Klimaforandringer er godt på vej til at gøre området omkring den Arabiske Golf ubeboeligt for mennesker.
Temperaturene i lande som Abu Dhabi og Dubai vil inden århundredets udgang have ramt eller overskredet den temperatur-grænse, der normalt betragtes som tærsklen for, hvad de fleste raske mennesker kan leve under. Det viser forskning, der netop er offentliggjort i tidsskriftet Nature.
Læs også: Mindst seks meter steg havet, sidst temperaturen var så høj
Hvis ikke der sker betydelige ændringer i verdens klimastrategi, vil temperaturstigninger gøre det i forvejen barske ørken-miljø endnu mere menneskefjendsk, fastslår forskerne.
Utåleligt for mennesker
Studiet varsler vilkår, der ligger langt fra, hvad mennesker tidligere har været udsat for, lyder det fra klimaforsker Chris Field, der ikke selv har deltaget i forskningen.
»Hvis ikke vi begrænser klimaforandringer for at undgå ekstrem varme og lummerhed, vil mennesker i denne region sandsynligvis være nødt til at finde andre steder at leve,« siger han til The Independent.
Læs også: Klimaforandringer kan booste udbredelsen af klamme parasitter
Studiet opererer med såkaldt wet-bulb-temperatur, der er en kombination af fugtighed og luftens temperatur. På denne målestok anses 35 grader celsius - svarende til 46 grader og en relativ luftfugtighed på 50 pct. - som grænsen for, hvad raske mennesker kan tåle i mere end seks timer.
Svagere personer som ældre og børn vil dog være i risikozonen allerede ved lavere temperaturer, fremgår det af forskningen.
Ulig almindelige varmebølger
De seneste år har budt på voldsomme hedebølger verden over. 50.000 mistede livet, da Rusland i 2010 blev ramt af ekstreme temperaturer, mens 30.000 europæere døde af varme i 2003. Så sent som i sommer døde over 2.000 under en hedebølge i Indien.
Men ifølge den schweiziske klimaforsker Christoph Schär ved teknologisk institut i Zürich ligger de forestående temperatur-ekstremer i Mellemøsten i en kategori for sig.
Læs også: Hver fjerde art i Sydamerika risikerer at uddø med global opvarmning
»En kategori, der kan blive fatal for alle berørte - selv unge og raske individer under skyggefulde og ventilerede udendørs betingelser,« siger han til The Guardian.
De ekstreme temperaturer vil formentlig gøre det meget svært at udføre den berømte Hajj-pilgrimsfær, som blandt andet indbefatter udendørs heldagsbøn ved Mekka, påpeger flere eksperter.
Sydøstasien rammes på produktiviteten
Der er ikke kun Mellemøstlige lande, der i fremtiden kan lide under ekstreme temperaturer. En undersøgelse fra det britiske analysefirma Verisk Maplecroft viser, at lande som Indonesien, Singapore og Malaysia vil opleve et fald i produktivitet på op mod 25 pct.
Antallet af dage, hvor borgere på grund af ekstrem hede ikke kan arbejde, vil stige betydeligt. Inden for bare 30 år vil temperaturstigninger have nedbragt regionens arbejdsstyrke med 16 pct., lyder det fra analyseselskabet.
Læs også: Leder: Kolde facts – klima må tilbage på dagsordenen
»Klimaforandringer vil presse effekten af hedeslag til kogepunktet med betydelige implikationer for både nationale økonomier og sårbare arbejderes sundhed,« siger James Allan, der er miljøchef hos Verisk Maplecroft i en meddelelse.
