parken hedder London Array og er planlagt til at gå i drift i 2012, hvor den bliver verdens største havmøllepark.

Men de 630 MW er kun 1. etape.

Første havmøllefundament på plads på London Array havmøllepark, der bliver på 630 MW

Hvis de relevante tilladelser kan opnås, vil selskaberne Dong Energy, E.on og Masdar, som står bag projektet, udbygge parken til i alt 1000 MW.

Stålpæle på 268 tons holder møllerne på plads

Hvert fundament til 1..etape består af en rørformet stålmonopæl, som rammes 20-50 meter ned i havbunden, og et stort gult overgangsstykke, som er fastgjort over monopælens top som underlag for vindmøllen.

Monopælen - som vejer 268 tons - er fremstillet og installeret af konsortiet Per Arsleff Bilfinger Berger Ingeniurbeu GmBH. Skibet, der benyttes til operationerne, er A2SEA's jack-up fartøj, Seaworker.

Til sommer får Seaworker selskab af MPI Adventure, et ny selvdrevent jack-up fartøj, og i de følgende ni måneder vil begge fartøjer fortsætte med installationen af de resterende 176 fundamenter og gøre klar til opførelsen af de to offshore transformerstationer til sommer.

Både monopæle og overgangsstykker, som bliver transporteret fra Tyskland og Danmark ombord på ABJVs transportpramme, vil blive installeret i et forudbestemt mønster, idet hvert fundament er specialdesignet og specialfremstillet til den aktuelle placering på havbunden.

Hen i mod slutningen af i år starter montagen af de 175 Siemens vindmøller på hver 3,6 MW effekt. Første etape af havmølleprojektet forventes at koste i alt 16,4 milliarder kroner.

Ejerskabet til projektet er fordelt således på konsortiets tre parter: Dong Energy ejer 50 pct., E.ON 30 pct. og Masdar, som er et arabisk udviklingsselskab, har en andel på 20 pct.

Hvis de 177 vindmøller på hver 3,6 MW koster 16.4 mia kr, svarer det til 25,7 millioner kr pr. MW. - Og det er vist tæt på prisen for Anholt-mølleparken, der snart er på vej.
Elprisen må derfor komme tæt på (eller over) 1 kr/kWh. - Har vi hørt noget om den forventede kWh-pris ?

  • 0
  • 0

Er der nogen der ved om disse fundamenter er dimensioneret til at bære en større mølle, til evt. udbygning af MW??

  • 0
  • 0