Forskning: Forurenet luft giver dårligere karakterer

Et studie foretaget af University of Texas El Paso (UTEP) har fundet en sammenhæng mellem børn, der er udsat for forurenet luft og deres karakterer, beretter EurekAlert.

UTEP’s forskere analyserede karakterer og sociodemografiske data for 1.895 børn fra El Paso, Texas, som gik i fjerde eller femte klasse i det lokale skoledistrikt. Ved hjælp af nationale luftforureningsstatistikker kunne de afgøre, hvilke børn der boede i særligt udsatte områder.

Læs også: Undersøgelse: Luftforurening giver børn adfærdsproblemer

Selv når de tog højde for øvrige faktorer, som kan spille ind på et barns karakterer i skolen, kunne det konkluderes, at børn udsat for et højt niveau af luftforurening uden for skolen havde markant lavere karaktergennemsnit end deres klassekammerater.

Af konklusionen kan der udledes to hypoteser, siger medforfatter til studiet Sara E. Grineski, professor i sociologi og antropologi på UTEP.

»Enten sker denne association på grund af sygdom såsom luftvejsinfektioner og astma. Luftforureningen gør børnene syge, hvilket fører til fravær og dårlige præstationer i skolen. Den anden hypotese er, at kronisk luftforurening påvirker børns hjerners udvikling i en negativ retning,« siger hun.

El Paso er særligt slem

Studiet adskiller sig fra de allerede eksisterende, da den har haft fokus på forureningen i børnenes hjem, og ikke kun på skolens område, hvor forureningen er ens for alle.

»Der er tonsvis af litteratur, hvor der er blevet målt luftforureningen på skoler i stedet for i hjemmet. Et studie i Los Angeles viste eksempelvis, at skoler i områder med høj luftforurening har lavere karaktersnit end andre skoler,« siger Sara E. Grineski.

Læs også: Forskere: Vi er nødt til at vide mere om børn og luftforurening

At studiet er foretaget i El Paso er måske ikke helt tilfældigt. Det amerikanske lungeforbund har rangeret grænsebyen som nummer 8 ud af 277 områder på en liste over mest forurenede områder.

Flere hundrede tusinder lastbiler kører årligt gennem byen til og fra Mexico, og netop emission fra lastbiler er blandt de største syndere ifølge studiet.

Emner : Forurening