Forslag: Test alle igen og igen, mens epidemien kollapser

Illustration: RECSTOCKFOOTAGE/Bigstock

De fleste lande i verden har valgt enten at forsøge at afbøde COVID-19-pandemien eller at inddæmme den. Men begge strategier risikerer både at koste menneskeliv og få unødvendigt store konsekvenser for økonomien, vurderer to forskere, der præsenterer en »radikalt simplere strategi«.

»Bare test alle, gentagne gange.«

Sådan lyder opfordringen fra Sten Linnarsson, der er professor i medicinsk biokemi og biofysik på Karolinska Instituttet i Stockholm, og hans finske kollega, professor Jussi Taipale, fra Helsinki Universitet, i en forskningsartikel, der endnu ikke er fagfællebedømt.

»Alt der behøves er, at alle smittede personer går i selvkarantæne. Hvis alle testes, og alle smittede går i selvkarantæne, så vil epidemien kollapse, uanset hvor mange personer der allerede er smittede,« skriver de.

Forskerne mener, at der er behov for en form for kontinuerlig massetestning, fordi både afbødnings- og indæmningsstrategierne er ustabile og dermed risikerer at koste både menneskeliv og ramme økonomien.

»Afbødningsstrategien risikerer først at knække sundhedssystemet og derefter (når offentligheden kræver skrappere kontrol, eftersom dødeligheden stiger) også at ødelægge økonomien. Undertrykkelsesstrategien risikerer først at ødelægge økonomien (og når restriktioner lettes og virussen kommer igen) også at knække sundhedssystemet,« skriver de.

Læs også: Corona-succes på Island: Få intensivpatienter døde

En række udfordringer

De to forskere forestiller sig, at der udvikles et ‘hjemmetest-kit’, så alle personer ugentligt kan teste sig selv og eventuelt gå i selvkarantæne i fjorten dage, hvis de testes positive.

Hvis dette sker, så har denne strategi ifølge forskerne potentiale for, at de fleste efter kort tid kan vende tilbage på arbejde, og denne teststrategi vil derudover »købe dyrebar tid, indtil der er udviklet en vaccine eller et effektivt lægemiddel«.

Forskerne mener, at deres anbefalede strategi har en »god chance for at virke«, men de erkender også, at der er en række udfordringer, som hurtigt skal løses.

Læs også: Her er tre pandemi-scenarier: Ingen af dem slutter i 2020

De forestiller sig, at der udvikles en test, som kan produceres og distribueres i milliardvis.

Testen behøver ifølge forskerne ikke nødvendigvis at være specielt billig og kan i første omgang koste mellem 50-500 danske kroner, men det afgørende ved testen er, at den er simpel nok til at kunne bruges af alle og enhver.

»Testen skal være lige så nem at bruge som en graviditetstest. Ideelt set et stykke papir, som du spytter på, med en kontrolstribe, der skifter farve i løbet af minutter, hvis du har virussen,« skriver forskerne, der forestiller sig, at æsker på fx 50 tests sendes ud til borgere.

Derudover skal omkostninger og fordelene ved strategien modelleres i en tilstrækkelig grad til at overbevise epidemiologer og politikere om strategiens værdi, og så skal teststrategien ledsages af nationale informationskampagner, der forklarer vigtigheden af at tage en ugentlig test og af at handle efter retningslinjerne på baggrund af resultatet.

Læs også: Smittegenerationer, proxymål og superspredere: SSI-modeller har store usikkerheder

COVID-19 kan hurtigt komme under kontrol

Forskerne erkender, at det vil koste videnskabelige og industrielle ressourcer, men de vurderer, at prisen for dette ligger langt lavere end prisen på de nuværende undertrykkelses- og afbødningsstrategier, selv når prisen for at udvikle og sende milliardvis af tests ud til borgere tages i betragtning.

Derudover mener forskerne, at mange har overset, at en test ikke nødvendigvis behøver at være helt nøjagtig, fordi der er et direkte forhold mellem en virus’ reproduktionstal og den påkrævede nøjagtighed, når alle og enhver testes.

»Testen kan klare mange falsk-positive, fordi det værste, der kan ske, er, at nogen går i selvkarantæne i to uger, selvom de ikke behøvede. Falske-negative er også acceptabelt, så længe kvaliteten af testen er høj nok til at fange de fleste smittede,« skriver forskerne.

Hvis der sættes ind med denne form for kontinuerlig massetestning, så vil det ifølge forskerne på kort tid være muligt at kunne identificere og isolere størstedelen af smittede personer, inklusive de anslåede 86 procent, som er uden symptomer eller som af andre grunde er udokumenterede, noterer forskerne.

Læs også: Coronavirus har ikke givet overdødelighed i Danmark – men statistikken skjuler ukendte covid-19-dødsfald

Dermed ville reproduktionstallet, R0, for SARS-CoV-2 reduceres til et godt stykke under 1,0, som derfor ville føre til, at COVID-19-epidemien på kort tid kommer under kontrol.

»På grund af epidemiens eksponentielle karakter er udfaldene næsten binære. Selv når R0 overstiger 1 med bare en lille smule, så spreder sygdommen sig i et accelererende tempo, men lige så snart R0 falder til lige under 1, så kollapser den hurtigt,« skriver forskerne.

sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Jeg håber meget på massetests. En vaccine er selvfølgelig bedre, men massetests kan være klar før en vaccine.

500 kr pr person pr uge er mange penge, men det er endnu flere penge at give 80%-løn til folk for at blive hjemme.

 • 13
 • 0

Det er da bare hvad vi alle har sagt til hinanden hundrede gange gennem hele epideimien. "Hvis bare vi havde en enkel billig test vi alle kunne lave hjemme hver morgen, som bare at spytte på en teststrimmel."

Nyheden vil være hvis nogen havde fremstillet, hvad vi alle har drømt om lige fra starten.

 • 11
 • 0

Det ville være fedt med et billigt hjemmekit til at løse alle problemer, men det er slet ikke nødvendigt at vente på et sådant teknisk fix.

Her er to andre forskeres bud på hvordan vi kan opnå samme mål med at åbne samfundet samtidig med at smitten holdes i bund. Det kræver ikke nogen teknisk løsning som ikke findes endnu.

https://videnskab.dk/kultur-samfund/altern...

 • 5
 • 0

Jeg synes det mangler noget viden om hvor mange falske negative der er. PCR testen skulle have en betydelig risiko for falske negative, men jeg har ikke set tal for det. Problemet skulle består i at pode i de nederste luftveje, hvor COVID19 befinder sig. Det er sikkert værre for personer med milde symptomer, da de vil have mindre virus i kroppen. Hvis der er en betydelig risiko for falske negative, så er de foreslåede teststrategier meget lidt effektive.

 • 1
 • 1

»Testen kan klare mange falsk-positive, fordi det værste, der kan ske, er, at nogen går i selvkarantæne i to uger, selvom de ikke behøvede.

Hvis der er for mange kunne man måske også overveje at teste de positive med en bedre test. Altså en med færre falske positive.

 • 1
 • 0

Jeg synes det mangler noget viden om hvor mange falske negative der er. PCR testen skulle have en betydelig risiko for falske negative, men jeg har ikke set tal for det. Problemet skulle består i at pode i de nederste luftveje, hvor COVID19 befinder sig. Det er sikkert værre for personer med milde symptomer, da de vil have mindre virus i kroppen. Hvis der er en betydelig risiko for falske negative, så er de foreslåede teststrategier meget lidt effektive.

Det er faktisk ikke et problem. Det er kun et problem, hvis du baserer hele din strategi på en eneste ting.

Det er kombinationen af lidt mindre kontakt til tilfældige mennesker, medium effektiv smittekædeopspring, lidt (burde være meget) bedre håndhygiejne, i praksis fri adgang til relativt gode tests, bedre disciplin til at holde sig hjemme når man er syg osv der skal få reproduktionsraten til at holde sig under 1.

De forskellige indsatser er kumulative, så hvis hver af de fem tiltag isoleret set blot bidrager 20% hver, så bliver reproduktionsraten 2,6x0.8^5=0.85

 • 5
 • 0

PCR er uhyr følsom teknik så falske negative er falske fordi virus ikke er tilstede i spyt og øvre luftveje. Jeg har hørt flere læger afvise denne test strategi pga de mange falske negative, men jeg mangler stadig en forklaring på hvordan en person der ikke har virus I spyt og øvre luftveje er i stand til at smitte andre? Virus smitter gennem små spytdråber vi udskiller når vi taler, hoster m.m. Fandtes der er en behandling for corona ja så vil det være noget rod med falske negative, men i smitte begrænsningssammenhænge så siger logikken at det virke.

 • 5
 • 0

Her er to andre forskeres bud på hvordan vi kan opnå samme mål med at åbne samfundet samtidig med at smitten holdes i bund. Det kræver ikke nogen teknisk løsning som ikke findes endnu.https://videnskab.dk/kultur-samfund/altern...

Heroppe har man valgt at teste og sætte i karantæne og fra at være verdens hårdest ramte område med registrerede, så er man nu nede på to tilfælde ( tilrejsende med fly ).

Masser af test har så sikret at ingen har været i intensiv behandling eller i respirator og ingen døde. https://www.hmr.fo/fo/corona/hagtol/ https://www.worldometers.info/coronavirus/

Sammen med Island er man helt i top med test.

 • 5
 • 0

Ideen er god nok, men den kræver udstyr som endnu ikke er udviklet. Men hvis vi tester alle med lette symptomer, og alle der har været i kontakt med en smittet kan vi opnå næsten det samme. Og det har vi kapaciteten til nu. Men måske skulle vi spare omvejen forbi henvisning fra egen læge? Der kan både være fordele og ulemper ved dette.

 • 1
 • 0

Det er fristende at spekulere i om den her idé med masseproducerede billige testkit + karantæne kunne bruges til at holde andre luftvejssygdomme nede, f.eks. influenza?

Det forekommer mig at være svært for en virus at mutere sig ud. Så skulle det være noget med at undgå detektionen, men det er vel langt lettere at designe en test end at designe en vaccine der skal fungere sikkert i kroppen på en person.

Ud fra en samfundsbetragtning kunne f.eks. 2 sparede sygedage om året vel godt finansiere et billigt bredspektret testkit per borger?

 • 0
 • 0

De forestiller sig, at der udvikles en test, som kan produceres og distribueres i milliardvis. ! Alle disse spildte tanker, vurderinger og ideer, som har lang ved til virkeligheden.

 • 1
 • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten