2.600 små dråber spyt fløj der ud af munden pr. sekund, da en gruppe forsøgspersoner i USA blev bedt om at tale ind i en kasse.
Forsøget skulle afdække, hvilke vilkår coronavirussen har for at sprede sig, selv om den smittede er symptomfri og således hverken hoster eller nyser, men blot taler til et andet menneske.
Forskere over hele verden har længe haft et blik i retning af disse mulige asymptomatiske bærere af coronavirus, som selv er heldige at få en så mild virus, at de ikke bliver syge, men som stadigvæk kan smitte andre uden selv at vide det.
Derfor gik forskere på to universiteter i staterne Maryland og Pennsylvania sammen om at undersøge, hvor meget almindelig tale med en tilsyneladende rask person kunne tænkes at smitte.
Læs også: Uhyggelig covid-19-tendens har nået Danmark: Flere børn indlægges med mystisk syndrom
1000 virusinficerede dråber i minuttet
En række – raske - forsøgspersoner blev bedt om at sige ordene ”stay healthy” med varierende styrke i 25 sekunder ind gennem et hul i en kasse, mens en indvendig blæser kørte for at fordele partiklerne. Forskerne brugte herefter en grøn laser til at spotte, hvor dråberne var landet, både under talen, og efter at forsøgspersonen var færdig, og blæseren blev slukket.
Her kunne de se, at hvert sekund kom 2.600 små nye partikler til inde i kassen, og at partiklerne havde kræfter til at holde sig luftbårne i 8-14 minutter.
Forskerne skriver i den videnskabelige artikel, at det svarer til, at dråberne må have været ca. 4 mikrometer i diameter for at holde sig så længe i luften, svarende til 12-21 mikrometer, før de begynder den hurtige udtørring i luften. Luftfugtigheden var sat til 27 procent, som svarer til tør indeluft.
De regnede sig også frem til, at et minuts høj tale derfor kunne indeholde 1000 virusinficerede dråber, som altså ville blive i luften i over otte minutter.
Læs også: Coronaepidemien får storbyer til at satse stort på cykelstier og færre biler
Jo højere tale - des større risiko for smitte
De kunne konstatere i forsøget, at jo højere forsøgspersonerne talte, des større blev dråberne og dermed evnen til at bære mindst én viruspartikel. Udtørrede dråber på under en mikrometer er mindre sandsynlige bærere af virus, understreger de i artiklen.
Derfor understreger forskerne, at disse målinger bekræfter, at der er stor sandsynlighed for, at almindelig tale kan overføre virus i lukkede miljøer. Forsøget tog dog ikke højde for, at der kan være ventilation i fx en kontorbygning, men så kun på stillestående luft.
Når forskerne beskriver sandsynligheden for, at coronavirus kan overføres via tale, kræver det også, at viruspartiklerne følger 'the independent action hypothesis,' altså at hver enkelt viruspartikel bærer evnen til at smitte uden at være afhængige af, at der er en vis mængde samarbejdende partikler samlet i én dråbe.
Den hypotese mener de dog også er opfyldt, eftersom den forholdsvis lille dråbestørrelse og hurtige udtørring vil betyde, at der for det meste højst vil være plads til én viruspartikel i hver dråbe. Og ud fra erfaringen med, at fx sundhedspersonale, der hyppigere er i nærheden af smittede, også selv bliver mere syge, mener forskerne, at virus fint arbejder som selvstændige partikler.
I artiklen beskriver de ligeledes en række forbehold såsom at ældre personer ofte er fx mere tørre i munden og måske derfor ikke udsender så meget, og at styrken på talen og ordene også har en betydning. For eksempel blev ordene ”stay healthy” valgt ud fra en forventning om, at ’th’-lyden var en god aerosolspreder.
Læs også: Immunolog: Derfor kan du teste positiv for covid-19 længe efter endt sygdomsforløb
Nogle ordlyde spreder flere dråber end andre
Avisen The New York Times skriver desuden, at tidligere forskning fra University of California har vist, at også ’bredmundede’ vokaler som e-lyden i ordet ’need’ producerer flere dråber end a’et i ’saw’ eller o’erne i ’mood’.
Så selv om man ikke lige bruger ’th’-lyden i sit lokale sprog, kan der være mange andre mere eller mindre skjulte spytspredere, når man taler sammen.
Linsey Marr, som er professor på det tekniske universitet Virginia Tech, siger til The New York Times, at forsøget viser, hvor vigtigt det er at holde afstand – også når man taler med personer, som hverken hoster eller nyser.
»Baseret på dette og anden evidens ville det være klogt at undgå lange samtaler ansigt til ansigt, medmindre I står langt fra hinanden og i et velventileret område, fx udendørs,« siger hun til avisen, som også understreger, at det endnu ikke er slået fast, hvor mange partikler der egentlig skal til, før man bliver syg.
