Forsknings-råd: Ingen nano-penge uden en vurdering af risikoen

Det Strategiske Forskningsråd (DSF) vil fremover kun støtte nanoforskning, der også vurderer teknologiens risici for sundhed og miljø samt de etiske problemer.

»Risikovurdering skal ikke være noget, der igangsættes bagefter. Derfor har vi vedtaget, at vi gerne vil se projektansøgninger, hvor vurderingen af de sundheds- og miljømæssige aspekter er integreret i forskningen,« siger forskningschef Jørgen Staunstrup, der er medlem af Det Strategiske Forskningsråds bestyrelse.

Beslutningen vil gælde ved uddelingen af de ca. 150 mio. kr., som rådet bevilger i 2005 og 2006 til tværgående forskning i it-, bio- og nanoteknologi. Den kommer som en kvittering på Arbejdsmiljøinstituttets bekymring for nanopartiklers påvirkning af helbredet.

»Vi er overbeviste om, at den folkelige accept er et vigtigt element i strategisk forskning. Tænk hvis danske forskere for 25 år siden havde opfundet en mobilteknologi, hvor faren ved stråling slet ikke var et emne? Det havde nok givet nogle fordele på verdensmarkedet,« siger Jørgen Staunstrup.

Han understreger, at Det Strategiske Forskningsråd ikke slækker på kravene om, at der skal være tale om fremragende forskning, og at det markedsmæssige potentiale skal være interessant.

Indtil videre er Det Strategiske Forskningsråd alene om at stille krav om en sådan teknologivurdering i projektansøgningerne. Hverken Højteknologifonden, Det Fri Forskningsråd eller Danmarks Grundforskningsfond følger efter.

»Der er masser af forskning, som i de forkerte hænder kan være potentielt farligt for miljø og mennesker. Men vi har tillid til, at forskningssystemet ikke bruger opdagelserne forkert,« siger Ole Fejerskov, direktør i Grundforskningsfonden.

Han nævner forskningen i influenzavirus som et eksempel. De informationer, som forskerne netop har offentliggjort om det influenzavirus, som forårsagede »1918-pandemien« (Den Spanske Syge) er en betingelse for at lave en vaccine. Men terrorister kan bruge den samme viden til at udvikle biologiske våben.