Forslag: Pres svine-MRSA ud stald for stald

Danske landmænd kunne fremover vælge udelukkende at producere grise, der kommer fra en stald uden MRSA-smitte og ad den vej reducere smittetrykket. Sådan lyder et af forslagene fra den ekspertgruppe, som for nylig blev nedsat af fødevareminister Dan Jørgensen (S) for at komme med en ny MRSA-risikovurdering. Den skal danne grundlag for en ny handlingsplan for at standse smitten.

Ved at vælge grise fra stalde uden MRSA vil smitten måske langsomt dø ud, vurderer ekspertgruppen om svine-MRSA, der ifølge den nyeste stikprøve florerer blandt 63-70 procent af de danske svin.

Læs også: Resistente bakterier i to tredjedele af de danske svinefarme

Men netop denne stikprøve, foretaget på 200 af landets 8.900 svinefarme, kan ikke bruges til at identificere eventuelle smittefrie farme, pointerer professor på DTU Veterinærinstituttet Nils Toft, der er medlem af ekspertgruppen.

»Det ville kræve, at man i stedet testede samtlige danske svinefarme for MRSA, og det ville være en meget stor omkostning,« siger professoren.

I ekspertgruppens MRSA-risikovurdering med anbefalinger til nye virkemidler henviser eksperterne blandt andet til den handlingsplan, der i 2007 blev igangsat for at dansk kvæg i 2016 skal være fri for salmonellatypen Dublin.

Her har Fødevarestyrelsen som led i handlingsplanen indført et overvågningsprogram og på den måde opdelt Danmark i områder med høj og lav forekomst af salmonella. For at holde smitte fra de kun lidt ramte eller helt smittefrie områder, er det ikke tilladt at købe og indføre nye dyr dertil fra et område, der har høje forekomster af salmonella.

Læs også: Styrelse giver landmænd lov til at droppe MRSA-test

Det er Ifølge Nils Toft en helt klassisk måde at håndtere smittespredning på. Det fungerer ved, at i takt med, at smitten falder i områder med høj forekomst, vil området med lav forekomst blive udvidet. På den måde forventer man at kunne presse smitten ud område for område.

»Samtidig giver det et godt incitament for de gårde, som stadig har smitten, til at bekæmpe den, fordi det begrænser, hvor de kan sælge deres dyr til,« siger medlem af ekspertgruppen Nils Toft.

Men foruden at skulle teste samtlige svinefarme for MRSA for at skille de smittede fra de smittefrie, vil man formentlig også først skulle sænke forekomsten af MRSA generelt, mener Nils Toft.

»Men derfor mener vi stadig, at det bør undersøges, om det på samme måde er muligt at holde områder i Danmark fri for svine-MRSA,« siger han.

Læs også: Konventionelle grise får op til 20 gange så meget antibiotika som økologiske

Fødevarestyrelsen oplyser om handlingsplanen for Salmonella Dublin hos kvæg, at den vurderes til at virke efter hensigten. Forekomsten er faldet over hele landet og på Sjælland, hvor smitten var udbredt til omkring ti procent, er Salmonella Dublin nu stort set udryddet.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har på nuværende tidspunkt udset sig tre af ekspertgruppens anbefalinger, som han vil have inkluderet i den nye MRSA-handlingsplan: Mere forskning, bedre hygiejne og nedsættelse af antibiotikaforbruget i svineproduktionen.

Før ministeren har forhandlet med Folketingets partier om den nye handlingsplan, vil han ikke kommentere potentialet i ekspertgruppens andre anbefalinger, herunder mulighederne for at kopiere Salmonella Dublin-strategien.

Emner : Bakterier
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Naturligvis er bekæmpelse kostbart, men det kan vise sig at være endnu mere kostbart at undlade bekæmpelse af MRSA.

 • 0
 • 0

Man kunne jo starte med at teste alle avls besætninger, som sælger dyr. Der er jo ingen grund til at teste en opfedningsbesætning.

Men altså hvis de var så simpelt, hvorfor er det så ikke sat i værk allerede.

Det som mangler er mere information omkring hvordan det her det spreder sig. Kan en svinetransport sprede det. Hvor lang tid overlever bakterien efter at en stand er tømt. o.s.v.

 • 0
 • 0

Jeg tror du kan finde svaret på hvorfor man ikke vil teste avlsbesætningerne.

http://ing.dk/artikel/landmaend-om-mrsa-sc...

Det er vel den manglende vilje til at løse dette problem som er årsagen til at vi har problemet. Men dansk landbrug vil hellere "skyde" på alle andre end løse deres egne problemer. Og MRSA hos svin er og bliver et produktionsproblem og kan kun løses i produktionsleddet.

 • 0
 • 0

Det som mangler er mere information omkring hvordan det her det spreder sig. Kan en svinetransport sprede det. Hvor lang tid overlever bakterien efter at en stand er tømt

- og hvad med SPF?:

Inden for svineproduktion har man et særligt ’SPF-system’ (’SPF’ betyder Specifik Patogen Fri), der sikrer, at de omfattede besætninger er fri for en række svinesygdomme. Det sker ved at overholde et fast regelsæt for smittebeskyttelse, sundhedskontrol og transport af svin mellem besætningerne. I SPF-systemet ved man, hvilke af disse sygdomme, den enkelte besætning er fri for, hvilket er deklareret på besætningens sundhedsstatus. Al handel og flytning af svin mellem besætninger sker under hensyn til denne sundhedsstatus, så man ikke risikerer at tilføre bestemte sygdomme med grise fra andre besætninger. Selskabet SPF-SuS holder styr på alle besætningernes sundhedsstatus. Der er i dag tilsluttet ca. 3700 besætninger i SPF-systemet...

Kilde:

http://www.lf.dk/Viden_om/Landbrugsprodukt...

Det fremgår, at MRSA p.t. ikke er 'inkluderet', men det omtalte 'regelsæt' kunne vel udgøre et startgrundlag?

 • 0
 • 0

Man kunne vel meget nemt lave samme regler der er for udbrud af mund og klovsyge. Fjern alt fra stalden og så forfra. Det vil nok få de fleste landmænd til at tænke sig lidt mere om når de fordre dyrene med antibiotika

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten