Forslag skal gennemtvinge åbenhed om kampflyindkøb
more_vert
close

Få de daglige nyheder fra Version2 og Ingeniøren. Læs mere om nyhedsbrevene her.

close
Ved at tilmelde dig accepterer du vores Brugerbetingelser, og du accepterer, at Teknologiens Mediehus og IDA-gruppen lejlighedsvis kan kontakte dig om arrangementer, analyser, nyheder, job og tilbud m.m. via telefon og e-mail. I nyhedsbreve, e-mails fra Teknologiens Mediehus kan der forefindes markedsføring fra samarbejdspartnere.

Forslag skal gennemtvinge åbenhed om kampflyindkøb

Illustration: Forsvaret/Rune Dyrholm

Enhedslisten har fremsat et beslutningsforslag i Folketinget, som skal tvinge regeringen til at offentliggøre beslutningsgrundlaget for det kommende indkøb af nye kampfly.

»Når staten investerer i den størrelsesorden, pågår der som regel en grundig offentlig debat på et oplyst grundlag forud for beslutningen, hvor Folketinget og den danske offentlighed får indsigt i de dokumenter, som beslutningen om investeringen træffes på grundlag af,« skriver Enhedslisten i beslutningsforslaget.

»Det har imidlertid indtil nu ikke været gældende for investeringen i nye kampfly. Regeringen opfordres derfor til at sikre den nødvendige åbenhed og at fremlægge hele eller størstedelen af beslutningsgrundlaget, som oversendes til forligspartierne, samt at sørge for, at størstedelen af dette materiale bliver offentligt tilgængeligt, i en rimelig tid, før beslutningen træffes,« lyder det videre i forslaget.

Det er imidlertid langt fra sikkert, at beslutningsforslaget møder opbakning fra Folketingets øvrige partier. Enhedslisten står sammen med Alternativet som de eneste partier uden for forsvarsforligskredsen, som skal vælge flyvevåbenets nye kampfly. De to partier bliver derfor ikke inddraget i forligskredsens behandling af sagen.

Over for Enhedslistens forslag står også regeringens udmelding dette efterår om, at Forsvarsministeriet bestræber sig på en høj grad af gennemsigtighed i processen, men at Folketinget og offentligheden ikke skal forvente fuld åbenhed.

Læs også: Forsvarsminister: Størst mulig åbenhed om kampflyindkøb, men…

»Der må samtidig forventes at være en række militære, kommercielle og sikkerhedspolitiske hensyn, som gør, at visse typer af informationer ikke vil kunne blive offentliggjort. Derudover kan fortrolighed være nødvendig for varetagelsen af Danmarks økonomiske interesser i forhold til en kommende kampflyanskaffelse,« skrev daværende forsvarsminister Carl Holst (V) til Folketingets forsvarsudvalg i september.

Som Ingeniøren skriver i dag, kommer kampflyindkøbet også til at foregå uden en forudgående samfundsøkonomisk konsekvensanalyse. Det til trods for, at Rigsrevisionen har anbefalet en samfundsøkonomisk analyse i sin beretning om kampflyindkøbet, og at både Forsvarsministeriet, Finans­ministeriet og det daværende Økonomi- og Erhvervsministerium samt statsrevisorerne har tilsluttet sig beretningen. Heller ikke forsvarsforligskredsen er blevet orienteret om, at den samfundsøkonomiske analyse er blevet sløjfet.

Læs også: Staten vil købe kampfly for 30 milliarder uden samfundsøkonomisk analyse

Enhedslistens nye beslutningsforslag er en revideret genfremsættelse af forslag B139 fra foråret. Forslaget nåede dengang til førstebehandlingen i Folketingets forsvarsudvalg, men blev efterfølgende hældt af brættet sammen med Folketingets øvrige stående forslag, da der blev udskrevet folketingsvalg.

Det er Forsvarsministeriets programkontor for kampflyindkøbet, der leverer beslutningsgrundlaget til forsvarsforligskredsen. Det vil bestå af en evaluering af feltets tre kandidater, Boeings F/A-18 Super Hornet, Eurofighter Typhoon og Lockheed Martins F-35 Joint Strike Fighter. Evalueringen er delt i fire områder: En strategisk, en militærfaglig, en økonomisk og en industriel evaluering.

Enhedslisten opfordrer også i beslutningsforslaget regeringen til at tilstræbe størst mulig åbenhed om, hvilke interessenter, flyproducenter og underleverandører kampflykontoret har holdt møder med i løbet af processen.

»At nøjes med at informere forligspartierne om sagen er i den sammenhæng ikke det samme, som at Folketinget eller offentligheden får indsigt i beslutningsgrundlaget, for de dokumenter og oplysninger, forligspartierne får, er ikke offentligt tilgængelige,« lyder det i beslutningsforslaget.

Forligskredsens beslutning skal efter planen være på plads inden årets udgang, men Carl Holst åbnede som forsvarsminister for, at beslutningen kan blive skubbet til foråret 2016.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Normalt er jeg per definition altid uening med Enhedslisten men lige her synes jeg der er kommet med et ganske godt forslag.

Vi skal have regeringen ud af busken så vi kan vurdere om det er det rigtige fly, der bliver smidt 30 milliarder efter.

  • 14
  • 1

Fælles for de to projektet er, at der er meget der holdes skjult for offentligheden. At et flertal i Folketinget putter med tingene. Hvad er der skal skjules - ud over det der i tilfældet med jagerflyene af sikkerhedsmæssige grunde ikke kan oplyses?
De to sager stinker, men er vel egentlig ret symptomatiske for hvordan (dansk) politik har udviklet sig.

  • 7
  • 1

De fly bliver JSF, om de så kan flyve eller ej.

En militær og økonomisk KATASTROFE for Danmark, udelukkende for at lefle for USA.

Det værste er at beløbet er så lille at det for amerikanerne nærmest ville være at betragte som en afrundings fejl, hvis de manglede.

  • 3
  • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten