Første bredbåndskunde hos Energi Fyn

Den lille midtfynske by Båring med cirka 400 familier står på den anden ende i dag. Overalt i byen stikker orange kabler op ad jorden, og ude ved boldbanens klubhus er Nr. Åby Kommunes borgmester på besøg.

Den første bredbåndskunde i kommunen har nemlig i dag fået "hul igennem" sit ethernetstik i væggen. Det er også Energi Fyns første bredbåndskunde i samarbejde med Dansk Bredbånd og Ementor.

Glæde og optimisme er de følelser, der strømmer gennem klubhuset. Energi Fyns direktør, Arne Clausen, fortæller vittigheder. Dansk Bredbånds direktør, Kim Sonne, fortæller om sit firmas tilbud om telefon, internet og tv-kanaler.

Og Nr. Åbys borgmester, Hanne Christensen, taler om en moderne fremtid for borgerne og om de 18 byggegrunde i Båring-området, som nu bliver meget lettere at sælge.

»Jeg håber også, at Dansk Bredbånd meget snart begynder at grave ude i den ende af kommunen, hvor jeg selv bor, for min private internetforbindelse er meget dårlig,« siger hun.

56 pct. af indbyggere vil have bredbånd

Dansk Bredbånd er dagens helte, som modtages med kyshånd. Herom er ingen tvivl.

Ved en forundersøgelse viste over halvdelen af byens indbyggere stor interesse, og nu, hvor den første kunde har fået åbnet sin forbindelse, har 56 procent af byens mulige kunder skrevet under på Dansk Bredbånds kontrakt. Tallet ventes at stige frem til nytår, hvor et billigt introduktionstilbud udløber.

Forhåndsinteressen er meget stor overalt, hvor Dansk Bredbånd kommer frem. Bårings borgere har dog ligget helt i spidsen blandt firmaets forundersøgelser.

»Alle modtager os med glæde. Faktisk har en af de fynske kommuner sagt til os, at vi bare skal begynde at grave, så skal vi nok få gravetilladelser senere,« siger Marika Mortensen, projektleder i Dansk Bredbånd.

Alle huse i byen får en fiber ind i huset. Det er Energi Fyns sikkerhed for, at de ved en senere lejlighed kan oprette fjernaflæsning.

10 Mb i sekundet

Men det forjættede ethernetstik med et hul på 10 Mbit i begge retninger skal de betale 395 kroner for om måneden med en bindingsperiode på seks måneder. Så kan de surfe og downloade så mange Mbytes over nettet, de orker.

De har også mulighed for at bruge billig IP-telefoni, enten ved at tage imod Dansk Bredbånds abonnementsfrie telefontilbud, som rummer fuld Quality of Service (dvs. ingen huller i lyden), eller de kan selv oprette aftale hos et af de nye, danske IP-teleselskaber.

I begge tilfælde skal der investeres omkring en tusse for en ATA-boks, altså en IP-telefon gateway, så man kan bruge sin almindelige telefon.

Dansk Bredbånd oplyser, at firmaets minuttakster ligger i et prisleje omkring 20 procent under TDC's.

Der skal kun installeres en særlig boks, som brugerne selv skal købe til eje. Prisen, der vil variere lidt fra område til område, ligger normalt på 3750 kroner i Båring. Men her er installation og boks på tilbud indtil nytår til 2500 kroner.

Når boksen først er inden for væggen og sat i drift, er der flere tilbud, for eksempel undervisning og tv-kanaler. Tv-kanalerne er i øjeblikket opdelt i to pakker, en lille til 69 kroner per måned og en stor til 188 kroner per måned.

»Over halvdelen af de nye brugere i Båring har straks valgt den store tv-pakke med over tyve kanaler,« siger Marika Mortensen.

Dansk Bredbånd har endnu ikke rettigheder til at distribuere tv-kanaler digitalt. Så de nye brugere er indtil videre nødt til at købe en særlig boks til 3500 kroner, der skal konvertere kanalerne til analoge tv-signaler de sidste par meter ind i stuen.