Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Forslag om iværksætterfond for IDA-medlemmer møder modstand

Står det til Selvstændige Ingeniørers Liste, skal IDA tage initiativ til at oprette en fond, der kan støtte IDA-medlemmer, der ønsker at starte egen virksomhed. Illustration: MI Grafik

IDA skal tage initiativ til at etablere en fond for medlemmer, der har brug for økonomisk støtte til at etablere egen virksomhed.

Det er et af de ønsker, Michael Fahlgren, listefører for Selvstændige Ingeniørers Liste, kæmper for.

En kommende fond til støtte for IDA-medlemmer, der ønsker at etablere egen virksomhed, bør have en formue på omkring 400-500 millioner kroner, mener Michael Fahlgren, listefører Selvstændige Ingeniørers Liste. Illustration: Privatfoto

En af listens mærkesager er at »skabe optimale betingelser for, at IDAs medlemmer kan starte som selvstændige«, og her ville en fond være et rigtig godt bud på at hjælpe medlemmerne, mener han.

»Det er en af de sager, jeg personligt har brændt for igennem rigtig, rigtig mange år. Det skal ikke være gud og hver mand, der skal kunne få støtte fra fonden, men folk med en rigtig god idé,« forklarer Michael Fahlgren.

»Det bugner med fonde«

Det ligger ikke i forslaget fra Selvstændige Ingeniørers Liste, at IDA selv skal finde pengene til at støtte iværksættere, men at foreningen skal bruge sit netværk til at finde pengene andre steder:

»Jeg er fuldkommen klar over, at det er helt uden for IDAs formåen at etablere en fond, som nok skal være på omkring 400-500 millioner kroner, hvilket i fondsmæssig sammenhæng er ganske lille. Det pudsige er, at det bugner med fonde, der er for forsigtige, men gik IDA forrest, tror jeg, det kunne lade sig gøre,« siger han.

Selvstændige Ingeniørers Liste er endnu ikke klar med et færdigt bud på, hvordan den økonomiske støtte helt konkret skal udmøntes; om støttekronerne skal foræres væk, eller lånes ud:

»Det kan også være en form for æresgæld, som låntageren betaler tilbage, hvis det går godt med virksomheden,« siger Michael Fahlgren.

En ting er dog sikkert, fondens uddelinger skal øremærkes IDA-medlemmer:

»Det er meget fint med de mange eksisterende muligheder for hjælp og støtte, men det er slet ikke den økonomiske basis, iværksættere har brug for i den første tid. For IDA-medlemmer, der ønsker at starte som selvstændige, er manglende opstartspenge næsten altid et problem. Derfor er en sådan fond et godt sted at sætte ind,« siger Michael Fahlgren.

Flere selvstændige på fremtidens arbejdsmarked

Et af spørgsmålene i kandidattesten, IDA-Kompasset, handler netop om, hvorvidt »IDA skal støtte opstartmiljøet i Danmark gennem økonomis støtte til medlemmer, der ønsker at starte selvstændig virksomhed.«

Dimittendlisten bakker forslaget op, og listefører Arne Lundsby Andersen forklarer, at listens svar er blevet til på baggrund af tilbagemeldinger fra ti medlemmer, der stort set alle er dimittender. I den forstand peger svaret hen mod fremtidens ingeniørarbejdsmarked, vurderer han.

»I dag er det ikke unormalt at være freelancer, og mange unge arbejder allerede på den måde eller kan se en fremtid som freelancer, og så kan man sige, at IDA som fagforening skal støtte op om den slags,« siger Arne Lundsby Andersen og fortsætter:

»Det er et liv i modsætning til tjenestemandsansættelsen, men det afskrækker ikke de unge. Vores svar afspejler, at de unge ikke vil afskære sig fra muligheden for starte som selvstændig.«

Han mener, at en af IDAs store udfordringer i de kommende år bliver at leve op til den forandring, der sker på arbejdsmarkedet, når flere og flere bliver selvstændige:

»Samtidig er der mange af dem, der fra starten af deres karriere får ansættelse i startup-virksomheder, og derfor ser de det som gunstigt, at der komme flere nye startups.«

»IDA har ikke midlerne«

Ideen om en iværksætterfond vinder derimod ingen opbakning hos Familielistens listefører Lars Nørmølle:

»Nej tak. Det er vi slet ikke enige i. Selvfølgelig er det positivt, at nogen vil starte egen virksomhed, men vi mener ikke, forslaget skal prioriteres højt. Det er ikke IDAs opgave. Vi skal arbejde for medlemmernes skyld, og der er opgaver nok, vi kan tage os af.«

Lars Nørmølle har haft egen virksomhed i 45 år, og kender derfor meget til livet som selvstændig og til startup-miljøet:

»Jeg har erfaringer med området, men kan ikke anbefale IDA at etablere en fond. Det skal komme andet steds fra. IDA har ikke midlerne til det. Det er at brede sig alt, alt for meget.«

Langt til et flertal

Syv af de 13 lister, der stiller op til repræsentantskabet, erklærer sig »uenige« eller »helt uenige« i, at »IDA skal støtte opstartmiljøet i Danmark gennem økonomis støtte til medlemmer, der ønsker at starte selvstændig virksomhed«. To lister svarer »hverken eller«. Kun fire lister er »helt enige« eller »enige«. Udover Selvstændige Ingeniørers Liste og Dimittendlisten støtter Pensionistlisten og Udviklingslisten forslaget.

Hermed er der et godt stykke vej til et flertal i det nuværende repræsentantskab, og derfor kan fonden have lange udsigter.

Det ærgrer Michael Fahlgren fra Selvstændige Ingeniørers Liste.

»Det er meget trist, for det er et af de forslag der kan være med til at sikre, at vi har gode levevilkår og innovation i samfundet.«

Til gengæld mener han, at det giver rigtig godt mening, at netop Dimittendlisten og Pensionistlisten bakker op om forslaget:

»Det kommer ikke bag på mig, for de to grupper repræsenterer tidspunkter i arbejdslivet, hvor det kan komme på tale at etablere egen virksomhed. Dimittender kommer frisk ud fra studierne, hvor det er naturligt at stifte egen virksomhed. Præcis det samme ser vi pudsigt nok i den anden ende af arbejdslivet, hvor mange, der trækker sig tilbage, tænker, at det kunne være sjovt at arbejde med det, man har lyst til og i det omfang, man har lyst til det,« understreger Michael Fahlgren.

Emner : IDA
sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

Vil være en idé, at lave det sådan, at IDA ejer en procentdel af virksomhederne de yder støtte til, så det er en slags investering i startup virksomheder?

Jeg syntes det er en rigtig god idé at støtte startup virksomheder - men jeg syntes på den anden side også, at det er rimeligt at få noget til gengæld, når det giver lidt overskud. Det kunne f.eks. ske ved at IDA får en del af ejerskabet til gengæld.

  • 0
  • 1
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten