Første BP-arrestation efter gigantisk olieudslip

Den første arrestation som følge af Deepwater Horizon-katastrofen i den Mexicanske Golf for godt to år siden er netop foretaget. Det er de amerikanske justitsmyndigheder, der på baggrund i deres efterforskning af katastrofen og et eventuelt cover-up, har anholdt den tidligere BP-ansatte og ingeniør Kurt Mix for bevidst at have fjernet oplysninger, der ville afsløre det virkelige omfang af katastrofen.

Kurt Mix var ansat af BP til overvågning af lukningen af borebrønden, og efter katastrofen den 20. april 2010 stod han blandt andet for BP's interne vurderinger af olieudslippets omfang og forskellige tiltag til at forhindre katastrofen yderligere, oplyser det amerikanske justitsministerium i en meddelelse.

Ifølge meddelelsen besluttede Kurt Mix at slette over 200 sms'er, som han havde sendt til sin overordnede, efter han havde hørt, at eventuelle elektroniske spor ville blive indsamlet i forbindelse med undersøgelserne af katastrofen, der kostede 11 borerigmedarbejdere livet.

Læs også: Sådan vil BP stoppe olielækage med top-kill

Blandt meddelelserne har efterforskerne også fundet data direkte fra redningsoperationen Top Kill, der viser, at denne operation fejlede fra starten. Blandt andet sendte Kurt Mix en besked til sin overordnede med teksten: 'For høj gennemstrømning - over 15.000'. På det tidspunkt var vurderingen fra Kurt Mix og hans kolleger, at Top Kill-operationen ikke ville kunne gennemføres, hvis olien fossede ud med over 15.000 tønder om dagen. Den officielle udmelding fra BP var på daværende tidspunkt, at der kun strømmede omkring 5.000 tønder olie ud om dagen.

I Top Kill forsøgte BP at lukke den løbske boring ved at komme tungt mudder ned i hullet, men anstrengelserne var forgæves.

Justitsministeriet oplyser endvidere i deres meddelelse om arrestationen, at Kurt Mix flere gange var blevet gjort opmærksom på, at han skulle aflevere eventuelle oplysninger om forløbet, der kunne have betydning for efterforskningen, og at han tilmed havde kontakt til en forsvarsadvokat, inden han angiveligt besluttede at slette de mange beskeder.

Dømmes Kurt Mix, er maksimumstraffen 20 års fængsel og en bøde på 250.000 dollars pr. tiltaleforhold.

De amerikanske myndigheder vurderer Deepwater Horizon-katastrofen som den største amerikanske miljøkatastrofe.

Dokumentation

DoJ: Former BP Engineer Arrested for Obstruction of Justice