Forskning: Ekstrem hede gør snart dele af Mellemøsten ubeboelig

28. oktober 2015 kl. 14:4719
Ubærlige temperaturer kan gøre det decideret livsfarligt at bo i en række mellemøstlige ørkenstater, hvis ikke klimaforandringer standses, viser ny forskning.
Artiklen er ældre end 30 dage

Klimaforandringer er godt på vej til at gøre området omkring den Arabiske Golf ubeboeligt for mennesker.

Temperaturene i lande som Abu Dhabi og Dubai vil inden århundredets udgang have ramt eller overskredet den temperatur-grænse, der normalt betragtes som tærsklen for, hvad de fleste raske mennesker kan leve under. Det viser forskning, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Nature.

Læs også: Mindst seks meter steg havet, sidst temperaturen var så høj

Hvis ikke der sker betydelige ændringer i verdens klimastrategi, vil temperaturstigninger gøre det i forvejen barske ørken-miljø endnu mere menneskefjendsk, fastslår forskerne.

Utåleligt for mennesker

Studiet varsler vilkår, der ligger langt fra, hvad mennesker tidligere har været udsat for, lyder det fra klimaforsker Chris Field, der ikke selv har deltaget i forskningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

»Hvis ikke vi begrænser klimaforandringer for at undgå ekstrem varme og lummerhed, vil mennesker i denne region sandsynligvis være nødt til at finde andre steder at leve,« siger han til The Independent.

Læs også: Klimaforandringer kan booste udbredelsen af klamme parasitter

Studiet opererer med såkaldt wet-bulb-temperatur, der er en kombination af fugtighed og luftens temperatur. På denne målestok anses 35 grader celsius - svarende til 46 grader og en relativ luftfugtighed på 50 pct. - som grænsen for, hvad raske mennesker kan tåle i mere end seks timer.

Svagere personer som ældre og børn vil dog være i risikozonen allerede ved lavere temperaturer, fremgår det af forskningen.

Ulig almindelige varmebølger

De seneste år har budt på voldsomme hedebølger verden over. 50.000 mistede livet, da Rusland i 2010 blev ramt af ekstreme temperaturer, mens 30.000 europæere døde af varme i 2003. Så sent som i sommer døde over 2.000 under en hedebølge i Indien.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men ifølge den schweiziske klimaforsker Christoph Schär ved teknologisk institut i Zürich ligger de forestående temperatur-ekstremer i Mellemøsten i en kategori for sig.

Læs også: Hver fjerde art i Sydamerika risikerer at uddø med global opvarmning

»En kategori, der kan blive fatal for alle berørte - selv unge og raske individer under skyggefulde og ventilerede udendørs betingelser,« siger han til The Guardian.

De ekstreme temperaturer vil formentlig gøre det meget svært at udføre den berømte Hajj-pilgrimsfær, som blandt andet indbefatter udendørs heldagsbøn ved Mekka, påpeger flere eksperter.

Illustration: Verisk Maplecroft.

Sydøstasien rammes på produktiviteten

Der er ikke kun Mellemøstlige lande, der i fremtiden kan lide under ekstreme temperaturer. En undersøgelse fra det britiske analysefirma Verisk Maplecroft viser, at lande som Indonesien, Singapore og Malaysia vil opleve et fald i produktivitet på op mod 25 pct.

Antallet af dage, hvor borgere på grund af ekstrem hede ikke kan arbejde, vil stige betydeligt. Inden for bare 30 år vil temperaturstigninger have nedbragt regionens arbejdsstyrke med 16 pct., lyder det fra analyseselskabet.

Læs også: Leder: Kolde facts – klima må tilbage på dagsordenen

»Klimaforandringer vil presse effekten af hedeslag til kogepunktet med betydelige implikationer for både nationale økonomier og sårbare arbejderes sundhed,« siger James Allan, der er miljøchef hos Verisk Maplecroft i en meddelelse.

19 kommentarer.  Hop til debatten
Debatten
Log ind eller opret en bruger for at deltage i debatten.
settingsDebatindstillinger
20
9. november 2015 kl. 16:18

Er det virkelig din største bekymring efter at have læst artiklen - en irrationel fremmedfrygt?

Denne rygradsbemærkning kan simpelt tilbagevises udfra det faktum at uddannelsesniveauet for befolkningen i mange Arabiske lande er pauvert. Dårlig uddannelse er en rig grobund for religion og religiøst forstærket uvidenhed, dvs. ekstremisme. Qva. ovenstående om klimamigranter er dette åbenlyst et problem.

Derdover: Da denne side er Ingeniørfagets Danske knudepunkt kan vi udbede os folks erfaringer med udstationering i Arabiske lande, og viden om hvor meget af ekspertarbejdskraften i disse lande der udføres af Vestlige ingeniører.

18
9. november 2015 kl. 16:00

Hvad med at man begyndte at tage vand fra havene og afsalte det med solvarme og fører det ind i ørken områderne og i gamle søer?
Vi har teknologien til at gøre det og vi har pengene til at gøre det.

Ved du hvor meget ferskvand (der SKAL være afsaltet!) er kræves til landbrug og husdyrhold?

Teknologien er påkrævet for at undgå civilisationens forfald, men er abolut ikke tilstrækkeligt. Fagter i luften om ditten-datten-teknologi som vores redningsmand kan ikke bruges til noget.

Penge synes rigelige, de er dog i sidste ende vekseler til naturressourcer og arbejdskraft. Du kan ikke købe dig til rigelige naturressourcer hvor disse reelt er knappe.

17
9. november 2015 kl. 15:54

"Det virker som om folk ikke har fattet, at de selv er en del af problemet. Det er ikke oliesheikerne der er det oprindelige problem, det er vores forbrug der er problemet. Så lad nu være med at bashe alle andre, VI er problemet."

Vrøvl. Selv USA's energispild, og ditto omend i mindre grad i EU - begge der naturligvs bør bringes til ende - blegner ift. oliestaternes:

Benzinpriserne i oliestaterne hovedrysterne lave. Venezuela (~10 ø/L), Kuwait, KSA, Nigeria (~30), Dubai (2 kroner, overraskende højt), Libyen m.v.

Ressourcer der er underprissat opfordrer til rovdrift.

Iøvrigt har Venezuela og USA noget tilfælles: Hvis en præsidentkandidat ved valgkampen siger blot et pip om at benzinpriserne (er for lave), er løbet kørt.

16
9. november 2015 kl. 15:37

Det er også nærmest ufattelig passende, at de absurde mængder rigdom olien har bragt ind, og bl.a. Dubai har brugt til at opbygge en helt fantastisk hovedstad, for fremtidens turister vil stå tilbage som en ubeboelig "paradisets have", fra dengang vi endnu ikke forstod hvordan vores handlinger påvirker planeten.

Ej blot at Dubais overherrer har skabt en syneladende overflodsenklave med et ubeskriveligt, vanvittigt, hårudrivendesinducerede forbrug og spild af energi og naturressourcer (Las Vegas kan gå hjem og putte); hvad må med i ligningen er den usynlige hær af slavearbejdere der lever og arbejder i skyggen af Dubais storslåede rigdom. De er lokket fra hjemlandene, Indian, Bangladesh, Filipinerne m.v. med løfter om god løn, ved ankomst fratages de pas, og ender i de facto slaveri. Slaverne shuttles frem og tilbage i anonyme busser, mellem arbejdspladser og deres barakker.

Selvsagt har barakkerne ingen airconditioning.

15
30. oktober 2015 kl. 23:48

https://ing.dk/andre-skriver/studie-advarer-om-temperaturer-der-er-ekstreme-menneskelig-overlevelse-179748#comment-699889Jeg kan undre mig over at de nu pludselig bringer "wet bulb" ind i billedet, og uden nogen historisk reference at sammenligne med. Næste gang så bruger de vel chill faktor til at vise at Skandinavien bliver ubeboeligt om vinteren. Siges det ikke at vi får mere blæst? Og nu skal de bore ned i isen i Grønland, for at måle hvor hurtigt den flyder i bunden. Det bliver så bundet sammen med øget afsmeltning, selvom vi igen ikke har historiske referencer. Så i hvordan de flyttede borestationen over usmeltet is/sne? Man kan godt mærke at COP21 nærmer sig.

14
30. oktober 2015 kl. 19:52

Der er efterhånden mange jeg undgår diskussioner med herinde, Peter var så bare en til - tak for advarslen.

12
29. oktober 2015 kl. 23:23

En tidligere religion rummede vist begrebet nemesis: Så for at blive i de religiøse termer så ser det ud til at de rige oliestater forsøger at bygge sig paradis på jord for alle de oliepenge vi har betalt dem for at hive den olie op af jorden som de tilfældigvis sad på. Men i stedet får de måske helvede på jord når deres olie vender tilbage til dem i form af CO2!

Skæbnens ironi kan man kalde det, men desværre jo også en trussel mod deres naboer, altså bl. a. os, hvis disse folkemasser søger væk fordi de har ødelagt deres egen region!

11
29. oktober 2015 kl. 09:15

De er allerede flyttet , pga af varmen?

10
29. oktober 2015 kl. 08:41

Hvis klimaet i gennemsnit bliver varmere (hvilket det allerede er) så er det overordnet set hele klodens gennemsnitstemperatur, der bliver varmere. Det er hyppigst de måleparametre, der tales om, ikke lokale områdetemperaturer. Hvad baserer du din påstand på ?

9
29. oktober 2015 kl. 08:17

Hvis klimaet i gennemsnit bliver varmere, så er det om natten og ved polerne at det bliver varmer. dette skyldes at den højere temperatur øger luftfugtigheden.

8
29. oktober 2015 kl. 08:04

Er det virkelig din største bekymring efter at have læst artiklen - en irrationel fremmedfrygt?

4
28. oktober 2015 kl. 22:24

Hvad med at man begyndte at tage vand fra havene og afsalte det med solvarme og fører det ind i ørken områderne og i gamle søer? Vi har teknologien til at gøre det og vi har pengene til at gøre det. Det vil løse problemet med stigende have og hvis vi flytter nok vand, vil der med tiden blive grønne områder, der selv tiltrækker regn

3
28. oktober 2015 kl. 19:31

Det virker som om folk ikke har fattet, at de selv er en del af problemet. Det er ikke oliesheikerne der er det oprindelige problem, det er vores forbrug der er problemet. Så lad nu være med at bashe alle andre, VI er problemet.

2
28. oktober 2015 kl. 18:04

De lande der i årevis har tjent fedt på olien, er nogle af dem der kommer til at lide mest under klimaforandringerne. Undskyld mig hvis jeg ikke rigtig har ondt af dem.

Det er også nærmest ufattelig passende, at de absurde mængder rigdom olien har bragt ind, og bl.a. Dubai har brugt til at opbygge en helt fantastisk hovedstad, for fremtidens turister vil stå tilbage som en ubeboelig "paradisets have", fra dengang vi endnu ikke forstod hvordan vores handlinger påvirker planeten.

1
28. oktober 2015 kl. 16:49

For varmt i oliestaterne? Ikke noget problem; de fyrer bare op for air condition drevet af billig olie og gas som skabte problemet i første omgang. For varmt for fattige i Indonesien og Sri Lanka? Bare ærgerligt - har man penge kan man få, har man ingen må man dø. Det er Pigen med Svovlstikkerne igen, bare omvendt.

Imens kan vi slikke sol i Costa Kalundborg, for vi har jo vores på det tørre. www.youtube.com/watch?v=b0hJ-OLqc5A