Forskning, fedt og diabetes: Avocadoer omfordeler mavefedt hos kvinder

9. september 2021 kl. 17:167
Forskning, fedt og diabetes: Avocadoer omfordeler mavefedt hos kvinder
Illustration: fortton / Bigstock.
Højere niveauer af såkaldt visceralt fedt forbindes med øget risiko for diabetes, men fedttypen kan undgås ved at spise en avocado om dagen, viser amerikansk forskning.
Artiklen er ældre end 30 dage

En avocado om dagen omfordeler kvinders mavefedt på en sundere måde, så de reducerer risikoen for at udvikle diabetes. Det peger forskere bag et nyt randomiseret, kontrolleret studie, der netop er blevet publiceret i det fagfællebedømt tidsskrift Journal of Nutrition, på.

»Målet var ikke vægttab. Vi var interesserede i at forstå, hvad det at spise en avocado gør ved den måde, hvorpå personer lagrer deres kropsfedt. Placeringen af fedt i kroppen spiller en vigtig rolle for sundheden,« lyder det fra Naiman Khan, professor inden for sundhed og samfund på University of Illinois, i en pressemeddelelse fra det amerikanske universitet.

Naiman Khan fortæller, at maven indeholder to slags fedt. Der er det fedt, der ligger lige under huden, og som på fagsprog kaldes for subkutant fedt. Derudover findes der visceralt fedt, som omgiver de indre organer. Desto mere visceralt fedt, desto større risiko for at udvikle diabetes, påpeger han.

Læs også: Tilsat sukker fordobler kroppens egen produktion af fedt

Artiklen fortsætter efter annoncen

I det randomiserede, kontrollerede studie deltog 105 overvægtige mænd og kvinder og fik af forskerne tildelt ét måltid om dagen gennem 12 uger (deres kost var dog ikke begrænset til det ene måltid).

Forsøgspersonerne blev inddelt i to grupper. Den ene gruppe fik måltider, der indeholdt en frisk avocado, mens den anden gruppes måltider var stort set identiske i forhold til ingredienser og kalorier - men uden en avocado, lyder det i pressemeddelelsen.

»Så vi var interesserede i at finde ud af, om ratioen mellem subkutant til visceralt fedt ændrede sig ved at spise avokadoer,« siger Naiman Khan.

Ved begyndelsen og slutningen af det 12 uger lange studie målte forskerne forsøgspersonernes mavefedt og sukkertolerance, der er en måde at måle stofskifte på, og som kan være en markør for sukkersyge/diabetes.

Kvinder havde gavn, men ikke mænd

Kvinderne, som spiste en avocado hver dag, fik mindre visceralt fedt og mindre af fedttypen i forhold til det subkutante fedt. Det indikerer en omfordeling af fedt væk fra organerne. For de mandlige forsøgspersoner skete denne omfordeling dog ikke, og der blev ikke registreret ændringer i hverken mændenes eller kvindernes sukkertolerance efter de 12 uger, som forsøget stod på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forskerne håber på at følge op med en undersøgelse, hvor de giver forsøgspersonerne alle deres daglige måltider for blandt andet at få et bedre billede af, hvordan avocadoer påvirker stofskiftet og for at undersøge forskellen mellem kønnene nærmere.

Men selvom forskerne fandt en reduktion i mængden af visceralt fedt blandt kvinder, der inkluderede en avocado dagligt i deres kost, så behøver det ikke nødvendigvis at være avocadoen ‘per se’, som har gjort forskellen.

Det fortæller Nina Geiker, der er fedmeforsker på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, til Ingeniøren.

»Avocadoen bidrager med fiber og medfører dermed, at interventionsgruppen får fiber i kosten – kontrol-kosten er nærmest uden fiber. Det, som resultaterne afspejler, er formodentlig en effekt af en kost med fiber, mere end det er avokadoen,« siger hun.

»Man skal også have for øje, at der er en meget stor spredning i standardafvigelsen. Med andre ord en stor variation i ændringen af visceralt fedt blandt kvinderne. Nogle mindsker mængden, imens andre øger den - betragteligt.«

Den amerikanske forskning er finansieret af Hass Avocado Board (HAB), der ifølge organisationens egen hjemmeside »eksisterer for at hjælpe med at gøre avocadoer til USA's mest populære frugt«. Forskerne bag studiet erklærer såkaldt 'no conflicts of interest', som handler om, hvorvidt der blandt andet er kommercielle eller økonomiske på spil, som kan påvirke studiet.

7 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
7
10. september 2021 kl. 12:14

Det sidste afsnit af artiklen er nok det mest interessante...

I de senere år er avocadoer blevet udskældt for miljøbelastende dyrkningsforhold, med et kæmpe vand og pesticidforbrug. For ikke at tale om transporten den halve verden rundt. Man kan tænke at det nok har reduceret efterspørgslen og at det er derfor lobbyorganisationen har bestilt den her undersøgelse. Forskerne er blevet betalt for at undersøge om avocadoer er sundt for kroppen, ikke om det er fibrene i avocadoen og måske også andre frugter der er sunde.

Formålet er at lobbyorganisationen kan lave en pressemeddelelse til de amerikanske medier om at det nu er videnskabeligt undersøgt at avocadoer er sunde og gode mod fedt på maven. Det kan medierne så citere hinanden for og pludselig stiger salget af avocadoer…..

Nu kan de danske formiddagsaviser og slankeblade citere det videnskabelige medie Ingeniøren for at avocadoer er sunde og kan fjerne fedt på maven. Mon ikke det får importen af avocadoer til at stige. Det kan være at det er lige så sundt eller måske sundere for danskere at spise danske æbler, end importerede avocadoer der er fløjet ind fra Israel eller Sydamerika.

6
10. september 2021 kl. 11:20

Da der er en tydelig konflikt, i og med det er betalt af folk der har en ensidig fokus på produktet, så kan det undre at man ikke "kunstigt" har sørget for at det er et endnu bedre budskab. Og Avocado er jo en dejlig frugt, så... At det hjælper på kvinder og ikke mænd skyldes måske at "forskerne" har haft kvinden - som "indkøber for familien" i fokus. Det Amerikanske samfund er jo lidt anderledes end det Danske på det punkt.

5
10. september 2021 kl. 11:06

Vi må gå ud fra at det er indtaget og ikke påført ansigtet. ;vD

Mere alvorligt, så er det indtagelsen af fiber der er undersøgt? Underligt at kontrolgruppen mangler fiber. Mystisk at der så er forskel på mænd og kvinder.

Kan hormoner have indflydelse på stofskiftet?

Der mangler en mere klar afgrænsning for forsøget, hvor resultat peger i flere retninger.

4
10. september 2021 kl. 10:01

Min erfaring siger mig at langt flere mænd er tiltrukket af ristede pølser, kød, øl og andet junk food. Men sjældent har jeg set en kvinde der ikke får lys i øjnene, hvis hun ser et stykke kage eller andet med sukker i.

Så det kunne være interessant at se om det kun gælde avocado, eller om kvinder og mænd også har den samme forskel, hvis vi holdt styr på al fysisk aktivitet og al mad/drikke indtagelse. Men det er vel netop det artiklen peget på, måske bliver indkluderet i fremtidige forsøg. Vi kan vel godt nå frem til at en enkelt avocado hist og her, ikke vælter læsset hverken til den gode eller den dårlige side. Vi skal have hele madregnskabet med - alt sammen - før vi kan drage en egentlig konklusion. Og stadigvæk er det blot et enkelt forsøg med en enkelt madvare.

3
10. september 2021 kl. 09:22

Det chokerende er vel mest at der er forskel på kvinder og mænd ;-)

2
10. september 2021 kl. 09:12

Det er én ting. En anden er - spis den "originale" madvare. Spis et æble - drik ikke æblejuice. Det handler om at vide hvad man intager, hvilket er ganske svært hvis man ikke laver maden selv.

Færdiglavet mad i dag, er stort set tilsvarende at spise dessert morgen middag og aften. Jeg er vokset op med at sodavand, kage, pandekager osv. var noget man fik, som en særlig ting ved en særlig lejlighed. I dag lader det lidt til at vi har en lille "fest" - hver dag.

Udfordring: Prøv bare at gå ned i et hvilket som helst supermarked og begynd at læse lidt på produkterne. Masser af sukker, usundt fedt, salt og diverse konserveringsmidler, så madvarene holder længere.

Gulerødder og havregrød lyder måske lidt kedeligt i forhold til en smoothie eller musli. Men mad er brændstof. Så lad os bruge vores kreativitet til at lave spændende mad, frem for usund mad. Jeg er ikke veganer og absolut heller ikke nogen dygtig eller ligefrem fornuftig kok, men inspiration skader ikke:https://www.youtube.com/watch?v=P_wD2zydD_g&ab_channel=avantgardevegan

Og hvor mange diabetes tilfælde var der hhv. før og efter opfindelsen af "færdigmad"?

1
10. september 2021 kl. 07:36

Er frugt og grønt gavnlig for den menneskelige krop?! Chokerende!