Forslag: Stop for sorte energiinvesteringer i ingeniørernes pensionskasse
more_vert
close
close

Vores nyhedsbreve

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og at Mediehuset Ingeniøren og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, tilbud mm via telefon, SMS og email. I nyhedsbreve og mails fra Mediehuset Ingeniøren kan findes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forslag: Stop for sorte energiinvesteringer i ingeniørernes pensionskasse

Det skal være slut med, at ingeniørernes pensionskasse, DIP, investerer i energiselskaber, der aktivt modarbejder den grønne omstilling. Det mener en kreds af medlemmer, som på pensionskassens generalforsamling i april vil opfordre bestyrelsen til at afvikle denne type af investeringer senest i 2018.

DIP havde i 2012 værdipapirer for cirka 555 mio. kroner i 70 selskaber som Shell, Exxon Mobil, Chevron, RWE, Statoil og Conocophillips, der er blandt de 200 største kul-, gas- og olieselskaber i verden.

Bag forslaget til generalforsamlingen står 12 medlemmer med civilingeniør og projektleder Rose Maria Laden Holdt i spidsen.

»Klimaforandringer er den største udfordring på kloden lige nu og samtidig en trussel mod det stabile samfund, som vi gerne vil leve vores pensionisttilværelse i. Derfor mener vi , at vores pensionskasse skal stoppe med at finansiere de selskaber, der bidrager mest direkte til at ændre klimaet,« siger hun.

Flere trækker investeringer

Rose Maria Laden Holdt erkender, at et enkelt pensionsselskab, der trækker sine investeringer, ikke gør nogen forskel, men forklarer, at forslaget til DIP skal ses som led i en global kampagne.

Et hollandsk og et norsk pensionsselskab har allerede meldt ud, at de vil begrænse eller udelukke investeringer i kul-, gas- og olieselskaber, og det samme har 17 af verdens største velgørende fonde.

»Jeg synes ikke, at det klinger godt, at ingeniørerne – hvoraf mange arbejder med bæredygtige teknologier og grøn omstilling – samtidig er med til at finansiere de virksomheder, som modarbejder denne udvikling,« siger hun.

Rose Maria Laden Holdt peger også på, at der kan ligge en betydelig økonomisk risiko i at investere i fossile brændsler, fordi en politisk indsats lynhurtigt kan gøre for eksempel kulminer værdiløse:

»Kinesiske krav om at mindske luftforureningen har for eksempel skabt frygt for værdien af australske kulminer,« siger hun og tilføjer, at nogle ligefrem taler om en risiko for en ‘carbon-bubble’ ved pludselige politiske initiativer på klimaområdet.

Bestyrelsen siger nej

Direktør Søren Kolbye fra DIP siger, at bestyrelsen har behandlet forslaget og ikke kan tilslutte sig det. Dels fordi det ville være et stort indgreb, da 5 pct. af aktierne i DIP ligger i denne type selskaber, dels fordi man mener, at selskabet er sat i verden for at give det bedst mulige afkast til medlemmerne, og at investeringer i kul-, gas- og olieselskaber er lukrative i den kommende tid.

»Hvis der er usikkerhed om for eksempel kulinvesteringerne, så vil det lynhurtigt vise sig i aktiekursen, og så kan vi reagere på det,« siger han.

Ifølge Kolbye kalder bestyrelsen forslagets argument med klimaforandringerne for et ‘politisk argument’:

»Og her er bestyrelsen altså ikke enig med forslagsstillerne. Hvad generalforsamlingen mener, må afspejle sig i diskussionen på mødet,« siger DIP's direktør.

Forslaget om at droppe investeringer i kul-, gas- og olieselskaber fremsættes ligeledes ved generalforsamlinger i april i to andre pensionsselskaber (MP og JØP). De tre forslag koordineres i et privat, frivilligt initiativ, kaldet Ansvarlig Fremtid.

Klimaforandringer er den største udfordring på kloden lige nu og samtidig en trussel mod det stabile samfund, som vi gerne vil leve vores pensionisttilværelse i.

Sådanne forslag og de som fremsætter det, er nok en større trussel end disse klimaforandringer.
Skulle DIP så også lukke og sende personalet hjem, når der ikke var vind nok?
Hvis du ikke kan lide fossil energi, er det altså bare at lade være med at bruge det.

  • 6
  • 8

Ja, og Maersk fordi de pumper olie op.
Og Vestas fordi de udliciterer.
Og Volvo fordi de laver lastbiler som kører på diesel.
Og banker fordi de er kapitalister.
Og medicinalindustrien fordi de laver dyreforsøg.
Og møbelindustrien fordi de bruger træ.
Og skibstransport fordi de laver virvler i vandene og dermed forstyrrer havbunden og fiskene.
Og Coloplast fordi plastic er lavet af olie.
Og Brøndby IF fordi deres herrehold er diskriminerende mod kvinder.
Og ISS fordi rengøringsmidler forurener vores vand.
Og Pandora fordi smykker i grunden er ressourcespild.
Og Carlsberg fordi der findes alkoholikere.

Og mennesker, fordi de æder, drikker, kører i biler, gør rent, køber smykker og generelt kun er en belastning for vores planet.

  • 9
  • 12