Ukendt

  • Ing.dk er under ombygning - vi er tilbage mandag med nyt udseende. Henover weekenden er alt vores indhold åbent, men man kan ikke logge ind og debattere.

Forskning: Istidens klimaforandringer ramte flere verdensdele på en gang

Illustration: Bigstock/MrVettore

Fortidens klimaforandringer er nu blevet kortlagt mere præcist end nogensinde før. Kortlægningen bekræfter en i forvejen kendt teori om, at den seneste istids klimaforandringer skete på samme tid i både Sydamerika, Sydøstasien, Europa og Grønland.

Forskerne bag kortlægningen har offentliggjort en artikel om deres resultater i tidsskriftet Science. Sune Orlandet Rasmussen, lektor på Niels Bohr Instituttet på Københavns Universitet er en del af den internationale forskningsgruppe bag studiet.

»Det er første gang, at vi har kunnet samle data fra så mange forskellige lokaliteter gennem hele istiden og kan bevise, at klimaændringerne skete samtidigt i flere dele af verden med en usikkerhed på ned til under 100 år, hvilket er meget præcist, når man arbejder med klimaændringer, der foregik mange titusinder år tilbage i tiden,« siger han, ifølge en pressemeddelelse fra Københavns Universitet.

Læs også: Den næste istid er udskudt i mindst 60.000 år

Drypstenshuler og iskerner

Forskerne har brugt sten fra drypstenshuler og iskerneboringer til at datere fortidens klimaforandringer. Stenene fra drypstenshuler indeholder nemlig radioaktive grundstoffer med kendte halveringstider og iskernene fra Grønland har årelag, som kan tælles.

»Vi kan se på målinger af drypsten fra huler i Sydamerika, Asien, Europa, at i 34 ud af de 37 tilfælde, hvor vi har data nok til at lave sammenligning med vores iskerner i Grønland, skete de bratte klimaændringer samtidigt i disse områder. I Grønland steg temperaturen med omkring 20 grader brat i alt 53 gange under den seneste istid, mens de andre regioner især oplevede ændringer i nedbøren,« forklarer Sune Orlandet Rasmussen.

»Vi kender ikke den fulde årsag til klimaændringerne, men det er meget sandsynligt, at de hænger sammen med ændringer i Golfstrømmens styrke,« tilføjer han.

Bratte ændringer vil kunne ske igen

Forskningsprojektet siger ikke noget om de moderne klimaforandringer, men resultaterne trække alligevel dystre tråde dertil. Det mener lektoren fra Niels Bohr Instiuttet i hvert fald.

»Bratte ændringer af eksempelvis temperatur eller havniveau vil kunne ske med en hastighed, hvor vi kan få svært ved at tilpasse os. Det gælder også for Danmark, selvom vi i højere grad end mange andre lande har ressourcer til at håndtere problemerne,« siger Sune Olander Rasmussen.

Læs også: Smelter rekordhurtigt: Mængden af arktisk havis har aldrig været mindre

Derfor mener han, at vi udover at forsøge at bremse den gradvise globale opvarmning, også bør forberede os på, at klimaforandringer kan komme hurtigt og pludseligt.

sortSortér kommentarer
  • Ældste først
  • Nyeste først
  • Bedste først

"I Grønland steg temperaturen med omkring 20 grader brat i alt 53 gange under den seneste istid"

Så må den også være faldet indimellem. Skal vi også forberede os på det?

  • 12
  • 19

Hej Svend Du giver mig en ide. Jeg har det nogle gange lidt dårligt med at putte de levende nystrøgne rejer i kogende vand, uanset hvor meget jeg trøster mig med, at de nok kun lider ganske kortvarigt.

Men næste gang, så vil jeg trøste rejerne med, at de kommer i koldt vand, lige så snart de er kogte, præcist som du, kære Svend, trøster dig med, at det nok skal blive koldt igen, når det har været varmt.

Men pointen fra din side er som altid, at bare du er kold nok i røven, så er der slet ikke noget problem. Var det bare så vel!

  • 17
  • 13

Temperaturen i grønland stiger med ca. 20 grader hver sommer.

Det var da ikke sommertemperatur forskerne snakker om - temperaturforandringerne skete over hele jorden samtidigt står der. Så det må jo være en permanent ændring de taler om, ellers giver det ikke nogen mening. De ville jo nok ikke skrive en artikel om sommertemperaturer i Grønland, tror du? Der er tale om skift af gennemsnitstemperaturer som sker meget hurtigt - ikke skift mellem årstider, såvidt jeg har forstået det. Ellers er artiklen jo meningsløs - eller forskeren uvederhæftig da han jo godt ved at temperaturen i Grønland er 20 grader højere om sommeren og derfor ikke kan tages til indtægt for hurtige temperaturskift under sidste istid. Tror heller ikke at Golfstrømmen skifter så hurtigt at den kan være en del af forklaringen, som forskeren hypotiserer.. Så CO2 har ikke været påkrævet....dengang - og heller ikke nu, hvor man jo har rigeligt med materiale til atdokumentere at der er tale om store naturlige svingninger, som forårsager mindre havis og større afsmeltning af indlandsis med en cyklus på ca 60 år. De nuværende alarmistiske budskaber om arktis og Grønland er vist bare noget man skræmmer amatører med . Ikke ingeniører.

  • 5
  • 14

som forårsager mindre havis og større afsmeltning af indlandsis med en cyklus på ca 60 år. De nuværende alarmistiske budskaber om arktis og Grønland er vist bare noget man skræmmer amatører med . Ikke ingeniører.

Du mangler stadig at vise hvor jeg kan finde den 60 års cyklus i havisen som du påstod

prøv at google lidt.:-)

f. eks. i referencerne i denne artikel

https://www.klimarealistene.com/2020/08/09...

hvor man kan følge data tilbage i tiden før satellitterne blev brugt (1979) satellitter dækkee derfor ikje tilstrækkeligt lange tidsrum for at cise ubdflydelsen af lange naturlige cyklusser. her er data tilbage til 1900.

det ee iævrigt almen viden (men ikke noget du kender til?) at der er svingninger i Arktis af den størrelsesorden (60 år ca) . f. eka har du e berygtede computwrmodeller som man tror på i IPCC lejren jo slet ikke været i stand til at sige noget om havisen, der stemmer med observationer i hindcastanalyser. Den mest nøjagtige model, den russiske, ser i adskillige kørsler en naturlig intern variabilitet, som man aldrig hører om...

  • 3
  • 18

hvor man kan følge data tilbage i tiden før satellitterne blev brugt (1979) satellitter dækkee derfor ikje tilstrækkeligt lange tidsrum for at cise ubdflydelsen af lange naturlige cyklusser. her er data tilbage til 1900.

det ee iævrigt almen viden (men ikke noget du kender til?) at der er svingninger i Arktis af den størrelsesorden (60 år ca) .

Nu er problemet så bare at jeg har læst klimarealisterne og referencerne, og det er mig komplet umuligt at se den 60 års cyklus du mener at kunne se. Derfor mener jeg det er et ret simpelt spørgsmål om du ikke kunne give mig et start- og slutår (gerne blot et årti) så jeg kan se hvad det er jeg overser.

Indtil nu har jeg mest følelsen af at nogle forskere har lavet et estimat af havis tilbage til 1900 baseret på tidligere ikke tilgængelige kilder i Danmark, USA og Rusland, og på baggrund af dette konkluderer at havisen er meget variabel hvorefter de sædvanlige skeptikere kommer med en konklusion der ikke rigtig er belæg for i data.

Når jeg ser på det nye datasæt ser jeg en havis med store variationer der dog efter 1980 er gået ind i en entydig faldende tendens.

Men ok, det vil naturligvis ikke være første gang i verdenshistorien at der bliver fortalt en historie der er i direkte modstrid med den underliggende evidens.

  • 20
  • 1

"google det" og "det er almen viden" er i debatfora udtryk der giver udslag på bullshit-O-meteret.

Ja, jeg ville jo også mene at angive to årstal på en figur man selv har refereret til skulle være en relativt simpel opgave.

Konklusionen her må så være at enten har NVJ ikke selv nærlæst artiklen han refererede til - hvilket er stort set umuligt med mindre han kun læser overskrifter - eller også er han udmærket klar over at den bombastiske konklusion (60 års cyklus) ikke rigtig kan finde belæg i den præsenterede graf.

Bemærk at jeg ikke argumenterer for at der ikke kan være en sådan cyklus - kun at den præsenterede graf ikke viser en sådan.

Hint til graflæsning: Når man har 120 års data og påstår der er en 60 årig cyklus skal man gerne kunne finde to hele perioder i data.

Se selv efter her, hvor figuren er taget herfra.

  • 14
  • 0

Ville jeg søge på de resultater som der er hentet fra iskerneboringerne fra Grønlands indlandsis. I 1970erne var jeg med til, at lave radarantenner til Laboratoriet for Elektromagnetisk Feltteori ved Proffessor Gudmansen, der havde fået opgaven med at konstruere radarantenner der kunne spændes under et flys vinger fra National Science Foundation . Antennerne skulle bruges til at måle indlandsisens tykkelese på Grønland. De blev så dengang spændt på en Herkules, der med et mønster som en plæneklipper , fløj frem og tilbage over isen. Det pudsige er, at disse antenner "lever" endnu, men spændt på en DC 3 (Basler BT 67 ), som kan ses på Baslers hjemmeside ,på det nederste billede. Her er billedet taget på Antarktis hvor opgaven er måle isens tykkelse dernede.

https://www.baslerturbo.com/

Ved et afsluttende møde fortalte Proffessor Gudmanson om resutatet af flyvningerne og om resultatet af boringerne dengang. Iskernerne fortalte at der var forskellige klima perioder med ( som jeg husker det)11-16-17-36- 72 års mellemrum, der når disse sammenfaldt, var der klimaekstremer som følger. I 1930erne før krigen havde man konstateret at der var mange torsk i havene rundt om Grønland. og efter krigen gik man igang deroppe med at få stablet et torskefiskeri igang . Der var bare ingen torsk, men masser af rejer. Det forstod man pludseligt. da man havde studeret iskernerne. Torsken var forsvundet fordi havtemperaturen var ændret og var blevet køligere.

I 2007 blev der startet nye boringer. Vil man nørde i det, er her et godt sted at starte.

https://www.isogklima.nbi.ku.dk/forskning/...

Og man kan sikkert finde nogen af årsagerne til at havisen omkring nordpolen forsvinder i borekerne.

  • 1
  • 13
Bidrag med din viden – log ind og deltag i debatten