Forslag 6: Afrika skal effektiviseres

**Det største potentiale **for at øge fødevareproduktionen er i Afrika, men også i bl.a. Østeuropa, Rusland, Latinamerika og dele af Asien er potentialet stort. I Afrika kan produktiviteten tredobles inden for fem-ti år. Men det kræver en højere grad af videndeling og rådgivning fra ilande til ulande og massive investeringer i infrastruktur.

**Hvis ikke en afrikansk bonde **kan være sikker på at få leveret kunstgødningen på det rette tidspunkt eller det er usikkert om tomaterne kan blive transporteret til markedet når de er modne, vil han ikke løbe risikoen ved at investere i en større produktion. For når han befinder sig på et eksistensminimum kan konsekvenserne være katastrofale, hvis det går galt -han kan miste et barn eller sulte.

**Der er desuden brug for **inputsubsidier til at booste det afrikanske landbrug - dvs. at kunstgødning og såsæd f.eks. skal ned i pris. Det største ansvar ligger hos ulandenes egne regeringer, der skal rette deres investeringer mod landdistrikterne.

I takt med at der kommer mere uddannelse og demokrati i de afrikanske lande får landmændene også større indflydelse og dermed bliver der gjort mere for at støtte landbruget. Der er bl.a. også brug for langt større investeringer i landbrugsforskning og -uddannelse i og omkring ulandene. I det hele taget bør den tekniske og økonomiske støtte til landbrug i ulande øges og ikke sænkes som det bl.a. er sket i den danske ulandsbistand de seneste år.

**Herudover bør ilandene **åbne markederne for landbrugsvarer som ulandene kan producere billigere og til højere (eller andre) kvaliteter og tillade fri konkurrence. Der kan her også være brug for at modificere på nogle af de nuværende kvalitetskrav til import, der i visse tilfælde hindrer ulandenes eksportmuligheder.

Emner : Fødevarer
sortSortér kommentarer
 • Ældste først
 • Nyeste først
 • Bedste først

Det er heller ikke sikkert at det er demokratiske kapitalister der skal løse den opgave.

Måske vil diktaturet Kina se sin fordel i at stabilisere dele af Afrika?

Vh Peter

 • 0
 • 0

Det er heller ikke sikkert at det er demokratiske kapitalister der skal løse den opgave.

Måske vil diktaturet Kina se sin fordel i at stabilisere dele af Afrika?

Vh Peter

Det er sket i Rwanda.

Her stod mange europæiske lande "på tæerne af hverandre" efter folkemordet for at vise sin velvilje. De byggede nogle hovedveje som projekter, hvor de i virkeligheden bestemte det hele men gav udtryk for, at det kun skulle være hjælp til selvhjælp med lokal medbestemmelse.

Man havde ikke forudset, at voldsomme regnskyld i de mange og stejle bakker krævede god flomsikring - og dele af vejene skyllede simpelthen væk. - Da var projekterne desværre afsluttet fra giverlandenes side, og rwanderne stod med ansvaret for udbedring selv.

Så kom kineserne og tilbød at bygge og drifte vejene en årrække mod at få betaling senere. Her var der ikke noget lokal selvbestemmelse, men vejene blev bygget på rekordtid, og de dele, der selvfølgeligt viste sig for dårligt sikret, blev repareret øjeblikkeligt.

At så Kinas indsats er langt mere kapitalistisk end den europæsike er noget helt andet. - Som du skriver, er den dog ikke demokratisk - men det er rwanderne nok også lige glade med.

Mvh Peder Wirstad

 • 0
 • 0

Fra anden side forlyder det, at ud over de i ovenstående nævnte problemer med infrastruktur, sikkerhed for levering osv, så har bønderne ikke noget at investere for - og ingen muligheder for at låne til investering, da de ingen sikkerhed kan stille. Bønderne ejer ikke jorden juridisk, men har blot hævd på at bruge den jord du nu tilfældigvis har arvet hævden på. Så der skal meget mere til... Juridisk jordreform f. eks. I mellemtiden kan vi så privat tilbyde at investere via f. eks. myc4, der er et aldeles glimrende projekt til selvhjælp. Desværre er systemet lige blevet snyt for adskillinge millioner af de afrikanske samarbejdspartnere - der, på trods af det absolut gode formål og de gode viljer fra investorer i over 100 lande - har vist sig lige så utroværdige, som deres ledere! (Ja, jeg har selv tabt nogle tusinde velvilligt investerede kroner på den konto...)

 • 0
 • 0

så har bønderne ikke noget at investere for - og ingen muligheder for at låne til investering, da de ingen sikkerhed kan stille. Bønderne ejer ikke jorden juridisk, men har blot hævd på at bruge den jord du nu tilfældigvis har arvet hævden på.

Du har helt ret - det er det allerstørste problem og årsagen til at de afrikanske bønder ikke kan tage sagen i egen hånd men må forlade sig på fattighjælp, velmenende forslag som ovennævnte og kloge ågers rådgivning baseret på en tur til Serengeti. De afrikanske landes korrupte og forbryderiske ledere har ingen planer om jordreform, de er i stedet begyndt at sælge bøndernes jord (som bønderne ikke juridisk ejer, kun per tradition) til udenlandske investorer som kommer for at lave moderne maskinlandbug mens de oprindelige borgere jages ind i storbyslummen af hæren.

Det er intet mindre end tragisk. Jeg hørte Søren Pind nævne dette forhold for nogen tid siden - i en bisætning. Det var opløftende at han overhovedet nævnte det, første gang jeg har hørt en dansk politiker give udtryk for at han var klar over det. Men der ikke noget der tyder på at Pind sætter det på dagsordenen og skaber opmærksomhed om problemet. Der er jo dog kun de fattige det drejer sig om.

Jordreformer i Afrika- NU!

Mvh Søren

Undskyld generaliseringerne - men det er svært at undgå netop når det drejer sig om Afrika.

 • 0
 • 0

Lad nu være med at gøre Pind dummere end han er. Enhver infant terribles udsagn, skal have tid til at bundfældes. Og i Venstre kan det tage ret så lang tid.

Men alle med navnet Søren burde være solidariske, for hvis man undersøger navnets betydning så forstår man deres hensigter.

Søren : Dansk drengenavn afledt af Severin (Severinus). Betyder "alvorlig" eller "streng".

Strenge tider langsomt skrider! :o)

 • 0
 • 0

Næh jeg trives ifølge min viv ganske udmærket i eget selskab.

Men debatten på Nøren er jo en stadig udfordring idet den jo ikke tilgodeser teknikken, men kun at man taler pænt til hinanden.

Og her ligger det morsomme, at man træner sin semantiske ydeevne, med at lave "intilligente" omskrivninger, der siger det samme som ville man ville have udtrykt det i plain danish :o)

Jeg har sandeligt ikke glemt din venlige hjælpsomhed med at redde forvirrede gamlinge ud af trafikkens virvar :o)

 • 0
 • 0
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten